Apel Sindikata zdravstva

POD OVRHOM ČAK PETINA ZAPOSLENIH Šestotinjak blokiranih djelatnika KBC-a Rijeka bez božićnice

Barbara Čalušić

Sindikat zdravstva apelira na na Vladu i Sabor da se donesu izmjene Ovršnog zakona i da se omogući isplata božićnica i regresa na zaštićeni račun / Foto Vedran KARUZA

Sindikat zdravstva apelira na na Vladu i Sabor da se donesu izmjene Ovršnog zakona i da se omogući isplata božićnica i regresa na zaštićeni račun / Foto Vedran KARUZA

Blokirani zaposlenici sve češće traže od sindikata da uprava bolnice donese odluku o isplati božićnica i regresa u gotovini, na ruke



RIJEKA – Zaposlenima u Kliničkom bolničkom centru Rijeka danas će na račune biti uplaćen dar za djecu u visini od 500 kuna. Ovaj se iznos prema Ovršnom zakonu isplaćuje i na zaštićene račune, što znači da će ga dobiti i zaposlenici s blokiranim računima. Za razliku od dara za djecu, zaposleni s blokiranim računima neće dobiti božićnicu u iznosu od 1.250 kuna, budući da se ona prema zakonu ne isplaćuje na zaštićeni račun.


Prema riječima predsjednice Sindikata zdravstva Radmile Čahut Jurišić, u KBC-u Rijeka blokirane račune ima 600-tinjak zaposlenih. Drugim riječima, pod ovrhom je petina zaposlenih u riječkoj bolnici.


– Božićnice, regresi i jubilarne nagrade nisu zaštićene kategorije po Ovršnom zakonu. Kao sindikat susrećemo se s čestim pritiscima blokiranih članova koji žele dobiti svoje božićnice tako da uprava bolnice donese odluku o isplati božićnica i regresa u gotovini, na ruke. S obzirom da se ta sredstva ne isplaćuju na ruke, smatram da uprava mora poštovati zakon dok je on takav kakav jest. Zato i ovim putem apeliram na Vladu i Sabor da se donesu izmjene Ovršnog zakona i da se omogući isplata božićnica i regresa na zaštićeni račun – kaže Čahut Jurišić.




Struktura zanimanja blokiranih u KBC-u Rijeka je različita, no kako kaže Čahut Jurišić, prednjače zaposleni s niskim primanjima i samohrane majke.


– Blokiranih računa naših zaposlenih je sve više, no nažalost ne možemo podržati isplatu novca na način kojim bi KBC Rijeka kršio zakon – poručuje Čahut Jurišić.