Prodaja kompleksa

POTRAGA ZA KUPCEM Autotrans traži investitora za nove objekte iznad Zagrada B

Orjana Antešić

U ovom nadzemnom kompleksu predviđena su tri poslovno-stambena objekta, ukupne bruto površine 4.600 četvornih metara, ishodovana je i lokacijska dozvola te izrađen glavni projekt, ali riječko prijevozničko poduzeće već tri godine ne uspijeva preko agencija pronaći moguće kupce



RIJEKA – Kada će krenuti izgradnja treće, nadzemne faze gradske garaže Zagrad B u Barčićevoj ulici, u ovom trenutku nemoguće je reći, ali je definitivno da Autotrans nema namjeru tamo graditi i dalje ulagati. Nova uprava ovog riječkog prijevozničkog poduzeća ovih je dana i na javnom natječaju oglasila prodaju suvlasničkog dijela ovog kompleksa, skupa s cijelim projektom, i to po početnoj cijeni od 10,7 milijuna kuna.


Riječ je o tri poslovno-stambena objekta koja su predviđena za izgradnju na krovu javne garaže, ukupne bruto površine 4.600 četvornih metara, za koje je ishodovana lokacijska dozvola i izrađen glavni projekt. U ovom nadzemnom kompleksu, osim poslovnih prostora, kako je zamišljeno, predviđena su i nova 24 stana u samom centru grada. Prodaja je po sistemu tko ponudi najvišu cijenu, a hoće li se uopće pojaviti financijski potentan kupac kojemu će se ovaj projekt učiniti isplativim, doznat će se (tek) sredinom travnja iduće godine, dokad je otvoren natječaj.


Potraga za kupcem


Kao što je poznato, većinski udio u Autotransu nedavno je preuzela kompanija Arriva koja je dio njemačkog Deutsche Bahna. Prema navodima novog predsjednika Uprave riječkog prijevoznika, Dražena Divjaka, prodaja ovog suvlasništva i projekta u centru Rijeke nije nikakva novost, niti se ova odluka može vezivati uz dolazak novog većinskog vlasnika.




– Predmetna nekretnina i projektna dokumentacija već je tri godine izložena prodaji putem agencija za prodaju nekretnina. Rijeka promet, kao suvlasnik nekretnine koji je izgradio podzemnu garažu, zaključio je s Autotransom sporazum kojim je uvjetovao prodaju suvlasničkog dijela nekretnine radi izgradnje nadzemnih objekata kako bi se time objedinio cjelokupan garažno-poslovno-stambeni kompleks Zagrad B prema Detaljnom planu uređenja grada Rijeke – navodi se u odgovoru koji smo zatražili od novog čelnika Autotransa.


Ova prodaja nema nikakav utjecaj na podzemni objekt jer će se, dodaje se u odgovoru iz Uprave Autotransa, nekretnina podijeliti tako da će Rijeka prometu pripasti u samo vlasništvo garažni objekt u cijelosti, a budućim vlasnicima nadzemlje.


Do investitora u ovaj projekt očito baš i nije lako doći jer u Autotransu kažu da su se u protekle četiri godine obraćali na raznorazne adrese za koje su ocijenili da bi ih potencijalno mogao interesirati ovaj projekt. Izvjesno je da onih koji bi ozbiljno »zagrizli« u ovu investiciju u centru Rijeke dosad nije bilo. Pitanje je hoće li se javiti u ovom naletu pokušaja prodaje.


Vlasničke pretumbacije


Kao što je poznato, najprije kroz upravljanje, a od prosinca prošle godine i vlasnički, garažu Zagrad B zajedno s drugom imovinom Rijeka prometa preuzelo je drugo gradsko poduzeće, Rijeka plus, koje je time preuzelo i postojeće kreditne obveze. U revizorskom izvješću poslovanja Rijeka prometa za 2016. godinu konstatira se da »dio duga Rijeka prometa prema bankama koji se odnose na izgradnju garaže Zagrad B i ulaganja u zemljište Zapadna Žabica prema otplatnim planovima iznosi ukupno 66.254.902 kuna, od čega glavnica 51.612.952,60 kuna i kamata 14.641.949,50 kuna«.


Podsjetimo da je izgradnja ove garaže s 298 parkirališnih mjesta u više navrata probijana, i po rokovima izgradnje i po budžetu. Gradnja je počela u ožujku 2012. godine, a prvi automobil je parkiran početkom kolovoza 2015. godine. Iz Rijeka prometa objavili su da je koštala 45 milijuna kuna.