Kriza vlasti

PAT POZICIJA Kako je riječko Gradsko vijeće pretvoreno u cirkus i rat povrijeđenih ega

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Situacija je dovedena do apsurda jer stranke okupljene oko SDP-a ne mogu dokazati da imaju većinu, ali to ne mogu ni stranke okupljene oko HDZ-a koje su u jednom trenutku činile, kako su se same nazvale, Srednji blok i koje su imale većinu



Kriza predstavničke vlasti u riječkom Gradskom vijeću koja je kulminirala prije dva mjeseca rušenjem kvoruma počela je danom službenog proglašenja izbornih rezultata na lokalnim izborima. Kada će se završiti, gotovo je nemoguće predvidjeti. Nemoguće zbog toga što klasična podjela na poziciju i opoziciju u riječkom parlamentu ne vrijedi.


Na Korzu 16 vlada luda politička atmosfera i natjecanje vijećnika u dokazivanju tko je oporba. A tko je oporba, a tko pozicija mijenja se od sjednice do sjednice, od točke do točke.


Situacija je dovedena do apsurda jer stranke okupljene oko SDP-a ne mogu dokazati da imaju većinu, ali to ne mogu ni stranke okupljene oko HDZ-a koje su u jednom trenutku činile, kako su se same nazvale, Srednji blok i koje su imale većinu.




Lokalni parlament je u potpunosti paraliziran, a odluke koje se prihvaćaju trenutno zavise isključivo od tri vijećnika Liste za Rijeku zahvaljujući kojima je na zadnjoj sjednici prije prekida rada zbog nedostatka kvoruma prihvaćeno da će se izbori za mjesne odbore održati 2. prosinca 2018. godine.


Sve ostalo je bilo mučenje kako javnosti, tako i čelnih ljudi kulturnih ustanova koji su satima u tri navrata čekali da vijećnicima izlože što su radili prošle godine, ali nisu dobili priliku jer je predsjednik Gradskog vijeća, HNS-ovac Andrej Poropat, morao konstatirati da se sjednica prekida zbog nedostatka kvoruma.


Likovanje u kafiću


Cijela priča počela je sasvim slučajno i bez plana, prema ocjeni samih političkih aktera. Naime, na predzadnjoj sjednici u rujnu ove godine odrađivao se obiman dnevni red. Trošile su se minute i sati na beskrajne besplodne rasprave kojima već godinu dana nema kraja zbog toga što je tadašnja većina, odnosno Srednji blok, promijenila Poslovnik na način da je uveden institut replike. Koji se kao i u državnom parlamentu uglavnom zloupotrebljava do iznemoglosti kako bi pojedini vijećnici pred upaljenim kamerama bildali politički ego.


No, odluke koje je predložio gradonačelnik Vojko Obersnel uglavnom su prihvaćane budući da, ajmo je nazvati, antiobersnelovska koalicija nije imala dovoljno ruku za blokadu jer po pravilu svi vijećnici te koalicije ni ne dolaze na sjednice Gradskoga vijeća. Kako je sunce zalazilo nakon sati i sati rasprave, članovi antiobersnelovske koalicije shvatili su da stranke okupljene oko SDP-a nemaju kvorum ako oni napuste sjednicu.


Tako je i bilo. Bez da je itko objasnio zbog čega se napušta Gradska vijećnica. Poropatu je ostalo konstatirati da se sjednica prekida zbog nedostatka kvoruma. On je nadobudno sazvao nastavak sjednice za nekoliko dana, u subotu uveče, valjda misleći da kontrolira situaciju i da će se posao moći odraditi. No, kvoruma nije bilo, posao se nije mogao nastaviti, a sva cirkuska raskoš lokalnoga parlamenta došla je do izražaja.


Vijećnik Mosta Josip Kukuljan nazočio je sjednici s novinarske galerije jedući kokice pa je na kraju izašao van. Njemu je sve bilo jako zabavno. Dio antiobersnelovske ekipe našao se desetak metara od Gradske vijećnice u kafiću jer nisu mogli propustiti likovanje kada se konstatira kvorumski fijasko.


