Cjelodnevno slavlje

PROSLAVA SV. VIDA: U katedrali i na Korzu Rijeka slavila dan svog zaštitnika

Mirjana Grce

Snimili: Vedran Karuza i Roni Brmalj

Snimili: Vedran Karuza i Roni Brmalj

Svjetovni dio obilježavanja blagdana zaštitnika Rijeke započeo je jučer ujutro na Korzu gdje su članovi Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture prezentirali aktivnosti modelarske radionice, a mališani iz Dječjeg vrtića Rijeka crtali kredama i dijelili trešnjice i poruke građanima.:



RIJEKA – U katedrali sv. Vida jučer je počela trodnevna duhovna priprema za proslavu blagdana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Ispred katedrale blagoslovljena je zastava sv. Vida, i tom je prilikom Gradska glazba Trsat, među svečanim pjesmama izvela Pjesmu sv. Vidu.


Zatim je u katedrali riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, u zajedništvu s više riječkih svećenika predvodio euharistijsko slavlje za obitelji, u povodu 15 godina djelovanja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Prvostolnica je bila potpuno ispunjena većinom mladim obiteljima, a nekoliko dječjih zborova animiralo je pjevanje.


Testament obiteljima


Nadbiskup Devčić je propovijed posvetio obiteljima podsjetivši na poruke koje je 2003. godine sv. papa Ivana Pavao II., dok je boravio u Rijeci, uputio obiteljima. Rekao je da se te poruke, izrečene na misnome slavlju na Delti, 8. lipnja, može smatrati nekom vrstom njegovog testamenta našim obiteljima.




Među ostalim je izdvojio Papine poruke da su obitelji posebna vrijednost za društvo i Crkvu, jer su ženidba i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva, da je obitelj neprocjenjivo dobro, da su za obitelj važne i molitva i nedjeljna misa.



Podsjetio je da je Papa kršćanske obitelji pozvao na »ljudski i kršćanski odgoj svoje djece koristeći se pomoći odgojnih stručnjaka te dobro pripremljenih vjeroučitelja«.



Danas i sutra u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka na Korzu, od 10 do 16 sati, prikupljat će se različita povijesna građa vezana uz Rijeku – fotografije, razglednice, glazbeni zapisi… Sva prikupljena građa bit će digitalizirana i postati dijelom baštinske digitalne knjižnice Gradske knjižnice Rijeka.



Govoreći kako su obitelji često prepuštene same sebi u rješavanju ekonomskih, stambenih, odgojnih i drugih problema, mons. Devčić je podsjetio da je Nadbiskupija, svjesna problema u kojima se zatiču obitelji, prije 15 godina osnovala Ured za obitelj.


Na tom je tragu podsjetio i na Papine poruke da obitelj »traži povlaštenu pozornost i jasne mjere kojima će se štititi…, jer se preko pomoći obitelji pridonosi također rješavanju drugih poteškoća…«, i rekao da svi želimo da se te njegove riječi ostvare.


»Što vas god snađe, vjerujte da vas je Gospodin stvorio za vječnu sreću i blaženstvo, da vas neće iznevjeriti, i neka vam ta vjera bude oslonac u svim životnim kušnjama«, poručio je, među ostalim, mons. Devčić obiteljima.


U povodu blagdana sv. Vida, u katedrali je sinoć također održan koncert opernih solista HNK Ivana pl. Zajca.


Živo na Korzu


Svjetovni dio obilježavanja blagdana zaštitnika Rijeke započeo je jučer ujutro na Korzu gdje su članovi Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture prezentirali aktivnosti modelarske radionice, a mališani iz Dječjeg vrtića Rijeka crtali kredama i dijelili trešnjice i poruke građanima.


Poslijepodne na Korzu su nastupile i Prve riječke mažoretkinje te Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje je izvelo predstavu »Wanda Lavanda«.



Nakon 19 sati Korzom su, od Trga 128. brigade HV-a pa sve do Riječke ure na dva sata zavladali ulični zabavljači. Žongleri, klaunovi, hodači na štulama, vozači štulocikla, mađioničari, aktobati…. pokazali su svoja umijeća.


U njihov program uvela je skupina Flash Dance Unit iz Rijeke, nastupio je na pozornici i Plesni centar Salsero, plesni performans »Ruža«, a zatim Vatrene mažoretkinje dok su na Trgu 128. brigade nakon Baloooni showa nastupile plesačice skupine Flame.


Jučerašnji program završio je cirkuskim uličnim performansom »El Cric«. Istodobno, od 19.30 do 21 sat, na trgovima Starog grada nastupali su pjevači Klape »Volosko«.