Pri vrhu

PGŽ i dalje vodeća u legalizaciji, od 50.000 predmeta, obradu čeka 11.000

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najveći broj zahtjeva riješen je pozitivno, donošenjem rješenja o izvedenom stanju. Ukupno je izdano 28.837 takvih rješenja i to najviše u sjedištu Odjela u Rijeci, a potom u Crikvenici, Krku, Delnicama, Opatiji, Malom Lošinju i Rabu

RIJEKA Primorsko-goranska županija i dalje je pri vrhu kada je riječ o rješavanju predmeta za legalizaciju, a još je ostalo obraditi 11.271 predmeta, saznajemo u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Proces legalizacije zgrada započeo je u kolovozu 2011. godine i do sada ovaj Odjel zaprimio je ukupno 49.850 zahtjeva. Od toga je obrađeno 38.579 predmeta; za 36.579 predmeta izdana su rješenja, dok za njih 2.000 još nije doneseno rješenje jer jedinice lokalne samouprave za te slučajeve nisu odredile naknade za zadržavanje nezakonitih zgrada u prostoru ili se pak čeka da podnositelji zahtjeva te naknade plate. Primorsko-goranska županija predmete o legalizaciji svo ovo vrijeme rješava bez pomoći Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, stoga je uz Dubrovačko-neretvansku županiju jedina županija koja sama uspijeva odraditi ovaj posao.Najveći broj zahtjeva riješen je pozitivno, donošenjem rješenja o izvedenom stanju. Ukupno je izdano 28.837 takvih rješenja i to najviše u sjedištu Odjela u Rijeci, a potom slijede ispostave u Crikvenici, Krku, Delnicama, Opatiji, Malom Lošinju i Rabu.




Zaključno s 30. lipnja 2018. godine Odjel gradske uprave za provedbu dokumenata Grada Rijeke riješio je 6.830 predmeta, a trenutno se radi na 1.900 predmeta (ukupno 8.730). Od ukupnog broja riješenih predmeta, njih 4.196 su dobila rješenja o izvedenom stanju, odbijeno je 1.648, a na zahtjev podnositelja obustavljeno je daljnje vođenje postupka za 711 predmeta. Preostalih 275 predmeta još nije postalo pravomoćno.



– Odbijena su 1.764 zahtjeva. Najčešće je riječ o građevinama koje su izgrađene ili rekonstruirane nakon 21. lipnja 2011. godine, one koje su izgrađene na pomorskom dobru, površinama javne namjene ili pak od materijala kojima se ne osigurava dugotrajnost i sigurnost korištenja (barake i slično). Odbačeno je 2.455 zahtjeva zbog nedostatka zakonom propisane dokumentacije, a stranke su u 3.523 slučaja odustale od postupka, pa je u tim slučajevima on obustavljen – dalje saznajemo.Inače, zakonski rok za rješavanje zahtjeva je 30, odnosno 60 dana od dana predaje urednog zahtjeva. No, kako je riječ o upravnom postupku kojima se moraju obaviti propisane radnje (primjerice očevid za svaku građevinu), kao i to da podneseni zahtjevi najčešće nisu uredni jer im nije priložena sve potrebna dokumentacija pa se po njima ne može postupati – u takvim slučajevima donošenje rješenja se prolongira. No, s otklanjanjem nedostataka rješenje o izvedenom stanju donosi se u roku od 30 dana.