I još su napali gradsku vlast da provodi sjevernokorejsku diktaturu jer nema live prijenosa sjednice koju su odlučili bojkotirati. Podrazumijeva se da su se svi uredno ispričali za nedolazak jer im je to omogućilo da im na račune sjedne vijećnička naknada od oko tisuću kuna. Uslijedili su tjedni učestalih presica na kojima je svatko objašnjavao što i kako radi i svi su zaključivali da je gradski parlament nefunkcionalan, da je pretvoren u politički cirkus i da treba ići na nove izbore.


Kada je riječ o antiobersnelovskoj koaliciji, ulogu lidera preuzeo je HDZ, odnosno Josip Ostrogović i Ivona Milinović, koji su u nekoliko navrata ponavljali tezu da su birači prevareni, da Obersnel uništava grada i da je vrijeme za izlazak pred birače. SDP i PGS optuživali su vijećnike sa suprotne strane da opstruiraju rad gradskoga parlamenta, da su neradnici, da onemogućavaju normalno funkciniranje grada i da rade protiv interesa građana…


Politički obračuni


Oglasio se i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin koji je javno poručio da on ne misli rušiti kvorum, da je on za to da se nastavi raditi i da se, kao što je najavio, neće prikloniti ni lijevima ni desnima. Na neki način i on je prozvao kolege iz antiobersnelovske koalicije da nepotrebno blokiraju rad gradskoga parlamenta.


U takvom ozračju sazvana je sjednica krajem listopada ove godine. Odrađen je Aktualni sat, prihvaćen dnevni red, a onda je opet nakon sati i sati rasprave došlo do rušenja kvoruma. Zahvaljujući i Marinku Koljaninu. S tim da su vijećnici Liste za Rijeku omogućili da se barem prihvati odluka o raspisivanju izbora za mjesne odbore. Nakon toga i oni su izašli iz vijećnice, a predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat morao je obznaniti da se sjednica prekida.


Gradonačelnik Vojko Obersnel je kao na sjednici u rujnu ove godine povukao sve prijedloge s dnevnoga reda. Dani koji su uslijedili donijeli su političke obračune između SDP-a i PGS-a, s jedne strane te HDZ-a. No, ovaj put HDZ-ovci su najžešće napali Listu za Rijeku tvrdnjama da su se prodali i da su pred potpisivanjem sporazuma sa SDP-om.


Andrej Poropat i Danko Švorinić, Snimio Ivica TOMIĆ


Andrej Poropat i Danko Švorinić, Snimio Ivica TOMIĆ



Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić takve je optužbe odbacio kao neutemeljene, a vijećnicu HDZ-a Ivonu Milinović, ne bez razloga, Lista za Rijeku prozvala je za ksenofobiju jer je ona utvrdila da se Lista za Rijeku prodala SDP-u, a zauzvrat će se realizirati projekt postavljanja višejezičnih ploča u Starom gradu. Iako nitko normalan protiv tog projekta ne može reći ni jednu riječ jer će se njime kontekstualizirati bremenita riječka povijest u sklopu Europske prijestolnice kulture. Ivona Milinović eksplicitno je upozorila na cijenu koštanja projekta, ali implicitno se dalo naslutiti da ona ima problem sa samom biti projekta.


U Listi za Rijeku su naglasili i da je ona za dožupana primorsko-goranskog javno napisala da je državni neprijatelj i da ga treba deportirati zbog njegovih nespretnih izjava za koje se, usput budi rečeno, ispričao. Ivona Milinović na taj je način demonstrirala rigidan desničarski stav koji se već dugo vremena nije čuo s Jadranskog trga 1. No, snaga HDZ-a nije u samom HDZ-u jer je njihov broj vijećnika, sedam, nedostatan za bilo kakvu opstrukciju. Snaga HDZ-a u ovom trenutku su vijećnici Akcije mladih i Živog zida, kao i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin, vijećnici Mosta i Hrvoje Burić.


