Predstavili rad u 2018.

POTREBITI Karitativne ustanove Riječke nadbiskupije: Siromašni sugrađani vape za hranom, odjećom, ogrjevom…

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA Predstavnici karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije danas su na tradicionalnoj predbožićnoj presici u sjedištu Caritasa iznijeli presjek svoga ovogodišnjeg rada.– Caritas Riječke nadbiskupije na razne je načine i u ovoj godini pomagao više od 2.000 osoba ili obitelji, sumirala je rad središnjeg nadbiskupijskog Caritasa njegova ravnateljica s. Marija Faustina Kovačević. Caritas je siromašnim građanima izravno pomagao materijalno i financijski, primjerice 1.500 obitelji primilo je pomoć u hrani; 400 socijalno ugroženih obitelji dobilo je odjeću i obuću, a mnoga djeca školske knjige; Caritas je posuđivao bolesničke krevete i ortopedska pomagala, 150 obitelji primilo je pomoć u namještaju; podijeljene su dvije tone krumpira, 58 obitelji dobilo je drva za ogrjev…

Poziv na donacije


Caritas Riječke nadbiskupije i ovog Božića poziva tvrtke da se donacijama uključe u pripremu 1.000 božićnih paketa koji će biti podijeljeni potrebitima u svim župama nadbiskupije. Isto tako, Hrvatski Caritas provodi poznatu akciju »Za 1000 radosti« kojom se pomaže najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj. U božićno vrijeme u ovu se akciju posebno mogu uključiti školarci kupovinom obojenih narukvica s natpisom »Pomažemo zajedno« po simboličnoj cijeni od pet kuna. Danijel Delonga, djelatnik nadbiskupijskog Caritasa, izvijestio je da je Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«, koji djeluje već petu godinu, ove godine primio 267 najteže oboljelih osoba, a da ih je preminulo 246. Ravnateljica Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja »Sv. Ana« s. Suzana Samardžić podsjetila je da je taj dom ove godine obilježio 25. godinu djelovanja i posebno izdvojila publikaciju koju je tim povodom objavio, i čiji temeljni sadržaj čine materijali stručnog rada s djecom koja su sa svojim majkama boravila u tom domu. – I ta publikacija pokazuje da su najveće žrtve obiteljskog nasilja djeca, sumirala je i izvijestila da je u listopadu ove godine na poziv zastupnice Marijane Petir u Europskom parlamentu prezentirala rad Doma sv. Ane, i da su mnogi zastupnici za to pokazali interes.

U ime Udruge Depaul Hrvatska koja provodi program Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada Rijeke, tu je kuću predstavila s. Veronika Mila Popić, predsjednica hrvatskog Depaula i voditeljica Kuće utočišta koja mjesečno skrbi za 120 osoba. Rekla je da je ovu godinu Kuće utočišta obilježilo to što je ta kuća postala dom, ali ne dom kao institucija, već mjesto gdje čovjek u potrebi može doći tijekom cijelog dana, svakog dana u tjednu, i subotom i nedjeljom.


Opširnije u tiskanom izdanju