Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
26. veljače 2020.
Devastacija

'Ovo je protivno aktima Grada Rijeke': Na fasadu zgrade Municipija postavljeni klima uređaji

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 10:01 2019-07-01T10:01:10+02:00

Zahvati su provedeni bez konzultacija sa službom zaštite i mimo važećih akata Grada Rijeke te je potrebno građevinu vratiti u prvobitno stanje, odgovor je gradonačelnika

RIJEKA - Član Gradskog vijeća Predrag Miletić ukazao je na problem klima uređaja koji je nedavno postavljen s lijeve strane palače Municipij, pored glavnog ulaza. Po njemu riječ je o devastaciji fasade, a to nije jedini aparat koji »krasi« pročelje ovog kulturnog dobra - i zapadni dio građevine na taj način je, reklo bi se, »moderno dekoriran«.

- Nadalje, iznad već spomenutog glavnog ulaza u ovu zgradu, na prozoru prvog kata skinute su grilje, odnosno škure i umjesto njih postavljena je reklama za Poslovnu školu PAR. S obzirom da je Gradsko vijeće donijelo novu Odluku o komunalnom redu kojom se ova problematika regulira, interesira me kada će komunalne službe otkloniti nedolične sadržaje, upitao je vijećnik riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, podsjećajući ga da je »Municipij jedan od najvažnijih povijesnih zdanja grada i da ovakvo divljaštvo, osim što krši odluku o komunalnom redu, sramota za naš grad kao europsku prijestolnicu kulture«.

Stigao je i odgovor, a u njemu piše da su u tijeku postupanja prema utvrđenim nepravilnostima vezanim za ovu zgradu, jer su zahvati provedeni bez konzultacija sa službom zaštite i mimo važećih akata Grada Rijeke te je potrebno građevinu vratiti u prvobitno stanje.

Nadalje, istaknuto je da hlađenje poslovnih prostora te druge ciljane intervencije na zgradama ovakvog tipa nalažu izradu odgovarajuće konzervatorske i projektne dokumentacije kako bi se došlo do stručno prihvatljivih rješenja.

3667534

Inače, na nekretninu na području grada Rijeke u vlasništvu fizičke i pravne osobe klima uređaji se mogu postavljati isključivo na temelju općeg akta Grada kojim se propisuju uvjeti za postavljanje predmeta i privremenih objekata - sve drugo se kažnjava. Novčana kazna za pravnu i fizičku osobu obrtnika iznosi 5.000 kuna, te 1.000 kuna za fizičku osobu.

Kazne od pet do deset tisuća kuna

Klima uređaji se mogu postavljati isključivo na temelju općeg akta Grada kojim se propisuju uvjeti za postavljanje predmeta i privremenih objekata - sve drugo se kažnjava u iznosu odi 5.000 kuna, te 1.000 kuna za fizičku osobu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.