Jelenje bez načelnika

PGS: ‘Radetić je pobjegao, kasa je prazna, a dugovi ostali’

Sanja Gašpert

Robert Maršanić i Franjo Butorac s novinarima / snimio S. DRECHSLER

Robert Maršanić i Franjo Butorac s novinarima / snimio S. DRECHSLER

Branko Juretić je Radetiću prije tri godine ostavio tri milijuna kuna u općinskoj kasi, a kako je na sjednici Vijeća prije mjesec dana kazao sam Radetić, u općinskoj je kasi sada svega 27 tisuća kuna, dok je danas očito taj iznos puno manji, možda i nula kuna, kažu PGS-ovci



 PGS nikada nije nikoga šikanirao, nije provodio linč, a u javnosti je uvijek istupao s provjerenim činjenicama i informacijama. Naš je interes da kažemo što znamo i to podijelimo s mještanima. Općina Jelenje nalazi se u kolapsu, najmanje tridesetak dana, odnosno do dolaska povjerenika, bit će bez glave i repa, a to je kaos za jednu sredinu u kojoj se odvija svakodnevni život. To je rezultat nedogovornog i nasilničkog ponašanja jednog čovjeka, sada već bivšeg načelnika Ervina Radetića, koji se ponaša poput Luja XIV. – općina to sam ja, kazao je politički tajnik PGS-a Franjo Butorac na jučerašnjoj konferenciji za novinare PGS-a, sazvanoj zbog, kako piše u pozivu, »bijega načelnika Ervina Radetića«. Nadalje, kazao je Butorac, Općina Jelenje nije nastala dolaskom Radetića niti će njegovim odlaskom nestati. PGS će imati aktivnu ulogu u rješavanju krize u Općini Jelenje. Općinska kasa je prazna, a dugovi i obveze nagomilani i zbog toga ćemo se obratiti mjerodavnim institucijama, da to ispitaju, istaknuo je Butorac.



Ivoslav Ban, predsjednik jelenjskog ogranka HDZ-a i ujedno dopredsjednik Općinskog vijeća Jelenja kazao je kako mu je žao što je Radetić podnio ostavku, ali razumije njegove razloge.


– Ne treba ulaziti u detalje kada su zdravstveni razlozi u pitanju. Mogu samo reći kako će se HDZ potruditi da se čim prije imenuje povjerenik, kazao je Ban.





Sa svima posvađan


Dopredsjednik jelenjskog PGS-a i vijećnik u Općinskom vijeću Jelenja, Robert Maršanić zaželio je bivšem načelniku brz oporavak, ali i sretan put i mirno more, s obzirom na njegove »zdravstvene probleme« i odlazak na novi posao – brodskog liječnika na kruzeru.


– Pitamo se koji je to zdravstveni razlog kada ga ne srpječava da ide raditi na brod, a ujedno se pitamo kako je mogao dobiti liječničku potvrdu za brod ako nije zdrav? Nažalost, Općina Jelenje će zbog njegovih postupaka sljedećih mjeseci biti zanimljiva u negativnom ozračju, jer je ovo jedinstven slučaj u Hrvatskoj kada dva čelna čovjeka u samo dva mjeseca napuštaju Općinu, iz nerazjašnjenih razloga, kazao je Maršanić, dodajući kako se Radetić od svog dolaska na vlast bavio likom i djelom bivšeg načelnika Branka Juretića i PGS-om, koje je prijavljivao raznim inspekcijama, ali nema sudske presude da je netko od njih kriv, bilo Juretić ili stranka, pa se pita na temelju čega je onda PGS kriminalna organizacija.



Predsjednik Općinskog vijeća Jelenja, HDZ-ovac Nikica Maravić komentirao je ostavku načelnika Radetića kazavši kako to ipak nije očekivao.


– Nisam to očekivao, mislio sam kako će načelnik sazvati konferenciju za novinare da demantira pisanje portala Naše Jelenje i nastaviti dalje obnašanjem svoje dužnosti. Ne bih dalje komentirao, sve je rečeno i svatko radi prema svojoj savjesti. Sada čekamo povjerenika. Ne možemo održavati sjednice Vijeća jer sve donesene odluke potpisuje načelnik, a mi sada načelnika nemamo, dakle čekamo razvoj situacije, kazao je Maravić.



– S druge strane, mi imamo dokaz i službenu potvrdu da je Ervin Radetić fizički napao jednog mještanina, zbog čega je i novčano kažnjen. Radetić se u tri godine uspio sa svima posvađati – s DVD-om, planinarima, KUD-om Zvir, udrugama i klubovima. Htio je ugasiti Općinu Jelenje i spojiti je s Općinom Čavle i to govori o tome kako je vodio Općinu. Tvrdio je da ima projekte za europske fondove, ali nismo niti jedan vidjeli, a ujedno je odbijanjem ulaska u sustav Urbane aglomeracije Rijeka odbio velika financijska sredstva, istaknuo je Maršanić.


