Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Svjetski dan oralnog zdravlja

Otvorena vrata Klinike za dentalnu medicinu riječkog KBC-a: Kroz sedam ambulanti samo tijekom jutra prošlo 50-ak građana

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 19:39 2018-03-20T19:39:23+01:00

RIJEKA Svjetski dan oralnog zdravlja Klinika za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka obilježila je otvorenim vratima za sve građane. U sedam ambulanti Klinike za stomatologiju organizirana je trijaža i specijalistički pregledi, a samo u jutarnjim satima kroz ambulante je, prema riječima predstojnice Klinike za dentalnu medicinu prof. dr. Vlatke Lajnert, prošlo pedesetak građana.

– Ovo je prvi put da organiziramo Dan otvorenih vrata i to namjeravamo činiti i u budućnosti. Htjeli bismo da i naši sugrađani prepoznaju što sve mi ovdje radimo. Dakle, osim preko uputnice, naši pacijenti mogu doći i bez uputnice jer nudimo privatne usluge, a to je sve ono što se radi u ordinacijama dentalne medicine u Rijeci. S druge strane, mi imamo ono što mnoge druge ordinacije u Rijeci nemaju – kod nas rade specijalisti, njih 23, od čega 13 profesora, četiri docenta i dva doktora znanosti, kaže prof. dr. Lajnert.
Riječku Kliniku za dentalnu medicinu danas je prvi put posjetio Vittorio Slavić. Za Dan otvorenih vrata doznao je od prijatelja.

– Imam problema sa zubima i došao sam po savjet stručnjaka što napraviti kako bih to riješio. Znao sam i prije da je Klinika za dentalnu medicinu ovdje, no ugodno me iznenadilo kako je ona opremljena i rad na njoj organiziran. Sada me ovdje očekuju protetski radovi i očekujem da ću uskoro biti ljepši nego što sad jesam, rekao nam je Slavić.
Stručnjaci smatraju da je preventiva najslabija karika po pitanju zdravlja zuba kod hrvatskih pacijenata. Primjerice, u skandinavskim se zemljama danas više gotovo i ne viđaju karijes i bezubost, a u Hrvatskoj je to još uvijek svakodnevica.

Svi građani koji su se odazvali pozivu Klinike za dentalnu medicinu očito su su svjesni važnosti preventive u održavanju zdravlja zubi. Jedna od njih je Davorka Radanović koja je bila jako zadovoljna obavljenim pregledom, no smatra da bi riječka Klinika ovakve akcije u buduće trebala bolje oglašavati.
– Nisam prvi put ovdje, ali sam prvi put posjetila Kliniku na ovaj način. Redovito idem zubaru i sve je u redu, moram samo odstraniti kamenac. Koliko često treba posjećivati zubara da bismo imali zdrave zube? Prema potrebi, a minimalno jedan do dvaput godišnje, kao iz topa odgovarila je Davorka Radanović, jedna od brojnih pacijenata koji su jučer posjetili Dan otvoreniih vrata riječke Klinike za dentalnu medicinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.