Vrhunski stručnjaci

Ovo su riječki kardiolozi s liste deset naj liječnika u Hrvatskoj

Barbara Čalušić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Intervencijski kardiolozi u 2014. su godini ugradili 1.200 stentova i obavili 2.500 koronarografija, Odjel obradi 12 pacijenata dnevno, 48 tjedno, dok dežurni intervencijski kardiolog vikendom obradi sve bolesnike na odjelu bez da je za to dodatno plaćen 



RIJEKA » Među prvih deset najučinkovitijih liječnika koji su sa svojim timovima bolnicama u kojima rade od prosinca prošle do veljače ove godine priskrbili najviše novca pet je kardiologa od čega su čak troje kardiolozi KBC-a Rijeka. Dr. Ivana Smoljan, dr. Vjekoslav Tomulić i dr. Sandro Brusich ne samo da rade puno, nego postupci koje rade spadaju u vrhunske postupke suvremene kardiologije.


Rade vikendom, u angiosali se izlažu visokim količinama zračenja i uvode nove postupke od kojih neke izvode jedini u Hrvatskoj. Ne zbrajaju koliko su svojim radom priskrbili novca bolničkom budžetu jer kako objašnjavaju – vole kardiologiju i vole biti u sali.


Poznati u Hrvatskoj


Da uvelike premašuju normu svjedoči i podatak da europski standard kvalitete za intervencijskog kardiologa na godišnjoj razini je ugradnja 50 stentova. Pročelnik Odjela za invazivnu i intervencijsku kardiologiju dr. Vjekoslav Tomulić prošle ih je godine ugradio 450, a njegov kolega dr. Brusich tristotinjak.




  – Činjenica je da je u prošloj godini intervencijskih kardiologa na našem odjelu iz raznoraznih razloga bilo malo pa je i to razlog tako velikog broja. Osim toga, ovo je posao cijelog tima medicinskih sestara i instrumentarki koje ostaju koliko god treba, inženjera pa čak i spremačica koje nas kao najveće proizvođače smeća u bolnici prate u stopu. Osim toga, ako gledamo naš rad u cijelosti, ne bismo bili potpuni bez naših vaskularnih kirurga i intervencijskih radiologa što znači da naš rad nije samo kvantiteta već ga pratimo i s kvalitativnim pomacima, kaže dr. Tomulić.


  Njegovi intervencijski kardiolozi u prošloj su godini ugradili 1.200 stentova i obavili 2.500 koronarografija, a Odjel obradi 12 pacijenata dnevno, 48 tjedno dok dežurni intervencijski kardiolog vikendom obradi sve bolesnike na odjelu bez da je za to dodatno plaćen. Riječki kardiolozi već su prepoznati kod pacijenata iz drugih dijelova Hrvatske, prvenstveno iz Zagreba, koji na transkatetersku implantaciju aortalnog zalistka i ugradnju graft-stenta sve više dolaze u riječku bolnicu. Do kraja ove godine riječki kardiolozi namjeravaju uvesti više novih postupaka u redovnu proceduru Odjela.


Gen za brojanje


U redovnoj proceduri nalazi se i vađenje inficiranih elektrostimulacijskih sustava, uglavnom pejsmejkera, a ovaj vrlo složen i opasan zahvat jedini u Hrvatskoj izvodi dr. Sandro Brusich. Kolege ga opisuju kao pravog »all around« kardiologa s kakvim se u Hrvatskoj ne može pohvaliti niti jedna druga kardiologija, a koji u svojoj svakodnevnoj praksi objedinjuje tri kardiološke subspecijalizacije – intervencijsku kardiologiju, elektrostimulaciju srca i ultrazvuk srca. On je i jedini precizno odgovorio na naše pitanje o broju zahvata koje je obavio u prošloj godini.


  – Obavio sam 1.011 zahvata. Od toga 455 ugradnji uređaja, pacemakera i defibrilatora, te oko 300 ugradnji stentova, kaže dr. Brusich.


  Na isto pitanje dr. Smoljan, koja je među kardiolozima zauzela najviše, treće mjesto na listi Ministarstva zdravlja, kroz smijeh odgovara da nema muški gen za brojanje, ali u prosjeku, kaže, tjedno obavi šezedesetak ultrazvučnih pretraga. Kao stručnjakinja za napredni ultrazvuk srca radi transtorakalni i transezofagealni ultrazvuk srca nezaobilazni je dio tima operatera u sali.


 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…