Nova inicijativa

PGS: Lokalno stanovništvo ne treba plaćati cestarinu na autocestama u županiji

Hina

PGS se zauzeo da se sve stanovnike Primorsko-goranske županije oslobodi plaćanja cestarine na autocesti od Rijeke do Rupe, a stanovnike Gorskog kotara pojedinih dionica autoceste Rijeka-Zagreb, kroz Gorski kotar

RIJEKA Primorsko-goranski savez (PGS) u petak se u Rijeci zauzeo da se sve stanovnike Primorsko-goranske županije oslobodi plaćanja cestarine na autocesti od Rijeke do Rupe, a stanovnike Gorskog kotara pojedinih dionica autoceste Rijeka-Zagreb, kroz Gorski kotar.  

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić najavio je na konferenciji za novinare kako će stranka ovu inicijativu pokušati provesti preko Primorsko-goranske županije, po uzoru na uspješnu inicijativu Splitsko-dalmatinske županije za ukidanjem naplate tunelarine u tunelu Sv. Ilija, ali i preko saborskog Kluba zastupnika IDS-PGS-Lista za Rijeku.


 Besplatno prometovanje dionicama autocesta lokalnom stanovništvu bi, naglasio je, omogućilo poboljšanje gospodarskih kretanja, razvoj poduzetništva i demografsku obnovu, prije svega Gorskog kotara.


 Zamjenica predsjednika stranke Tea Mičić Badurina kazala je da je PGS na ovu akciju motivirala politička odluka da se prolaz tunelom Sv. Ilija više ne naplaćuje nikome.




 »Nemamo ništa protiv takve odluke, jer se tako stanovnicima zabačenijih dijelova zemlje olakšava život, ali smatramo da se istovjetno načelo treba primjenjivati u cijeloj zemlji«, navela je.


 Očito je, smatra, ta odluka donijeta temeljem zaključka da glasači tog kraja, korisnici tunela, trebaju biti honorirani, »a stanovnici našeg kraja uvijek izvlače kraći kraj«. Riječani i drugi Primorci, napomenula je, su pod naplatom cestarina u kojem god smjeru krenu, kroz tunel Učku ili mostom do Krka, a oba objekta su već odavno otplaćena, te autocestom prema Sloveniji ili prema Zagrebu.


 Vasilić je pojasnio kako zasad neće tražiti da se cijelo stanovništvo Primorsko-goranske županije oslobodi plaćanja tunelarine na Učki ili mostu Krk, svjesni da je održavanje tih objekata vrlo skupo. Inače, 2001. je temeljem Vasilićeve inicijative, kao tadašnjeg saborskog zastupnika PGS-a i dugovječnog gradonačelnika grada Krka, stanovništvo otoka oslobođeno plaćanja mostarine.