Harat's dobio svoje stoto izdanje

PIVO, ROCK I SPORT: Ne morate ići u Irsku, jer je Irska došla u Rijeku

Marinko Glavan

Autentičan ugođaj irskih pubova, s drvenim oblogama, toplim bojama, stolicama i stolovima u kombinaciji drva i kože / Snimio Marko GRACIN

Autentičan ugođaj irskih pubova, s drvenim oblogama, toplim bojama, stolicama i stolovima u kombinaciji drva i kože / Snimio Marko GRACIN

Svatko će tu doći na svoje, jer ponuda seže od svijetlih i tamnih lagera, preko Indian pale ale piva, do jakih, tamnih stout piva, poznatih i cijenjenih proizvođača iz Hrvatske, Irske, Njemačke, Belgije i drugih zemalja



Riječki ljubitelji dobrog piva, ali i svi oni koji vole rock glazbu i sportske događaje, u dobrom društvu i ugodnoj atmosferi, uz ukusan zalogaj, od ovog su ljeta dobili novu oazu u samom srcu grada – Harat’s pub.


Smješten u strogom središtu grada, na Gomili, točnije na kantunu Ulice Pod Kaštelom, riječki je Harat’s dio najvećeg svjetskog lanca irskih pubova, koji pokriva tri kontinenta, od Azije, preko Europe, do Sjeverne Amerike, no ovaj je, iako ponudom, ugođajem i uređenjem predstavlja dio međunarodne franšize, po mnogočemu poseban.


Miro Kremenjaš, Harat


Miro Kremenjaš, Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Autentičan ugođaj




Kao prvo, Harat’s u Rijeci, inače drugi otvoren u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog, točno je stoti pub koji nosi to ime u svijetu, što je naznačeno i na posebnoj pločici koju će ljubazni konobari rado istaknuti i pokazati gostima. A goste u Harat’su već na ulasku očekuje autentičan ugođaj irskih pubova, s drvenim oblogama, toplim bojama, stolicama i stolovima u kombinaciji drva i kože, s mnoštvom detalja koji ukazuju na pažnju koja je prilikom uređenja posvećena doslovce svakoj sitnici.


– Sve je rađeno po narudžbi, po mjeri, s ciljem da stvorimo ugodan ambijent u kojemu ćemo našim gostima ponuditi nešto novo i drugačije, u najboljoj atmosferi, bilo da su došli na jutarnju kavu, opuštanje nakon radnog dana ili večernji izlazak, kaže Miro Kremenjaš, voditelj i pokretač riječkog Harat’sa.


Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Prepoznatljivi znak Harat’sa su i zastave, izvješene ispred ulaza. Svaki Harat’s u svijetu, naime, pred ulazom ima istaknute zastave Irske i zemlje u kojoj je smješten, pa se tako pred riječkim uz irsku, vije i hrvatska trobojnica. No pravim zaljubljenicima u zlatni napitak, pivo, najzanimljiviji dio je svakako šank. Šank je centralni dio Harat’sa, također uređen u autentičnom stilu irskih pubova no ono što će privući svakog pivoljupca su – točionici. Točno njih šesnaest, po čemu se ovaj pub izdvaja od uobičajene ponude točenih piva, gostima nude izbor između jednako toliko vrsta piva najrazličitijih vrsta.


Okosnica ponude


Svatko će tu doći na svoje, jer ponuda seže od svijetlih i tamnih lagera, preko Indian pale ale piva, do jakih, tamnih stout piva, poznatih i cijenjenih proizvođača iz Hrvatske, Irske, Njemačke, Belgije i drugih zemalja.


Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



– Točeno pivo je okosnica naše ponude i po tome se trudimo biti najbolji i ponuditi našim gostima najveći izbor točenih piva u gradu. Osim toga, nudimo i veliki izbor piva u boci, a na svoje će doći i ljubitelji viskija, kojeg imamo tridesetak vrsta, kaže Kremenjaš. Posebnost riječkog Harat’sa su i povijesne žitnice, smještene ispod puba, vidljive kroz ostakljene dijelove poda, koje datiraju još iz 16. stoljeća, kada se u njima čuvalo žito za potrebe stanovnika grada, posebno važno za mletačkih blokada grada. Osim unutarnjeg dijela, pub ima i terasu, s drvenim stolovima, ali i visoke stolove smještene u slikovitoj uličici Pod Kaštelom, što mu, uz irski, daje i jednako topli mediteranski štih.

Rokerski grad


Među riječkim mjestima za izlazak Harat’s se izdvaja kao jedan od rijetkih pubova koji svojim gostima, uz piće, nudi i konkretniju okrepu, zalogaje tipične za pubove u Irskoj i nekim drugim zemljama, što u Hrvatskoj nije čest slučaj. Od grickalica i hladnih plata uz pivo, toplih predjela, do mesnih i morskih jela, koja se mogu naručiti u pojedinačnim porcijama, ali i u varijantama za cijelu ekipu.


Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Tu su tradicionalno sjevernjački fish&chips, kobasice na žaru i ostali zalogaji tipični za ponudu pubova, među kojima je, uz popularni Harat’sov burger, i plata irsko more, s ribom i plodovima mora, a među najpopularnijima su garliki, krutoni od crnog kruha, s umakom od češnjaka, koji savršeno pašu uz gutljaj piva.


– Uz ponudu hrane i pića, vrlo važan dio Harat’ove priče je i glazba, kaže nam Kremenjaš.



Lanac Harat’s pubova pokrenut je prije desetak godina u Rusiji, a od tada se proširio na dobar dio Europe, pa tako i Hrvatsku. Idućeg mjeseca očekuje se otvaranje novog puba u talijanskoj Firenzi, te u Ljubljani, a najavljeno je i skoro otvaranje Harat’sa u američkom Miamiju.



Naglašava kako se u pubu pušta praktički isključivo rock glazba.


– Rijeka je rokerski grad i mi slijedimo tu tradiciju. Ne samo glazbom koju puštamo, već i svirkama uživo koje organiziramo gotovo svakog petka i subote navečer, što je naišlo na odličan odaziv publike, ali i samih riječkih izvođača, od kojih su pojedini postali već praktički kućni bendovi. To su kvalitetni izvođači, među kojima ima poznatih imena, ali i manje afirmiranih, kojima želimo dati priliku, a namjeravamo ubuduće ugostiti i neka od zvučnijih imena rock scene, kaže voditelj puba.


Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Veliki tv ekrani


Ono što upada u oči prilikom dolaska u Harat’s su svakako i veliki televizijski ekrani, postavljeni praktički na svaki zid u pubu. Tu su, objašnjava Kremenjaš, prvenstveno zbog praćenja sportskih priredbi.


– U Irskoj ili Engleskoj, uobičajeno je nogometne utakmice i druge sportske događaje pratiti na tv-u s društvom u pubu i to smo htjeli prenijeti i ovdje, kaže Kremenjaš.


Ponuda i ugođaj Harat’a do sad su privukli brojne Riječane i njihove goste, a svakako i proširili ponudu mjesta za izlaske u dijelu Starog grada između trgova Grivica i Gomila, koji se s brojnim pubovima i barovima iz nekad usnulog dijela grada u zadnjih desetak godina pretvorio u jedan od najposjećenijih dijelova u centru, omiljen i među sve brojnijim turistima u Rijeci.


Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Miro Kremenjaš, Harat


Miro Kremenjaš, Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN



Harat


Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN


Miro Kremenjaš, Harat


Miro Kremenjaš, Harat’s pub, irski pub, snimio Marko GRACIN