Veliki projekt

PLAN UREĐENJA POPULARNOG IZLETIŠTA Platak dobiva žičaru, kamp i nove hotele

Sanja Gašpert

Planira se rekonstrukcija planinarskih domova, kao i izgradnja dodatnih sadržaja u Sportskom centru Platak  / snimio M. GRACIN

Planira se rekonstrukcija planinarskih domova, kao i izgradnja dodatnih sadržaja u Sportskom centru Platak / snimio M. GRACIN

Izgradnja žičare Grobničko polje – Platak, uređenje kampa, hotela, rekonstrukcija planinarskih domova, izgradnja posjetiteljskog, skautskog i robinzonskog centra... samo je dio sadržaja Urbanističkog plana uređenja Sportskog centra Platak



Izgradnja žičare Grobničko polje – Platak, uređenje kampa s 300 ležajeva, manjih hotela s ukupno 550 ležajeva, rekonstrukcija postojećih objekata, posebice planinarskih domova, kao i izgradnja dodatnih sadržaja – posjetiteljski centar, skautski i robinzonski centar, adrenalinski park, piknik i sportska zona, samo je dio sadržaja koji su obuhvaćeni izmijenjenim i dopunjenim Urbanističkim planom uređenja UPU 11 – Sportski centar Platak R62, kojega su na posljednjoj sjednici Vijeća jednoglasno usvojili čavjanski vijećnici.


Nositelj izrade plana je Općina Čavle, a izrađivač Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.



U studenom bi trebala biti održana tematska sjednica Općinskog vijeća Čavle o Automotodromu Grobnik, na kojoj bi izvješće o radu i planovima čavjanskim vijećnicima trebali iznijeti čelni ljudi Automotodroma. Naime, vijećnik PGS-a Marko Sobotinčić i na ovoj je sjednici, kao i nekoliko puta prije, također na sjednicama, zatražio od predsjednika Vijeća Norberta Mavrinca i načelnice Ivane Cvitan Polić da se održi tematska sjednica. Načelnica Cvitan Polić izvjestila je vijećnike kako je početkom listopada bila na sastanku s čelnicima Automotodroma, na kojem je glavna tema bila rekonstrukcija i asfaltiranje Automotodroma Grobnik.




– Posljednje ovogodišnje događanje na automotodromu bit će 3. prosinca, nakon kojega bi trebali početi radovi na postavljanju novog asfalta, a koji bi trebao biti postavljen do kraja travnja 2018., kazala je Cvitan Polić.



Problem vodoopskrbe


– Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak (RSRTC) jedan je od strateških projekata PGŽ-a, kao i građevina državnog značenja. U okviru razvojnog projekta RSRTC Platak, nadzire se i usmjerava njegov razvoj s ciljem izgradnje i uređenja suvremenog sportsko-rekreacijskog centra te njegovo pretvaranje u poželjnu sportsku, rekreativnu i turističku destinaciju, istaknula je u obrazloženju načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Izmjenama plana predviđeno je smanjenje smještajnih kapaciteta za 50 posto, a posebno su definirane zimska i ljetna ponuda, s vremenskom šemom korištenja. Kao ograničavajući faktor istaknut je nezadovoljavajući sustav vodoopskrbe. Zbog toga je izmjenama plana definiran optimalan broj akumulacije vode za zasnježenje s mogućnostima korištenja akumulacija vode za potrebe javne vodoopskrbe uključujući njihov broj, veličinu i prostorni razmještaj.


Proširenje groblja


Čavjanski su vijećnici bili jednoglasni i u donošenju izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja 4 – groblje Cernik (G1), koji su, kako je kazala Cvitan Polić, uvjet za najavljeno proširenje groblja. Prema dopunama plana, groblje je podijeljeno na sedam čestica, a u nekoliko faza, kroz nekoliko godina izgradit će se 680 grobova s ukupno 2.285 ukopnih mjesta. Prvom fazom, za koju je u tijeku ishodovanje građevinske dozvole, predviđa se izgradnja 200 grobova s ukupno 660 ukopnih mjesta, na prostoru desno iza mrtvačnice, na poljima H i J, što bi, prema riječima Cvitan Polić, zadovoljilo potrebe za ukapanjem za sljedećih desetak godina. Vijećnika Akcije mladih Gorana Mavrinca zanimalo je kako će se ovim izmjenama i dopunama riješiti problem parkiranja, koji posebno dolazi do izražaja za vrijeme većih pogreba. Kako su istaknuli izrađivači plana iz Arheo d.o.o. Zagreb, za sada je planirano povećanje od dvadesetak parkirnih mjesta. Mirko Vukelić (SDP) kazao je kako je nužno da se groblje ogradi, što će se, prema riječima načelnice Cvitan Polić, svakako i učiniti, dok je Edo Žeželić (HSLS) istaknuo problem s postojećim zelenilom, točnije stablima borova, koji imaju plitko korijenje te bi, po njegovom mišljenju, trebalo posaditi neka druga stabla otpornija na vremenske neprilike, posebice buru, s obzirom na to da su borovi već nanijeli velike štete grobnicama na groblju u Gradu Grobniku.