Bakar

POUČNA STAZA PONIKVE Šetnicom do jezera “sad ga ima – sad ga nema

Sanja Gašpert

Projekt obuhvaća uređenje tematsko-edukativne staze dužine oko pet kilometara, za što je potrebno oko tri sata laganog hoda.  Staza ima dva smjera, kreće iz dvije točke, iz smjera Kukuljanova ili iz naselja Ponikve. Jezero nestaje s prvom burom, a voda tada završava u Bakarskom zaljevu u jednom od brojnih bakarskih izvora



BAKAR Predstavnici Grada Bakra i Javne ustanove Priroda, gradonačelnik Tomislav Klarić i ravnateljica Sonja Šišić, nedavno su potpisali ugovor o poslovnoj suradnji vezan uz pripremu sadržaja, teksta i ilustracija za »botaničku« poučnu ploču na planiranoj Poučnoj stazi Ponikve. Projekt će realazirati Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra uz potporu Primorsko-goranske županije, a planirano je završiti ga do 15. prosinca. Javna ustanova Priroda kao izvršitelj obići će teren i prikupiti potrebne informacije za pripremu izrade poučne ploče, izraditi i izabrati prikladne fotografije i ilustracije, kao i osmisliti tekst koji na najbolji način pruža posjetiteljima poučne staze informaciju o osobitostima i zanimljivostima biljnog svijeta na stazi i u bližem okruženju.


Kako je istaknuto, opći cilj projekta je pridonijeti prepoznatljivosti turističke destinacije Grada Bakra kao sportsko-rekreacijske destinacije dostupne tijekom cijele godine. Specifični ciljevi projekta su obogaćivanje turističke ponude novim proizvodom za sve ljubitelje prirode i planinarenja, unapređenje turističkog proizvoda destinacije – postojećih biciklističkih staza, šetnica i planinarskih puteva, doprinos produženju turističke sezone, promocija destinacije Grada kao »outdoor« destinacije, povećanje broja posjetitelja te stvaranje preduvjeta za razvitak sportsko-rekreativnog turizma. Projekt obuhvaća uređenje tematske-edukativne staze dužine oko pet kilometara, za što je potrebno oko tri sata laganog hoda.



Marko Randić, biolog iz Javne ustanove Priroda, ističe kako Poučna staza Ponikve nudi pregršt oblika, boja, mirisa i okusa biljnog svijeta.




– U izmjenama raznolikosti flore možemo uživati tijekom cijele godine. Zimi i u pretproljeće, kad većina bilja još miruje, među kamenitim škrapama prvi izviruju cvjetovi endemične jadranske ljubičice. Tada procvate i rani drijenak, a u šumi u Velom lugu probude se visibabe i druge šumske proljetnice. U kasnu jesen godinu ispraćaju posljednji cvatovi primorskog i planinskog vriska, miomirisnog izopa, mrazovca i drugih. Tijekom svibnja i lipnja preobilje je rascvjetanog primorskog bilja. Kasnije ljeti, zbog suše i vrućine, obično nastupa »cvjetno zatišje«, pa pojedino bilje treba tražiti u sjenovitim vlažnim zakutcima i u šumama.


U vrijeme kad ruj i drugo drvenasto bilje poprimi najraznolikije boje jeseni možemo brati slasne kupine, drenjule, gloginje, šipke i kozje jabučice – kaže Randić. Dodaje kako na razmjerno malom prostoru Ponikava, strmih padina krških glavica i grebena Gradine, Vojska, Učivca, Njigovine i Kičerine uspijeva više od 600 biljnih vrsta, a najvažnije ovdašnje vrste stabala i grmova su hrast medunac, bijeli grab, crni grab, crni jasen, rašeljka, ruj i drugi. Također, jedan od najznačajnijih i najrjeđih biljnih endema ovog područja je cjelolatična žutilovka, ubilježena u europske direktive o zaštiti prirode kao Natura 2000 vrsta.



– Staza ima dva pravca, kreće iz dvije točke i može ju se obići iz smjera Kukuljanova, pokraj okretišta autobusa ili iz naselja Ponikve, gdje za vrijeme obilnih kiša nastaje jezero »sad ga ima sad ga nema«. Jezero nestaje s prvom burom, a voda tada završava u bakarskom zaljevu u jednom od brojnih bakarskih izvora. Na stazi će biti postavljeno pet info ploča s tekstom na četiri strana jezika.


Ploče će sadržavati tekstove općenito o stazi, odnosno dužini, zahtjevnosti i slično, opisom krškog fenomena – jezera »sad ga ima sad ga nema«, druga ploča bit će o biljnom svijetu koji se može vidjeti uz stazu, treća o životinjama koje obitavaju na tom području i četvrta o povijesno-arheološkom aspektu same prapovijesne Liburnske gradine ponad Ponikvi, stare više od 5.000 godina – kaže direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić. Dodaje kako će na šetnici postaviti još i manje ploče s kratkim objašnjenjem, koje će označavati razne zanimljivosti na samoj stazi poput izvora, počivala, lokve i gradine. Također, bit će tiskana i prateća brošura, odnosno letak i napravljena web stranica.


– Kada se staza otvori, u planu su razne manifestacije i ture za predškolsku i školsku djecu, a postoji i mogućnost razvoja turističkog proizvoda poput ronjenja u jezeru među stablima, što je svakako vrlo atraktivna i rijetka mogućnost te tu vidimo dodatnu mogućnost za razvoj rekreativnog i avanturističkog turizma. Na udaljenosti od samo dvadesetak minuta od Rijeke vjerujemo da će to biti pravo otkriće za brojne ljude iz naše okolice – ističe Jelušić Marić.