Ojačana riječka hostelska ponuda

Otvorena još tri hostela – na Zametu, Korzu i Trsatu

Alenka Juričić Bukarica

Prvo radno ljeto dočekali su hostel Lavanda na Zametu, poseban po brojnim sportskim sadržajima koje nudi, zatim hostel Korzo, jedan od najmanjih hostela smješten pored gradske uprave te Das Hostel na Trsatu, iznad kluba Beertija, čijim sobama pečat daje prepoznatljiv stil uređenja s naglaskom na glazbu



RIJEKA Svaki je na svoj način poseban i drugačiji, a svi nose isti predznak – hostel. Riječ je o tri nova hostela koja su se ove godine otvorila na području Rijeke čime je riječka hostelska ponuda dodatno ojačana te je i ove sezone nastavljen trend povećanja hostelskih kapaciteta u gradu. Prvo radno ljeto tako su dočekali hostel Lavanda u Zametu, hostel Korzo, kako i samo ime govori na Korzu, te Das Hostel na Trsatu, iznad kluba Beertija. Za svaki od ovih smještajnih objekata tako se doista može reći kako je jedinstven te na svoj poseban način doprinosi turističkoj ponudi Rijeke, dalo se zaključiti prilikom našeg jučerašnjeg obilaska.


Fitness i badminton


Nježna mirisna lavanda lajt motiv je istoimenog hostela koji je u svibnju počeo s radom u Donjem Zametu. Kapacitetom daleko najveći od novih hostela, a ujedno i jedan od najvećih u gradu, ovaj hostel ima devet standardnih dvokrevetnih soba koje zadovoljavaju standarde dobrog hotela s 3 zvjezdice s vlastitom kupaonicom, potom četiri četverokrevetne sobe, po jednu šesterokrevetnu i sedmerokrevetnu sobu, a tu je i luksuzna soba Lavanda. Cijene su od 150 kuna do 750 kuna po osobi, koliko stoji noćenje u luksuznoj Lavandi. Gosti dobiju i ogrtač, papuče, hostel je pokriven besplatnim wi-fijem, klimatiziran je, a ima i veliki vlastiti parking pod videonadzorom, s time da gosti čak u sobi na televizoru mogu imati nadzor nad svojim limenim ljubimcem.


No, sve to samo je dio onoga što gostima nudi ovaj hostel. Iva Matić, voditeljica novog objekta, ukazala je kako je povezan s postojećim fitness centrom tako da gosti ovdje mogu i vježbati. Sportski štih hostelu daju i teren za badminton te stolovi za stolni tenis. Dakle, riječ je doista o pravom »sportskom« hostelu.




– Posebni smo upravo po brojnim sportskim sadržajima koji su zanimljivi i obiteljima kojih smo do sada imali priličan broj. Naši gosti dolaze u pravilu osobnim automobilom tako da su mobilni i to što nisu u samom centru nije nikakav problem. Dapače, do plaže se pješke može za 10 minuta, a vrlo blizu su nam i bazeni na Kantridi, sportska dvorana Zamet, stadion Kantrida, tenis klub Kvarner i ostali sportski objekti. Inače, ovdje imamo i fitness centar Unix, koji je postojao i ranije, tako da naši gosti mogu koristiti i ovaj sadržaj. Također se trudimo ponuditi i doručak primjeren zdravom načinu života, od kruha kojeg nudimo, do ponude voća i slično, kazala je voditeljica hostela Lavanda navodeći kako su zadovoljni prvom turističkom sezonom, a posebno najavama za kolovoz koji bi trebao biti jako dobar.


Pogled na Korzo


Gosti, dakle, dolaze uglavnom automobilima, u pravilu ostaju jedan do dva dana, a najčešće bukiraju preko interneta. U Lavandi su ujedno najavili kako će do rujna imati i vlastite on line rezervacije. Doznali smo kako je među prvim gostima bilo puno Talijana, ali boravili su ovdje i gosti iz Francuske, Latvije, Brazila… »Nema pravila«, reći će u Lavandi u kojoj su u uređenje uložili puno truda i ljubavi te je svaki detalj pomno biran. A igralište za badminton i stolove za stolni tenis uokviruje vrt pun, jasno, lavande, ali i drugog mirisnog bilja poput metvice, ružmarina… Svoj kutak našlo je čak i nekoliko sadnica paprike.


Što se tiče planova, ideja je da hostel radi cijele godine.


– Osim što smo specifični po sportskim sadržajima, u zgradi u nastavku se nalazi obiteljska informatička tvrtka opremljena modernim salama za sastanke tako da van ljetne sezone računamo i na kongresne goste. Rekla bih da bismo se profilirali i kao prvi business hostel u Hrvatskoj. Također, računamo i na dentalni turizam, istaknula je Matić dodavši kako je u hostelu zaposleno pet zaposlenika.


