O splitskom napadu i Tajanijevoj izjavi

PGS OPTUŽUJE HDZ-ovu VLADU ZA STVARANJE MATRICE STRAHA Čovjeka je sram kada vidi sve ono što se događa u Hrvatskoj

Damir Cupać

Čovjeka je sram vlastite zemlje. A društvo šuti i nema nikakvog otpora građana - PGS / Snimio Ivica TOMIĆ

Čovjeka je sram vlastite zemlje. A društvo šuti i nema nikakvog otpora građana - PGS / Snimio Ivica TOMIĆ

'Sve dok se ustaše proglašavaju domoljubima, ovakvi će se incidenti događati. Huligana je uvijek bilo, ali problem je u tome što su građani vikali: »Ubij četnika«. Za takvu klimu je odgovorna HDZ-ova vlada', rekla je Tea Mičić Badurina



RIJEKA Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš poručio je da je čovjeka sram kada vidi sve ono što se događa u Hrvatskoj, a prije svega zbog napada na srpske vaterpoliste u Splitu.


– Čovjeka je sram vlastite zemlje. A društvo šuti i nema nikakvog otpora građana. Sveuučilište Yale je napravilo istraživanje prema kojemu je, kada je riječ o povijesnim revizionizmu i fašizmu, Hrvatska svrstana uz Poljsku, Mađarsku i Litvu. U toj studiji navedeno je da mnoge vlade Europske unije rade na rehabilitaciji kolaboracionista i ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata dok istodobno umanjuju krivnju za progon Židova. I onda se apostrofira da je revizionizam najgori u novim članicama i među njima je Hrvatska. Riječ je o neozbiljnim državama koje se ne znaju nositi s revizionizmom. Kao krivci koji potiču takvo stanje navedeni su Crkva, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Hrvatska televizija, naveo je Ivaniš. On se obratio i gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari.


– On je javno kazao da oni koji su napali vaterpoliste nisu Split. Ali za mene oni jesu Split, kao što su Split oni koji su svojevremeno u Dugopolju napali igrače i navijače Rijeke. To je i Hrvatska i mi ćemo nastojati da ona bude drugačija, kazao je Ivaniš.




Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac naglasio je da sve te incidente u Zadru, Splitu, po hrvatskim bolnicama treba kontekstualizirati.


– Matrica ponašanja koje je sastavni dio strah građana postoji od početka hrvatske države. Valja se sjetiti da je Franjo Tuđman još 1990. godine na Trgu bana Jelačića izjavio da je sretan da mu žena nije ni Srpkinja ni Židovka. Zbog takvih stvari se ovakvi problemi javljaju na dnevnoj osnovi. Pravosuđe ne reagira i nema sankcija. Valja se sjetiti da su u Hrvatskoj ratni zločinci dobijali odštete od medija. Klima straha od 1990. godine do danas rezultira ovakvim devijantnim ponašanjima i sve je to dokaz da Hrvatska nije demokratska zemlja, uvjeren je Butorac.


Članica Predsjedništva PGS-a Ana Trošelj upozorila je na slučaj Darka Kovačevića Daruvarca na način da je postavila pitanje što su radili prekršajni sudovi kada je on već napravio niz nasilničkih djela i zbog čega prekršajno zakonodavstvo služi samo za punjenje državnog proračuna.



Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac osvrnuo se i na skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.– Vjekovna je težnja Italije za istočnom obalom Jadrana. Nije iredentizam nestao, a Dan sjećanja na fojbe, koji je djelomično opravdan, talijanska iredenta koristi za iskazivanje iredentističkih stavova. Zato mi inzistiramo na vrijednostima antifašizma. Ovo nije ni prvi, a ni zadnji slučaj da se takve teze iznose. Mislim da bi naši europarlamentarci na svakom zasjedanju trebali tražiti Tajanijevu ostavku, ocijenio je Butorac.


Božidarka Čerina uvjerena je da je dio problema svakako i u narušenom obrazovnom sustavu, kao i u nereagiranju vlade na ekstremizam. »Jedino ispravno je imati nultu toleranciju prema nasilju i govoru mržnje«, kazala je Čerina.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina osudila je to što je premijer Andrej Plenković lopticu odgovornosti za splitski incident prebacio na policiju.


– Ova vlada ne želi shvatiti da se ne treba baviti posljedicama, već uzrocima. Ne osuđuju javno ustaštvo, iako je temelj naše države antifašizam. Sve dok se ustaše proglašavaju domoljubima, ovakvi će se incidenti događati. Huligana je uvijek bilo, ali problem je u tome što su građani vikali: »Ubij četnika«. Za takvu klimu je odgovorna HDZ-ova vlada. U isto vrijeme priomptno se reagiralo kada je trebalo uhititi mladića koji je nacrtao srp i čekić na spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, ili na mladića koji je prepravio grafit Ubi Srbina u Ljubi Srbina u Zadru, zaključila je Mičić Badurina.