Fotomonografija

PROMOCIJA KNJIGE O ČUVENOM TRSATSKOM FRANJEVCU Fra Serafin i dalje okuplja ljude

Sanja Gašpert

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Fotomonografija »Fra Serafin Trsatski«, koju su uredili dr. fra Emanuel Hoško, Mirjana Grce i Ivica Tomić, predstavljena je na dan kada je 2003. godine papa Ivan Pavao II. hodočastio na Trsat



RIJEKA U čast fra Serafinu Franji Sabolu, legendarnom franjevcu, svećeniku, dugogodišnjem gvardijanu, graditelju, obnovitelju i promicatelju Svetišta Majke Božje Trsatske, koji je preminuo 21. siječnja 2017. godine u 30. godini svećeničkog i redovničkog služenja na Trsatu i Rijeci, a koji je zbog svojih djela s poštovanjem nazvan fra Serafin Trsatski, nastala je knjiga »Fra Serafin Trsatski«.


Fotomonografija, koju su inicirali Serafinovi prijatelji, Trsaćani i Riječani, uredili dr. fra Emanuel Hoško, novinarka Novog lista Mirjana Grce i fotoreporter Novog lista Ivica Tomić, a objavljivanje omogućili Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, objavljena je u povodu 650. obljetnice dolaska na Trsat Čudotvorne slike Majke Božje Trsatske – Majke Milosti, a predstavljena je upravo na dan kada je 2003. godine papa Ivana Pavao II. hodočastio u Trsatsko svetište.



Uz članove obitelji fra Sabola, brata i sestru, brojne uzvanike, svečanosti je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je tom prigodom kazala kako je »sve nas u ovom Svetištu okupio jedinstven čovjek«.




– Danas sam istovremeno i tužna i vesela – tužna jer ga nema, a vesela zbog njegovih postignuća. Ova monografija bilježi njegova životna djela. On se sada sigurno veseli jer nas je ponovno okupio oko sebe. Svi imamo svoje priče s fra Serafinom. Posljednji smo puta razgovarali kada je još uvijek hodao, ali je sve slabije vidio. Međutim, toliko je dugo živio život s ovim Svetištem, da je znao svaku njegovu stopu, kamen, drvo, travku. Posljednji naš susret bio je kada je već bio u bolesničkoj postelji, tada smo se samo gledali dodirom. Osobno sam se često s njim čula i razgovarali smo o svemu – politici, životu, obitelji. On bi znao reći: »nikada nemoj misliti da te Bog kažnjava, Bog voli ljude, Bog vodi ljude«. Hvala ti Serafine za sve što si učinio za nas i naš voljeni Trsat, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.



Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od 9. lipnja 2017.