Tribina

PORUKE ZAJEDNIŠTVA I SOLIDARNOSTI Riječka metropolija slavi zlatni jubilej

Mirjana Grce

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ



RIJEKA – Na blagdan sv. Vida, 15. lipnja u Rijeci će se na svečanoj večernjoj misi, koju će na Trgu Riječke rezolucije predvoditi kardinal Josip Bozanić, na simboličan način okupiti cijela Riječka metropolija. Bit će to središnje slavlje blagdana riječkoga patrona i središnje slavlje 50. obljetnice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci.


Kao uvod u obilježavanje toga zlatnog jubileja u Nadbiskupskom domu održana je tribina na kojoj je govoreno o povijesti i sadašnjosti metropolije. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predstavio je zajedničku poruku današnjih biskupa Riječke metropolije koju su ovih dana uputili svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima na području Riječke metropolije koja danas obuhvaća Riječku nadbiskupiju i biskupije Porečko-pulsku, Krčku i Gospićko-senjsku.



Crkveni povjesničar dr. Marko Medved objasnio je turbulentnu povijest ovih krajeva, rekavši da je papa Pavao VI. metropoliju sa sjedištem u Rijeci osnovao 27. srpnja 1969. bulom »Coetu instante« nazvavši je Riječko-senjska metropolija prema imenu nadbiskupije koju je tim povodom, spajanjem dotadašnje Riječke i Senjsko-modruške biskupije, također uspostavio. Objasnio je da je ta nadbiskupija 2000. godine podijeljena na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju te metropolija od te godine nosi ime Riječka metropolija.




Sa zahvalnošću je nadbiskup Devčić spomenuo utemeljitelja metropolije papu Pavla VI., u međuvremenu kanoniziranog, također i sve tadašnje biskupe u novoosnovanoj crkvenoj pokrajini. Prije svih, prvog metropolita i nadbiskupa dr. Viktora Burića, te nadbiskupa koadjutora Josipa Pavlišića, krčkog biskupa Karmela Zazinovića i porečko-pulskog biskupa Dragutina Nežića. Izdvojio je naglaske iz poruka koje su ti biskupi uputili u povodu uspostave metropolije – o zajedništvu i solidarnosti, povezivanju i suradnji – poruke, kako je rekao, koje odišu duhom Drugog vatikanskog koncila.


Nadovezujući se na poruke biskupa od prije pola stoljeća, slične su u svom pismu uputili današnji biskupi Riječke metropolije: riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. U njemu su pozvali vjernike i sve kršćanske zajednice, uz ostalo, »na solidarnost sa svim ljudima dobre volje, kao i na aktivnu uključenost u sve pozitivne društvene pothvate koji imaju za cilj poboljšanje ekonomskih i međuljudskih odnosa u našem društvu i narodu«.


– Metropolija je projekt zajedništva, međusobne otvorenosti, suradnje i solidarnosti… Osim što su ceste, tuneli i mostovi prostorno povezali naše biskupije potrebno je prokopati i duhovne tunele kroz brda koja nas dijele, obale premostiti mostovima solidarnosti, a duhovne otoke povezati bržim i boljim brodovima na duhovni pogon«, citirao je dr. Devčić iz te poruke.


O programu proslave zlatnog jubileja govorio je rektor riječke katedrale mons. Matija Matičić. Osim središnjeg slavlja na blagdan sv. Vida, trodnevnice koja u katedrali počinje danas, izdvojio je da će da će 14. lipnja na Korzu u suradnji s Gradom Rijeka biti postavljena izložba plakata sakralnog blaga katedrale te uspomena na osnivanje metropolije čime je katedrala postala prvostolnica.