Cjelogodišnje poslovanje nit vodilja je i sasvim drugačijeg novog hostela u gradu – hostela Korzo. Kako i samo ime govori, novi se smještajni objekt nalazi na samom Korzu, kraj gradske uprave. Podgled s hostelskog balkona upravo je spektakularan, Korzo uz jutarnju kavicu k’o na dlanu. Za razliku od Lavande, ovaj hostel ima tek dvije sobe sa po šest kreveta, dakle ukupno 12 ležajeva, pojasnio nam je voditelj Petar Soče istaknuvši i kako u drugoj smjeni hostel vodi kolegica Loredana Dunković.


Poveznica s Titom


– Mislim da smo mi najmanji hostel u gradu, međutim, to je upravo ono što kod nas gosti vole. Ovdje se osjećaju kao kod kuće, nikad nema gužve, na miru mogu spremiti doručak u kuhinji, prema nama se odnose kao prema prijateljima. Pa su nas čak znali zvati u izlazak, ha, ha, rekao nam je Soče dodajući kako je ovo bio stan kojeg je vlasnik Sead Hasanbegović odlučio staviti u funkciju kao hostel.


Novi smještajni objekt se nalazi u zgradi koja je pod zaštitom konzervatora tako da prostor nije renoviran, nego praktički restauriran – sa starim vratima, ormarima i slično. U simpatičnom malom hostelu tako će se naći i knjige pisca i novinara Lucifera Martinija, nekadašnjeg vlasnika stana. Ovaj je riječki pisac prijateljevao s Titom tako da je svoje mjesto na jednoj od polica s knjigama našla i figurica maršala. Tu je i stara Martinijeva pisaća mašina, ali i mač koji je, kaže priča, ukrstio s Josipom Brozom. Hostel je s radom počeo početkom srpnja, a prvi gosti uglavnom su mladi ljudi. No bilo je tu i starijih koji vole ovakav način putovanja pa im ni mladi partijaneri na povratku sa Zrća u istoj sobi nisu smetali.


– Uglavnom se gosti zadržavaju jedan ili dva dana i idu dalje. Međutim, imamo i goste koji dođu ciljano o Rijeku. Naime, bukirali su nam četiri dana tako da će pretpostavljam razgledavati grad i okolicu. Zna se dogoditi da netko dođe na jednu noć pa produži ostanak još jedan dan. Inače, pitali smo ih kako nas nalaze. Dio nas je našao na Google mapsu, a njih 70-ak posto je šetalo Korzom i vidjelo natpis na balkonu. Isto tako, drago mi je da do sada nismo imali niti jednu primjedbu. Osim što nam je jedan gost ukazao da imamo preuzak koš za smeće, što smo promijenili, ispričao nam je naš sugovornik dodajući kako u ovako malom hostelu vlada prava obiteljska atmosfera.


Tvornica kulture


A gosti – iz Koreje, Brazila, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Kosova, Francuske, Italije, Velike Britanije… Dodajmo i da noćenje ovdje stoji 150 kuna, a može se koristiti i takozvani dnevni boraak, što znači 6 sati korištenja svih sadržaja hostela za 60 kuna. I ovdje su sobe klimatizirane, a gostima se nudi i besplatan wi-fi.


Sredinom srpnja s radom je počeo i Das Hostel, i to iznad popularne Beertije na Trsatu. Drži ga Tvornica kulture, i treći je njihov hostel, nakon što su otvorili dva u Zagrebu. Maja Horvat, voditeljica novog hostela, kazala je kako hostel ima tri sobe, od kojih svaka ima svoju kupaonicu. Od toga su dvije četverokrevetne i jedna sa sedam kreveta. Potonja se prostire na dvije etaže pa su tako dva kreveta dijelom odvojena u pokrovlju. Cijena smještaja je 89 kuna za krevet u sedmerokrevetnoj sobi ili 119 kuna za sobu u četverokrevetnoj sobi. Sobe su klimatizirane, gosti imaju svoj ormarić i besplatan wi-fi. Pitali smo zašto su se odlučili otvoriti hostel u Rijeci.


– Bio je to prirodan nastavak na naš ugostiteljski objekt Beertija. Isto tako, Rijeka je blizu Zagrebu, ima manje hostela nego Zagreb i rekli smo, idemo probati. Ciljamo na mlade goste, tek smo krenuli, i nadam se da će hostel zaživjeti. Tim više što se nalazi na Trsatu koji je turistima jako zanimljiv, kazala je Horvat.


Prema riječima djelatnika Boruta Madžarevića, gosti dolaze svakog dana, uglavnom se radi o mladim putnicima od nekih 18 do 25 godina. I što je najvažnije, kažu da im se hostel sviđa. Kako i ne bi, kada sobe imaju prepoznatljiv pečat uređenja s naglaskom na – glazbu.