Neusporedivo plavo

Otvorena izložba: Podvodni svijet Sjevernog Jadrana na Korzu

Katarina Blažević

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Posjetitelji će u sljedeća dva tjedna imati prilike vidjeti atraktivne fotografije podvodnog svijeta čiji su autori Marino Brzac i Danijel Frka



RIJEKA – Kulturološko-turistička kampanja »Prijatelji mora« već deset godina svojim izložbama obilazi trgove i rive Hrvatskoga Jadrana. Tijekom ovoga ljeta u gradovima Istre i Primorja predstavili su izložbu »Neusporedivo plavo – Sjeverni Jadran«, a 9. kolovoza su došli i na posljednju lokaciju – riječko Korzo.


Riječani i ostali posjetitelji Rijeke će u sljedeća dva tjedna šetajući glavnom riječkom šetnicom, imati prilike vidjeti atraktivne fotografije podvodnog svijeta čiji su autori Marino Brzac i Danijel Frka.


Ovi nagrađivani podvodni fotografi osvoji su niz nacionalnih i međunarodnih prvenstava, a svojim fotografijama podmorja Sjevernog Jadrana nastoje promicati ekološku svijest, kao i kulturni turizam.




Predsjednik udruge Livingstone Denis Redić, koji je uz tvrtku Astoria započeo s kampanjom »Prijatelji mora«, naglasio je kako nismo ni svjesni ljepota našega mora kojega moramo očuvati.


– Cilj ove izložbe je promicati vrijednosti Hrvatskoga Jadrana i popularizirati ono najljepše što mi imamo kao turistička destinacija. Nismo ni svjesni da na Mediteranu imamo jedno od najčišćih mora i želimo da to tako i ostane, rekao je organizator izložbe Denis Redić.


Ovu izložbu već tradicionalno podržava Turistička zajednica grada Rijeke, čiji je predstavnik Dominik Damiš dodao kako je izložba podmorja Jadrana odličan adut za promociju hrvatskoga turizma zbog čega će Turistička zajednica uvijek poticati takve projekte. Organizatori su naglasili kako je podvodna fotografija vrlo specifična te da je teško dobiti savršenu fotografiju zbog čega je ova izložba još posebnija.


– Podvodna fotografija je specifična jer je tu potrebna posebna oprema i drugačiji su zahtjevi. Da bi se napravila jedna dobra fotografija, treba se poklopiti dosta stvari – trenutak, malo ronilačke sreće i dobre opreme, zaključio je podvodni fotograf Marino Brzac.