Akcija OŠ Pećine

PERFORMANS NA KORZU Dvoglavi orao i Hodač “oslijepit” će na jedan dan

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

S ciljem senzibiliziranja građana za probleme slijepih i slabovidnih osoba, orao će na jednoj glavi imati povez preko očiju, a na drugoj slušalice. Skulptura Hodač također će imati povez preko očiju i bijeli štap



RIJEKA – Osnovna škola Pećine u subotu na Korzu, od 10 do 12 sati, organizira akciju senzibiliziranja građana za probleme slijepih i slabovidnih, a u tu će se svrhu, kako je najavila na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Jasna Vukonić Žunič, održati i svojevrsni performans u kojem će sudjelovati dvoglavi orao na Gradskom tornju, kao i skulptura »Hodač«. Zahvaljujući pomoći Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke građani će ponovo moći pogledati dvoglavog orla iz blizine, no prema najavama voditeljice Odjela za djecu oštećena vida OŠ Pećine Javorke Milković, ovom će prilikom dvoglavi orao na jednoj glavi imati povez preko očiju, a na drugoj slušalice.


– Povez preko očiju simbolizira sljepoću, a slušalice na drugoj glavi predstavljaju slušanje zvučne knjige. Građani će se s vatrogasnom košarom moći približiti orlu i fotografirati se, a istovremeno će i skulptura »Hodač« imati povez preko očiju i bijeli štap u rukama, dok će na balkonu gradskog Poglavarstva biti postavljena zastava s Brailleovim pismom, najavila je Milković.


Uz skretanje pozornosti na probleme s kojima se susreću osobe s oštećenjem vida, cilj je akcije promovirati i izradu taktilnih slikovnica. Naime, OŠ Pećine domaćin je hrvatskog prednatjecanja međunarodnog T&T natjecanja na području taktilnih slikovnica za djecu oštećenog vida, a kako je pojasnila voditeljica prve hrvatske dječje knjižnice za djecu oštećenog vida koja djeluje pri OŠ Pećine, Tanja Šupe, natjecanje organizira međunarodna udruga stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu sa slijepom i slabovidnom djecom kako bi upozorila na diljem svijeta prisutan problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu. Navodeći kako je izrada takvih slikovnica skupa, Šupe je navela da je obveza svake od država sudionica organizirati nacionalno prednatjecanje na kojem se biraju slikovnice koje će predstavljati tu državu na međunarodnom natjecanju.




– Taktilnih slikovnica ima vrlo malo, a ove koje su prijavljene na natječaj, imaju uz tekst na Brailleovom pismu i slike, što predstavlja novinu u svijetu i to su unikatne slikovnice, čija je izrada i financijski zahtjevna. Hrvatska je do sada na međunarodnim natjecanjima, koja se održavaju u neparnim godinama, s dvije slikovnice ušla u uži izbor, a jedne godine je osvojila drugo mjesto u svijetu s jednom slikovnicom. Natječaj za prijavu taktilnih slikovnica traje do 15. svibnja, zaključila je Šupe.