Investicija

PROMETNA ŠKOLA Županija darovala vozilo za obuku: Pokretna učionica za buduće vozače

Sanja Gašpert

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Ključeve novog vozila za obuku, nabavne vrijednosti više od 600 tisuća kuna, danas je ispred Prometne škole Rijeka ravnatelju Branku Luburiću predao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Riječ je o vozilu MAN TGL 12.220 4×2 BL, koje zadovoljava sve propisane uvjete nužne za vozila za obuku – maksimalna starost 15 godina, tehničke karakteristike kao što su ABS sustav kočenja, ručni mjenjač brzina, tahograf u skladu s Uredbom Vijeća (EEZ) i druge. Vozilo će za pripremu i polaganje vozačkog ispita C kategorije koristiti učenici završnog razreda koji se školuju za zanimanje Vozač motornog vozila.


– Veliko hvala Županiji koja je nabavila ovo vozilo, kojim ćemo zamijeniti vozilo koje je prije 12,5 godina također nabavila Županija. Ova investicija u našu školu stigla je u pravo vrijeme i s pravom svrhom. Naime, ove godine naša škola obilježava 50 godina rada, a novo vozilo koristit će se za strukovna, inače deficitarna zanimanja, odnosno buduće vozače motornih vozila. S obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju, očekujemo kako ćemo ove godine imati mogućnost otvoriti još jedno razredno odjeljenje, pa ćemo ih od sljedeće školske godine imati ukupno tri odjeljenja vozača motonog vozila, zanimanja za kojim je velika potražnja na hrvatskom, ali i europskom tržištu rada, kazao je ravnatelj Prometne škole Rijeka Branko Luburić. Dodao je kako se osposobljavanje na vozilu provodi u obliku individualne nastave – 45 sati po učeniku, a ispit provodi Ispitni centar Hrvatskog auto kluba. Tijekom jedne školske godine provede se oko dvije tisuće sati obuke vožnje, a u cijelom vremenu eksploatacije vozila u obuci, oko 30 tisuća sati obuke.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako se Županija dužna brinuti o školama osiguravanjem što boljih uvjeta školovanja učenicima.– U ovu je zgradu Županija u obnovu uložila sedam milijuna kuna. Ova nova investicija, vozilo za obuku, ustvari je jedna pokretna učionica. Mladi ovime dobivaju dobre uvjete školovanja, a posebno nas veseli što je ovdje ujedno riječ o strukovnim, inače i deficitarnim zanimanjima, kazao je Komadina.Prvi krug vožnje u novom vozilu provezao je instruktor vožnje Mane Končar, u društvu pročelnice Upravnog odjela za odgoj i školstvo Edite Stilin i ravnatelja Prometne škole Branka Luburića.