Neočekivana podrška proračunu

PRESEDAN U SKUPŠTINI Beaković: ‘Plešete tango s Burićem’; Burić: ‘Vi se držite se za ručicu s Pupovcem’

Tihana Tomičić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Vijećnici Dragutin Crnković i Vice Sep, kada su vidjeli da su njihovi amandmani uvršteni u novi rebalans, podržali su proračun u cjelini. U HDZ-u su takav ishod glasovanja komentirali riječima da su oni stvarno Hrvatska demokratska zajednica, s naglaskom na – demokratska



RIJEKA Pitanje skupštinske većine u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je nominalno odnos snaga između vladajućih i oporbe na 23 prema 23 glasa, na svakoj sjednici poprima novi oblik: primjerice, danas je Komadinin drugi rebalans proračuna za 2017. godinu, koji je bio tehničke naravi, ponovno podržao i nezavisni Hrvoje Burić, ali i dva HDZ-ovca. Rebalans je prošao, dakle, s glasovima 26 vijećnika, uz 12 suzdržanih, te pet glasova protiv.


Da je Hrvoje Burić za prijedloge SDP-ovog župana Zlatka Komadine, to više nije novost, ali sigurno je novo da se klub HDZ-a prvi puta podijelio – vijećnici Dragutin Crnković, načelnik Općine Brod Moravice i vijećnik sa Škrljeva, Vice Sep, koji su već ranije na prvi rebalans bili podnijeli amandmane, sada su shvatili da je župan sa suradnicima njihove prijedloge i uvrstio u novi rebalans, te im nije preostalo drugo nego da na kraju podrže proračun u cjelini. Radi se o 80.000 kuna za Brod Moravice te čak pola milijuna kuna za školsku dvoranu i tri učionice škole Hreljin, koju inače gradi Grad Bakar, a Sep je na ranijim sjednicama tražio da se i Županija u to aktivnije uključi.


Burićev glas


Nakon sjednice, novinari su HDZ-ovce pitali kako komentiraju ovakav ishod događaja, a oni su samo rekli: »Evo, sad vidite da smo mi stvarno Hrvatska demokratska zajednica, s naglaskom na – demokratska«.




– Istina je da sam već ranije tražio da Županija financijski podrži projekt škole Hreljin i naravno da nisam mogao biti protiv, sad kad se to i dogodilo. Ali, podsjećam Županiju da sam tražio dva milijuna kuna, pa ima još prilike da uskoče u proračunu za 2018. godinu – kazao je vijećnik Sep na naše je pitanje. Po njegovom mišljenju, nije bit politizirati nego raditi na korist građana, a proširenje škole i nova dvorana na Hreljinu je itekako potrebna. Uostalom, dodao je, s Burićevim glasom rebalans bi ionako bio prošao, pa onda ovo ne znači promjenu političkog smjera bilo koga.


Svemu ovom prethodila je rasprava izazvana tekstom u našem listu o imenovanjima članova upravnih vijeća županijskih ustanova, među kojima su ne samo članovi vladajuće SDP-ove većine, već i Burićeve Nezavisne liste. Već na aktualnom satu HDZ-ov Lovorko Gržac ocijenio je da je nepošteno i nemoralno da Burićevi dobivaju ta mjesta, ako nisu prije toga potpisali koaliciju sa SDP-om. »Zašto niste onda uključili i druge«, pitao je Gržac, a to su ponavljali i Bojan Kurelić i Mario Alempijević iz Akcije mladih. Odgovorio im je župan Komadina.


– Ja jednostavno po zakonu moram imenovati upravna vijeća, a naravno da koalicija koja upravlja odlučuje o tim mjestima. Zar očekujete da premijer Plenković da Davoru Bernardiću da bude potpredsjednik Vlade?! Pa naravno da ne. Tako je i ovdje, normalna praksa – rekao je Komadina.


No, zanimljivo je kako je objasnio aranžaman s Hrvojem Burićem.


– Nema nikakve koalicije, ništa mi nismo potpisivali. Na konstruktivnost Hrvoja Burića odgovorili smo samo »gentleman’s agreementom«, opet konstruktivnošću – rekao je Komadina. On je Akciji mladih i Mostu poručio da im je nudio koaliciju, oni su odbili, i onda je normalno da ne mogu sudjelovati u upravljanju, ako su odbili savez. Oni su mu odgovorili da je njihov cilj bio da svi imaju pravo participacije u upravnim vijećima i nadzornim odborima, to su ponavljali i Bojan Kurelić iz Akcije mladih i Dinko Beaković iz HDZ-a, a Komadina je na kraju svima odgovorio tako da je Kureliću predložio neka on bude pilot-projekt vijećnika koji će biti u svim upravnim vijećima i nadzornim odborima, pa neka posvjedoči drugima kako je to.

– Ne pristajemo mi na to što vi nudite, a to je politička trgovina kakvu ste ponudili Buriću – odgovorio mu je Kurelić.


Napeto i burno


Cijela ova rasprava odvijala se u prilično napetom tonu, pa je predsjednik Erik Fabijanić izrekao niz opomena jer se vijećnici nisu držali dnevnog reda i kršili su poslovničke odredbe, a kako je na kraju u jedinom trenutku i sam prekršio poslovnik, na kraju je opomenu izrekao – sam sebi.


– Svi ljudi koji su imenovani u upravna vijeća i nadzorne odbore su časni, pošteni i stručni ljudi, i to je jedino bitno. A uostalom, ako je bravar mogao biti predsjednik jedne bivše države, onda ne mora biti baš uvijek i da samo liječnici mogu biti u upravnim vijećima zdravstvenih ustanova – zaključio je na kraju Komadina. Hrvoje Burić također se očitovao, rekavši kako je Glavni odbor njegove novoosnovane stranke Bura jasno i glasno odlučio da će se rebalans podržati, jer u njemu ima dobrih rješenja, a i zato jer novi izbori koštaju, a ništa ne bi donijeli.


– Vi u HDZ-u dobili ste 13 mandata na prošlim izborima, kao i na ovim zadnjim, pa očito ni sada ne bi bilo drugačije. A s druge strane, župan Komadina pobijedio je u prvom krugu. Zašto onda da ne podržim proračun i uzrokujem nove izbore, kad će opet sve završiti isto – upitao se Burić. HDZ-ovcima je poručio i da su oni zadnji koji mogu bilo kome govoriti o neprincipijelnim kombinacijama jer »za ručicu drže Milorada Pupovca i HNS« na državnoj razini.


Odgovorio mu je Dinko Beaković iz HDZ-a, koji je pitanje zapravo uputio Komadini.


– Nije mi jasno kako vi župane pristajete na glas Burića, koji je sotonizirao vašeg stranačkog kolegu Vojka Obersnela, a sad vam je njegova ruka dobra da s njim ovdje plešete tango. Zar ste vi lice i naličje iste stranke – pitao je Beaković Komadinu, no odgovor na to pitanje nije stigao, ostao je visjeti u zraku.


Na kraju, kad se glasalo o projektu Žičare Učka, vrijednom 180 milijuna kuna, projekt je dobio 36 glasova, dakle među ostalim i HDZ-a, ali ne i Hrvoja Burića koji misli da je to prevelika investicija za županijske uvjete i nije realna, ni kad su u pitanju EU fondovi, a ni privatni partner koji nije na vidiku.