Propusti i neprimjerene aktivnosti

PGS o “krivim” potezima predsjednice RH: Djeca ustaša i partizana davno su shvatila da bolju Hrvatsku moraju izgraditi radom

P. N.

Čudno je da predsjednica Grabar Kitarović na Dan Europe nije uspjela smoći snage i čestitati ¨podijeljenim¨ Hrvaticama i Hrvatima, i svim građanima Hrvatske Dan Europe koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom. Je li je to predsjednica RH učinila namjerno kako bi ponovno izjednačila zločinačke režime - i ustaški i komunistički - nastavljajući sijati podjele protiv kojih se navodno tako žestoko bori



U više navrata PGS je upozoravao na neprimjerene aktivnosti pojedinih desničarskih grupa i pojedinaca, ali i na potpuno neprimjereno reagiranje državnih dužnosnika. Posebno smo apostrofirali predsjednicu države RH, Kolindu Grabar Kitarović koja je svojim neprimjerenim tajnim posjetima Bleiburgu i Jasenovcu neposredno nakon što je izabrana za predsjednicu učinila potpuno krivi potez. Počast žrtvama ne odaje se tajno kao da su žrtve krivci zato što su žrtve. Toliko bi predsjednica RH trebala znati, ističe predsjedništvo PGS-a.


Nadalje navode, ocijenivši navijanje na nogometnoj utakmici hrvatske reprezentacije u Zagrebu – kada se skandiralo ¨Za dom spremni¨- predsjednica je na upit novinara da to komentira izjavila da je navijanje bilo veličanstveno, davši tako poticaj za nastavak širenja takvog ponašanja zbog kojega ju je ukorio i američki povjerenik za holokaust.


S druge strane, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već više od dvije godine sustavno izjednačava ustaški i nepostojeći komunistički režim. Može govoriti samo o prilično nedorađenom socijalističkom sistemu ex Jugoslavije.




Dok je ustaški režim NDH imao zakonsku osnovu (Zakon o rasnoj čistoći) za teror i zločin, socijalistička Jugoslavija nikada nije tako nešto imala zakonski utemeljeno. I tu je bitna razlika.


Osim toga diktatorske i zločinačke aktivnosti koje su pojedini komunistički čelnici provodili bitno se razlikuju od zemlje do zemlje i sigurno je da socijalistička Jugoslavija u tome nije bila baš na prvom mjestu. Stoga izjednačavati po zločinstvu ustaški i (nepostojeći) komunistički sistem socijalističke Jugoslavije je u najmanju ruku revizionistički pokušaj par excellence, smatraju u PGS-u.


I onda upravo na Dan Europe odnosno Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom predsjednica RH šalje poslanicu naciji poručujući da ¨Hrvatska počiva na pomirbi djece ustaša i partizana¨. Ma koliko ta floskula imala smisla ranih devedesetih danas je ona posve neprimjerena.


Hrvatska mora, ako želi biti moderna, demokratska europska država, počivati na radu i stvaranju, na uvažavanju demokratskih tekovina koje će čuvati dosegnuta ljudska prava i prava svih manjina bez obzira na to o kakvoj manjini je riječ, zaključuju čelnici PGS-a.


Djeca ustaša i partizana davno su shvatila da im ideološka sukobljavanja neće donijeti ništa dobroga, već da ¨bolju Hrvatsku¨ moraju izgraditi zajednički svojim radom i suradnjom s modernom Europom i svijetom. Upravo zbog toga predsjednica RH nije trebala uklanjati Titovu bistu iz Predsjedničkih dvora, jer Tita zločincem danas nazivaju isključivo zadrti ustošoidi poput Prcele, Belje, Tepeša i sličnih, smatraju u PGS-u.


Čudno je da predsjednica Grabar Kitarović na Dan Europe nije uspjela smoći snage i čestitati ¨podijeljenim¨ Hrvaticama i Hrvatima, i svim građanima Hrvatske Dan Europe koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom. Je li je to predsjednica RH učinila namjerno kako bi ponovno izjednačila zločinačke režime – i ustaški i komunistički – nastavljajući sijati podjele protiv kojih se navodno tako žestoko bori.


Čelnici PGS-a postavljamo pitanje gdje su predsjednik Sabora, predsjednik Vlade i predsjednica RH u vrijeme održavanja svečane akademije u HNK povodom Dana Europe, Dana oslobođenja Zagreba i Dana pobjede nad fašizmom i koji su to poslovi bili važniji od podrške onima koji se iskreno zalažu modernu, europsku i antifašističku Hrvatsku.


Dok čelni ljudi Republike Hrvatske ne odluče pripadaju li modernoj Europi demokratskih tekovina utemeljenoj na vrijednostima izborenima u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i javno se odreknu nostalgičarskog šmrcanja za ustaškim režimom, podjele u Hrvatskoj ostat će dominantnom temom društvene zbilje. Kada to učine, onda će i njihove osude zločinačkog komunističkog (nepostojećeg!) režima biti mnogo realnije i utemeljenije. Do tada preostaje nam jedino konstatirati – Plači, voljena zemljo! – stoji o priopćenju za medije predsjedništva Primorsko-goranskog saveza.