Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
24. kolovoza 2019.
Suficit

PGŽ ostavila neutrošenim 2,6 posto proračuna: 'Čuvali smo novac za krizu u 3. maju'

Foto: Ivica Tomić
Foto: Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2019. u 11:03 2019-05-07T11:03:53+02:00

Pročelnik za financije Krešimir Parat i župan Zlatko Komadina najavili su i prvi rebalans proračuna za 2019. godinu, i to s glavnom idejom pomoći općinama i gradovima u svom sastavu

RIJEKA Primorsko-goranska županija završila je prošlu godinu sa suficitom proračuna od 18 milijuna kuna, ali se 10 milijuna odnosi na izravne županijske rashode, a ostalo na proračunske korisnike. Radi se o ukupno 2,6 posto proračuna, a rezultat je to, rekao je pročelnik za financije Krešimir Parat, dobrog punjenja proračuna od poreza na dohodak, a s druge strane opreza u trošenju novca zbog krizne situacije u »3. maju«, zbog čega se svjesno »čuvao« dio novca u prošloj godini.

Parat i župan Zlatko Komadina najavili su i prvi rebalans proračuna za 2019. godinu, i to s glavnom idejom pomoći općinama i gradovima u svom sastavu.

– Uvijek je dilema brinuti samo o sebi ili pomoći i drugima. Evo mi smo odabrali ovaj drugi koncept, rekao je Komadina.
Na press kolegiju izneseni su podaci o zaštiti vode, zraka, hrane i mora: dok je kvaliteta mora kroz tri godine izvrsna u 97 posto slučajeva, to nije slučaj s drugim pokazateljima. Tako je voda u Čabru i dalje problematična, što je pripisano maloj potrošnji, a i mjerenja kvalitete zraka su više-manje u redu osim na Mlaki i povremeno u Opatiji zbog ozona. Marišćina se mjeri posebnim sustavom, i onda je prošle godine bilo oko 65 prekoračenja sumporovodika, a 160 puta su te vrijednosti bile granične.
– No, to je 1.000 puta manje od količina koje bi izazivale zdravstvene probleme kao što je iritacija očne sluznice ili slično, kazala je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

No, zato su podaci o sanitarnoj i mikrobiološkoj kvaliteti uzorkovane hrane porazni: čak 28 posto svih uzoraka koje je pregledao Zavod za javno zdravstvo bilo je mikrobiološki neispravno.
– To je na razini prošle godine, kazala je pročelnica, no novinare je zanimalo što se čini da se to promijeni.
– Evo, zato i radimo ova mjerenja kako bi službe potom reagirale, ali inspekcije nisu u našoj nadležnosti, kazala je pročelnica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka