Negativna klima

PGS-ovci osudili izjave Đapića i Škore ‘koji bi antifašizam stavili na sramotno mjesto’

Tihana Tomičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – PGS-ovci Ana Trošelj i Nikola Ivaniš osudili su izjave Ante Đapića i Miroslava Škore »koji bi antifašizam stavili na sramotno mjesto«, odnosno zabranjivali SDSS, ocijenivši to opasnim porukama. Poručili su im da takve stvari prvo zahtijevaju promjenu Ustava, do koje sigurno neće doći, no i upozorili da su da su takve izjave ipak loše jer pogoduju stvaranju negativne klime u društvu:


– Stvorena je društvena paradigma da su u Hrvatskoj Srbi krivi za sve, ali to je samo opravdanje neuspješnim vladajućim politikama u Hrvatskoj za njihovu lošu politiku. Bit će zanimljivo pratiti i koliko će provokacija desnice još biti do trenutka kad Hrvatska preuzme predsjedanje EU-om, a i tijekom toga mandata. Antieuropske snage u Hrvatskoj sigurno neće mirovati – rekao je Ivaniš.


Nažalost, razne neovisne nevladine organizacije i promatrači u Hrvatskoj uočavaju ozbiljne pojave neofašizma, a hrvatska vlast zatvara oči, govoreći da je riječ o pojedinačnim pojavama. No, kad se takve pojave događaju svakoga dana, tada postaju i dio sustava – upozorava Ivaniš, koji je jednako tako osudio i srbijansku politiku koja, kaže, nije smjela dopustiti da se pred nogometni stadion dovuče – tenk.




On je posebnu poruku namijenio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, s pitanjem kad misli početi u zakonske okvire stavljati navijačke skupine:


– Ponašanje navijačkih skupina prevršilo je svaku mjeru, oni se bave više politikom nego sportom i nogometom, i to ponašanje eskaliralo je do neprihvatljivog. Pritom mislim na sve navijačke skupine, i BBB, i Torcidu, i Armadu – rekao je Nikola Ivaniš.