Plaže sve ljepše

PLAVA ZASTAVA U SVEŽNJU Od iduće sezone u Kostreni i plaža za osobe s invaliditetom

Barbara Čalušić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

KOSTRENA U kostrenskoj uvali Svežanj po deseti se put zavijorila plava zastava, čime je ova uvala postala jedna od 120 hrvatskih plaža s ovom međunarodnom oznakom za plaže i marine za koje se smatra da milijunima turista predstavlja glavni orijentir pri odabiru destinacije u kojoj će ljetovati.Prema riječima direktorice Turističke zajednice Kostrene Sandre Svetić, za dobivanje Plave zastave potrebno je ispuniti brojne uvjete, a Općina Kostrena godinama potiče njihovo jačanje. – Raduje činjenica da su plaže u Kostreni svake godine sve ljepše i uređenije jer time podižemo kvalitetu turističke ponude i zadovoljstvo gostiju. Zahvalila bih se na uspješnoj suradnji Općini Kostrena, Udruzi Lijepa naša te našim spasiocima neophodnim za sigurnost na plažama, istaknula je Svetić.

Zaštititi okoliš


Kostrenski načelnik Dražen Vranić poručuje da je Plava zastava priznanje Kostreni ujedno i dokaz da je moguć suživot industrije i turizma ako se poštuju svi potrebni standardi.– Pokušavamo sve kako bismo zaštitili okoliš i naše lijepe plaže. Trenutno je ovo jedina plaža s Plavom zastavom u Kostreni, no nadam se da ćemo je u vrlo skoroj budućnosti podignuti i na još kojoj našoj plaži. Da biste dobili Plavu zastavu treba zadovoljiti čitav niz kriterija koji nisu vezani samo uz čistoću i ekologiju, nego treba imati i zaštitarsku službu, zaštitnu mrežu koje Udruga Lijepa Naša ocjenjuje kao ispunjavanje uvjeta za dobivanje ove zastave, rekao je Vranić.U Kostreni ističu da su plaže spremne za ljeto kada dnevno u špici sezone na području od Žurkova do Perila boravi i do pet tisuća kupača. Svoja vrata već su otvorili svi sezonski ugostiteljski objekti duž obalnog pojasa, a kupači će na pojednim plažama i ove godine moći iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali i uživati na vratolomijama na jet-skiju koji se i ove godine mogu iznajmiti u Žurkovu. Novost za kupače-rekreativce od ove će godine biti i iznajmljivanje SUP daski za veslanje. – Na većinu plaža bit će postavljene zaštitne mreže. Postavljeni su tuševi i kemijski WC-i na mjestima gdje nisu izgrađeni. Tamo gdje postoje WC-i poput Žurkova od ove će se godine čistiti dvaput dnevno kako bi sanitarni čvorovi unatoč velikom broju kupača ostali čisti, ističe Vranić. Prema njegovim riječima, Kostrena u skoroj budućnosti mogla dobiti još tematskih plaža. Naime, Kostrena je prije nekoliko godina atraktivnu Vojnu plažu pretvorila u plažu za pse, a prema najavi načelnika, iduće bi sezone mogla dobiti i plažu za osobe s invaliditetom.

Koraci poduzeti




– Poduzeti su određeni koraci, a prije svega se to odnosi na građevinsku dokumentaciju na kojoj radimo pa se nadamo se da bi iduće godine Kostrena mogla imati i plažu za osobe s invaliditetom. Hoćemo li uspjeti, ovisi i o dokumentaciji, budući da takve plaže iziskuju ozbiljna ulaganja u prostor ako se želi dobiti prava plaža za osobe s invaliditetom. Razmišljamo da plažu lociramo oko nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Barbara Tome, a o točnoj lokaciji vidjet ćemo još u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom. Birat ćemo prostor u kojem će biti najmanje zahvata u okoliš, s adekvatnim prilazom parkiralištu i moru. Nova lokacija biti će adekvatnija od Žurkova koje je danas u manjoj mjeri prilagođeno osobama s invaliditetom. Uostalom, Žurkovo je područje Lučke uprave te će sa svakim daljnjim uređivanjem prostora biti manje mjesta za takvu plažu, objasnio je Vranić.