Nove odredbe

PILOT PROJEKT U RIJEČKOM KBC-u: Ministarstvo će kontrolirati oporavdanost upućivanja na pretrage MR-om

Barbara Čalušić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Preliminarne studije pokazuju da velik dio pacijenata kojima je napravljena ova pretraga, pretragu zapravo nije trebao raditi, dok s druge strane, ozbiljno bolesni nerijetko trebaju čekati



RIJEKA U Kliničkom bolničkom centru Rijeka s radom je počeo suvremeni uređaj za magnetsku rezonanciju snage 1.5T koji bi trebao omogućiti izvođenje svih magnetskih tehnika koje pokrivaju potrebe bolnice i zajedno s već postojećim MR-uređajem na sušačkom lokalitetu smanjiti liste čekanja za jednu od najtraženijih dijagnostičkih pretraga. Novi MR smješten je u novouređenom bolničkom prostoru Kliničkog zavoda za radiologiju u prizemlju glavne zgrade na riječkom lokalitetu, a sredstva za nabavku uređaja u vrijednosti od 7,15 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo zdravstva iz projekata EU fondova.


Predstavljanju novog uređaja u riječkoj bolnici prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je najavio i novi pilot-projekt koji će se provoditi i u riječkoj bolnici s ciljem praćenja opravdanosti upućivanja na pretrage magnetskom rezonancijom.


– Rijeka dio našeg pilot-projekta koliko je opravdano upućivanje pacijenata na magnet. Naime, preliminarne studije pokazuju da je velik dio pacijenata kojima je napravljena ova pretraga, pretragu zapravo nije trebalo raditi, dok s druge strane, ozbiljno bolesni nerijetko trebaju čekati, rekao je Kujundžić koji se ovom prigodom pohvalio kako aktualna Vlada prepoznaje potrebe KBC-a Rijeka, a novi MR-uređaj samo je jedan u nizu takvih pomaka. Kao najveće ulaganje istaknuo je 100 milijuna eura koji su osigurani novu bolnicu na Sušaku, a unatrag godinu dana opremeljene su dnevne bolnice, otvoren objedinjeni hitni bolnički prijem na sušačkom lokalitetu, nabavljena nova angiosala i mamograf.


Dvosmjerna ulica


Predstojnik riječkog Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić vjeruje da je procijenjeno smanjenje listi čekanja na magnet od 30 posto u riječkoj bolnici realno, pogotovo ako se u obzir uzme najavljeni pilot-projekt racionalizacije upućivanja na MR. – Lista čekanja je dvosmjerna ulica. Ulazni broj pacijenata za smanjenje liste trebao bi ostati na sadašnjem broju, no ako se on poveća jednako kao broj postupaka koje izvodimo, onda situacija ostaje ista.

Vjerujem da uz nešto racionalnsti imamo dobru šansu za smanjenje listi čekanja, ističe Miletić koji upozorava kako pretraga MR-om nakon godinu dana od upućivanja na pretragu nema više svoj klinički smisao. Kako dodaje, nakon godinu dana bolesnik više nije isti kao ni stadij njegove bolesti, njezina prognoza, a ponekad i dijagnoza. Prema njegovom mišljenju, razuman rok čekanja na ovu pretragu bio bi takav da hitni pacijenti kao i uvijek dolaze odmah na red dok bi za tzv. hladne programe čekanje trebalo iznositi do tri mjeseca.


– Moramo imati pravu indkiaciju. Kod pretraga zglobova, usudio bi se reći, vrlo često imamo nepotrebnih pretraga. No, s druge strane, ako govorimo o stvarnoj indikaciji, ozljeda zgloba je također hitno stanje kao i neka akutna stanja u zglobovima. Ovaj pilot-projekt Ministarstvo zdravstva pokreće u suradnji s Europskim društvom radiologa koje je izdalo vodič i smjernice za kliničare o opravdanosti upućivanja na pretragu MR-om. Pokušat će se da svatko tko upućuje na pretragu MR-om prođe kroz upitnik nakon čega će mu softver ukazati koliko je takva pretraga doista opravdana i može li se zamijeniti nekom drugom. Cilj ovog projekta je da promišljano o našim realnim mogućnostima na dobrobit pacijenata, objasnio je Miletić.



Prisustvujući predstavljanju novog uređaja u KBC Rijeka, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić najavio je dvije mjere koje bi trebale racionalizirati sustav i smanjiti liste čekanja u bolnicama.


– U ovom trenutku radimo kalendar naručivanja, projekt koji će smanjivati liste čekanja elektronskim povezivanjem svih bolnica u Hrvatskoj čime ćemo izbjeći dvostruka naručivanja. Očekujemo da bi kalendar trebao biti gotov do srpnja, a napravili smo i sustav plaćanja po izvršenju što znači da će sve što bude napravljeno izvan bolničkih limita biti i plaćeno, najavio je ravnatelj HZZO-a.



Nedostatak radiologa


MR dijagnostika u KBC-u Rijeka posljednjih pola godine, nakon rashoda dotrajalog uređaja starog 20 godina, ovisila o jednom uređaju na Sušaku koji ima 12 godina, a prosječno čekanje na ovu pretragu iznosilo je oko godinu dana. Ležeći pacijenti morali su se transportirati na drugi lokalitet što je, kako ističu u KBC-a Rijeka, povećavalo troškove i dodatno opterećivalo zaposlenike. Osim rada u dvije smjene, Miletić je najavio da će se s novim uređajem, pretrage MR-om obavljati i tijekom vikenda, što otvara pitanje pokrivenosti kadrom koji izvodi ove pretrage.


– Problem nedostatka radiologa je velik jer ih naprosto nema na tržištu. Za naše sadašnje potrebe trebala bi nam još tri do četiri radiologa budući da smo povećali rad na CT-ima, MR-u, ali i u okviru intervencijske radiologije. Sve to jednostavno konzumira ljude, zaključuje Miletić.