Vezivno tkivo za njihovo političko djelovanje u ovom trenutku je antiobersnelovska platforma. I takav politički stav za HDZ je potpuno legitiman. Kao i za Hrvoja Burića. Vrlo bliski takvoj političkoj agendi su i vijećnici Mosta, Petra Mandić i pridruženi joj član Josip Kukuljan koji je u Gradsko vijeće ušao s Burićeve nezavisne liste, da bi prešao u nezavisne vijećnike i na kraju se skrasio u Mostu.


On averziju prema Obersnelu i svemu što on predstavlja ne može sakriti. I ne mora. Slično je i s Petrom Mandić čiji su stavovi takvi da ona bez ikakvog problema može funkcionirati kao članica HDZ-a. Dakle, Obersnel s jedne strane i stranke predvođene SDP-om koje ga podržavaju te HDZ, Most, Hrvoje Burić logični su polovi na političkom spektru.



Kada je na lokalnoj političkoj sceni na snazi bio izborni zakon koji je za posljedicu imao parlamentarni sustav na lokalnoj razini, često su se ponavljali izbori. Naime, gradonačelnike su birali lokalni parlamenti, a mogli su ih i smjenjivati. Politička kultura u Hrvata je takva da je često dolazilo do neizborne parlamentarizacije na lokalnoj razini i često se mijenjao odnos snaga zbog velike političke fragmentacije koja je davala na značaju ucjenjivačkim strančicama. Vlada i Sabor su odlučili tu praksu promijeniti i uvedeno je najprije neposredno biranje čelnika lokalne samouprave da bi uoči zadnjih izbora stupio na snagu i lex šerif kojim su pozicije nositelja izvršne vlasti dodatno ojačane. Prije svega zbog toga što neprihvaćanje proračuna ne znači automatsko raspisivanje izbora i za izvršnu vlast i za predstavničko tijelo, već se u tom slučaju na izbore šalje lokalni parlament. U riječkom slučaju, ponavljaju se izbori za Gradsko vijeće, a Vojko Obersnel ostaje.



Perspektivu zamagljuju pozicije Akcije mladih, Živog zida i Marinka Koljanina. U ovom trenutku oni su se svrstali u HDZ-ovo polje političkog djelovanja jer im odgovara biti protiv Obersnela pod svaku cijenu. Ključeve raspleta cijele ove mučne političke epizode u svojim rukama drži predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić sa svojih dvoje kolega, Predragom Miletićem i Zvonimirom Peranićem koji je napustio Most nakon što se zakuhalo u epizodi smjene tadašnjega predsjednika Gradskoga Vijeća iz redova Akcije mladih Tihomira Čordaševa.


Švorinić poručuje da nikakvog sporazuma sa SDP-om i Obersnelom nema, najavljuje da neće podržati novu odluku o komunalnoj naknadi, ali još uvijek se ne izjašnjava hoće li biti za ili protiv prijedloga novog proračuna.


Licemjerje vijećnika


I upravo su na proračunu neke stranke izgubile dio političkog kredibiliteta koji ne mogu nadomjestiti nikakvim statusima na facebooku. Prije svega je riječ o Akciji mladih i Živom zidu. Prošle godine bila je jedinstvena prilika da se stvari razriješe na novim izborima. Od prve sjednice nakon lokalnih izbora na kojima je SDP izgubio većinu jer su građani rekli dosta jednoj autističnoj politici bilo je jasno da od kohabitacije koja se najavljivala u slavu demokracije neće biti ništa. Početna pozicija nakon lokalnih izbora bila je jasna. SDP s političkim partnerima bio je oporba, a većinu su činili Srednji blok – Akcija mladih, Živi zid, HNS, Hrvoje Burić i poslije nezavisni vijećnici, HDZ te Lista za Rijeku.