Također, kazao je, Branko Juretić je Radetiću prije tri godine ostavio tri milijuna kuna u općinskoj kasi, a, kako je na sjednici Vijeća prije mjesec dana kazao sam Radetić, u općinskoj je kasi sada svega 27 tisuća kuna, dok je danas očito taj iznos puno manji, možda i nula kuna, zbog čega i sumnjamo u malverzacije.



Sve što je naveo u svom »posljednjem kriku« kao očajnik, Ervin Radetić izrekao je kao gnusnu laž i time svjesno želio obmanuti javnost i sve svoje životne probleme želio je prebaciti na Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivan Zoretić Španac Jelenje. Bivši načelnik bio je primoran uplaćivati sredstva na račun DVD-a Jelenje po sili zakona i rješenjima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Kako je bivši načelnik zajedno sa svojim suradnicima bio kreativan, dokazuje uplata 31. prosinca 2015. godine u poslijepodnevnim satima. Međutim, svojoj sestri Vandi Radetić Tomić u cijelosti je isplaćivao honorare, tako da je ona jedina ostvarila svoje pravo, a da nije ovršila Općinu Jelenje, piše u svom reagiranju na izjave sada već bivšeg načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića, predsjednik DVD-a Jelenje Mark Kovačić. Nadalje, navodi Kovačić, za glasnik Općine Jelenje, Jelenske novine, za vrijeme mandata bivšeg načelnika Ervina Radetića izdvojeno je svake godine gotovo koliko i za vatrogastvo.


– Svoju dužnost kao predsjednik DVD-a Jelenje obavljam zaista volonterski. Netočni su navodi da primam 200.000 kuna godišnje, tako da nisam najplaćeniji vatrogasac u Hrvatskoj, kao što sumanuto navodi Radetić. Koliko mene pamet služi, ja još ne posjedujem nekretninu na koju aludira bivši načelnik, tako da nisam gradio nekretninu u to vrijeme. Tripartitni ugovor nisam više htio potpisivati zato što je mene nazvao kriminalcem, jer sam uplaćivao sredstva predviđena za DVD Jelenje kao što piše i u zakonu na račun Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Bivšem načelniku želim brz oporavak, iako za navedenu bolest mislim da ni u Americi nema lijeka, zaključuje Kovačić.



Postupak bijeg, izjave smiješne


– Prostor Boćarskog kluba Rječina dobio je od HEP-a nalog za isključenje električne energije zbog duga od 4.500 kuna, a kako je riječ o općinskom prostoru, za koji režije plaća Općina, a to nije učinjeno, očito je da nema novaca u kasi. Bivši načelnik Radetić stalno spominje i kritizira portal PGS-a Naše Jelenje, ali taj je portal nastao isključivo zaslugom mještana. Radetić je tužio mnoge, ali nikada nije taj naš portal, jer je znao kako bi se dokazalo da je sve na njemu objavljeno istinito. Od sutra će Naše Jelenje izgledati drugačije, a do lokalnih izbora prezentirat ćemo ono što mislimo da je za naš kraj i naše mještane dobro. To će biti portal na kojem ćemo objavljivati projekte PGS-a prije dolaska Radetića, koje je on spremio u ladicu i nije se želio njima baviti, iako su to bili vrlo kvalitetni projekti, kazao je Maršanić.



Reagiralo je i Planinarsko društvo Obruč, čiji predsjednik Vedran Stipić tvrdi kako »Općina Jelenje prema dostupnoj dokumentaciji nije uplatila niti jednu kunu vezanu uz tzv. nalaz inspekcije poslane u Planinarski dom Hahlić«.


– Načelnik Ervin Radetić od početka je zahtijevao novi ugovor između planinara Obruča i Općine Jelenje. Nakon što je pod njegovim napucima napravljen novi ugovor, od odvjetničkog tima PD Obruč je dostavljeni novi prijedlog, a načelnik je kazao: »Potpisat ću ugovor kad budem imao naočale«. Nakon toga načelnik pokreće akciju oduzimanja planinarskog doma Hahlić od samih planinara s ciljem gašenja doma i velike turističke atrakcije naše Općine Jelenje. Općina Jelenje pokrenula je sudski postupak koji i dalje prijeti našem društvu. Od svega navedenog korist imaju samo odvjetnička društva koji tom prigodom uzimaju masne paušale, a sve na teret općinskog proračuna, koji kako čujemo doveden je pred bankrot zahvaljujući Ervinu Radetiću, bivšem planinaru PD Obruč, ističe Stipić.



Komentirao je i Radetićeve najave da ne isključuje mogućnost nove kandidature na lokalnim izborima u svibnju.


– Njegov postupak je bijeg, a ta njegova izjava je smiješna, on kao da se igra i poručuje – idem, ali se za koji dan ponovno vraćam. Što se tiče njegove izjave da daruje svoje plaće koje ga sljeduju za stipendije, to je populizam, jer on na te plaće ostavkom nema pravo. Također, neće biti novaca niti za stipendije, a natječaj je objavljen, kao što ni djelatnici neće dobiti svoje plaće sve dok ne dođe povjerenik, a i onda ne znam odakle će pronaći novce za plaće, kazao je Maršanić.