Sjednica gradskog parlamenta razotkrila sve karte

PGS: Gradskoj vlasti primaran poslovni interes Energa, a ne građani

Marinko Glavan

Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj  / Foto Marko Gracin

Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj / Foto Marko Gracin

"Gradonačelnik i direktor Energa Sanjin Kirigin u zadnje su vrijeme izrekli toliko neistina da su se na kraju i sami pogubili u cijeloj priči, pa i nehotice počeli govoriti istinu, priznavši da cijene centralnog grijanja u stvari određuje Energo, a ne HERA, kako su tvrdili. Vladajući su u Gradskom vijeću glasovali za nešto što građanima ništa ne znači, već samo vrijeđa njihov zdrav razum", rekla je Mičić Badurina



RIJEKA Riječkoj gradskoj vlasti očito je primaran poslovni interes Energa, a ne interes građana, što je pokazala i prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina, prema čijoj ocjeni je upravo sjednica gradskog parlamenta razotkrila sve karte gradske vlasti, ali i vijećnika vladajuće koalicije i dijela oporbe koji su svojim glasovanjem za prijedlog gradonačelnika ili nedolaskom na sjednicu dali potporu i legitimitet takvom ponašanju gradske uprave, odnosno gradonačelnika Vojka Obersnela.


– Gradonačelnik i direktor Energa Sanjin Kirigin u zadnje su vrijeme izrekli toliko neistina da su se na kraju i sami pogubili u cijeloj priči, pa i nehotice počeli govoriti istinu, priznavši da cijene centralnog grijanja u stvari određuje Energo, a ne HERA, kako su tvrdili. Vladajući su u Gradskom vijeću glasovali za nešto što građanima ništa ne znači, već samo vrijeđa njihov zdrav razum, poput odluke da dio računa plate ljeti ili da se račun ispostavlja zgradi pa nek’ se oni međusobno sukobljavaju oko toga koliko će tko platiti. Jednako je i s idejom o davanju kotlovnica u najam. Pa te su kotlovnice izgradili građani Rijeke i sad bi ih još trebali i unajmljivati osiguravajući Energu profit bez ikakve odgovornosti. Ne čudi nas toliko suzdržanost HNS-ovih vijećnika, koliko spremnost ostalih iz vladajuće koalicije da bezrezervno podržavaju koalicijskog vođu, ne mareći za interes građana. Od njih su jedino gori vijećnici iz desne opcije koji im svojim nepojavljivanjem drže leđa. Gradonačelnik sad ima pokriće u vidu odluke Gradskog vijeća, iako krucijalna odluka, a to je snižavanje cijene, nije usvojena, već su građani dobili samo time out do ljeta, kada će morati platiti puni iznos računa, rekla je Mičić Badurina.


PGS-ova gradska vijećnica Ana Trošelj rekla je da je gradonačelnikov prijedlog vijećnicima uručen praktički u zadnjem trenutku prije rasprave i glasovanja.




– Pitanje je kako su vijećnici vladajuće koalicije uopće glasovali za taj prijedlog ako ga nisu dobili prije sjednice i nisu imali vremena temeljito ga proučiti – rekla je Trošelj.


Politički tajnik stranke Nikola Ivaniš sjednicu Gradskog vijeća, odnosno prijedlog oporbe da se cijene smanje, ocijenio je vrijednim, iako nije usvojen, jer se napokon doznalo kako stvari funkcioniraju, kako u Energu, tako i u Gradskom vijeću.


– Ono što smo doznali je strašno. Nitko nije opovrgnuo činjenicu da građani plaćaju ono što nisu potrošili. Na potezu su građani Rijeke koji će odlučiti kako se postaviti prema ovome problemu koji im i dalje servira gradska uprava – rekao je Ivaniš.