Hrvoje Burić, Marinko Koljanin , snimio Sergej DRECHSLER


Hrvoje Burić, Marinko Koljanin , snimio Sergej DRECHSLER



Politička većina izabrala je za predsjednika Gradskoga vijeća Čordaševa i Srednji blok potpomognut HDZ-om činilo se da drži sve konce u svojim rukama. Stvari su se promijenile na sjednici u prosincu prošle godine kada je nakon cjelodnevnog mučenja Obersnelov prijedlog proračuna prihvaćen, a zauzvrat je riječki gradonačelnik prihvatio amandmane. No, politički pakt nije dugo trajao. Stvari su se zakomplicirale kada je HNS s troje vijećnika odlučio formalno pristupiti SDP-ovoj koaliciji, iako su njihov tadašnji kandidat za gradonačelnika Juraj Bukša i HNS-ovci bili najžešći kritičari Vojka Obersnela i njegove politike. Valja se samo sjetiti grafita koji su osvanuli na riječkim fasadama i poruka HNS-a kako će očistiti grad.



Riječko Gradsko vijeće broji 37 članova. U ovom sazivu prvi predsjednik je bio iz redova Akcije mladih, Tihomir Čordašev, koji je smijenjen u svibnju ove godine, a na njegovo mjesto došao je Andrej Poropat (HNS). Blok koji podržava Poropata, odnosno riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela su uz HNS – SDP (sedam vijećnika), PGS (tri vijećnika), HSU (dva vijećnika), IDS i Laburisti (jedan vijećnik) te jedan vijećnik SDSS-a, dakle ukupno njih 18. Za većinu im treba još jedan vijećnik, kao i za kvorum. Članovi antiobersnelovske komisije su HDZ (sedam vijećnika), Akcija mladih (tri vijećnika), Živi zid (dva vijećnika), Most (dva vijećnika), Hrvoje Burić (Bura) i nezavisni Marinko Koljanin. Riječ je o 16 vijećnika. Trenutno pokušavaju plesati između ta dva politička bloka tri vijećnika Liste za Rijeku i bez njih nitko nema većinu. Lista za Rijeku je pojasnila da da se neće svrstavati, ali svrstat će se morati oko ključne stvari, a to je (ne)podržavanje proračuna za 2019. godinu. Politički epilog bit će ili novi izbori ili još jedna burna politička godina na Korzu 16.



No, Poropatova ambicija je očito bila jača od poruka iz kampanje, a očito je krivo procijenio cijelu situaciju jer je bio uvjeren da će stvari držati pod kontrolom. Nakon blamaže s obrazloženjem smjene Tihomira Čordaševa koje je bilo deplasirano i čista politička blamaža. U cijeloj toj političkoj diverziji ključnu ulogu odigrala je opet Lista za Rijeku koja je podržala izbor novog predsjednika.


Uslijedila je politička odmazda kojom je zorno demonstrirano da Poropat ne može osigurati normalan rad Gradskoga vijeća. Nedostaju mu barem još jedan vijećnik za krhku većinu, odnosno tri vijećnika Liste za Rijeku za stabilnu većinu. Dovoljno je to razloga da bi najpoštenije bilo izaći na nove izbore za koje su, za razliku od prosinca prošle godine, sada uz HDZ i Burića i Akcija mladih i Živi zid, vjerojatno i Most.


Hoće li do njih doći odlučit će jedino Danko Švorinić i njegova stranka. Ako ne podrže proračun, raspisat će se izbori, ako podrže, cirkus u Gradskom vijeću će se nastaviti jer je Lista za Rijeku već najavila da će oni glasovati o svakoj točki zasebno, odnosno nisu isključili mogućnost da nastave s rušenjem kvoruma.


Na žalost svih građana kojima je politika ionako zgađena zbog čega sve manje izlaze na izbore, a nakon cirkusa kojemu svjedoče, pitanje je tko će osim stranačkih vojski uopće uzeti u ruku kemijsku na biračkom mjestu. I kao što naglašavaju članice i članovi antiobersnelovske koalicije, njihovo je političko djelovanje potpuno legitimno, ali jednako je tako legitimno reći da je dio koalicije licemjeran i da ih kroz političko djelovanje vodi jedino povrijeđena taština i preveliki ego.