Morske radosti

Otvorena invalidska plaža u Kraljevici Centra za rehabilitaciju “Fortica”

Biljana Savić

Bolja kvaliteta života osoba s posebnim potrebama / Foto S. DRECHSLER

Bolja kvaliteta života osoba s posebnim potrebama / Foto S. DRECHSLER

Vrijednost investicije je 560 tisuća kuna, od čega je Primorsko-goranska županija osigurala 450 tisuća



KRALJEVICA Simboličnim presijecanjem vrpce i dojmljivim puštanjem plavih balona u zrak, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i korisnik Centra za rehabilitaciju »Fortica«  Dario Jajčević jučer su otvorili invalidsku plažu ovoga Centra. Adaptacija ove plaže pridonijela je unapređenju kvalitete života pedeset i troje djece i odraslih s teškoćama u razvoju pa su se na svečanosti otvorenja djelatnicima i korisnicima Fortice pridružili brojni predstavnici investitora i raznih ustanova.  


Vrijednost investicije je 560 tisuća kuna, od čega je Primorsko-goranska županija osigurala 450 tisuća, Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica Kostrena 50 tisuća, a uz pomoć donatora – Rotary kluba Rijeka i Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica, Fortica je ugradila i lift za ulazak u more vrijedan 60 tisuća kuna. 


 – Županija je vlasnik i osnivač Fortice od 1993. godine i od tada brine o obavljanju djelatnosti Ustanove. Ustanovu smo osnovali za vrijeme rata i u nju primali izbjeglice, danas je to jedina ustanova ovakve vrste koja je u vlasništvu Županije, a ne države, kazao je Komadina i naglasio da PGŽ godišnje financira redovnu djelatnost ovoga Centra s oko milijun kuna, a od 2003. godine do danas kapitalna ulaganja PGŽ u Centar Fortica iznose 4,6 milijuna kuna, te da uskoro nastupa druga faza ulaganja u novootvorenu plažu. 




Kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić kazala je da je, iako je PGŽ izvan redovne brige puno pomagala ovojh ustanovi otkako ju je osnovala, ulaganje u ovu plažu veliki iskorak. 


 – Jako mi je drago da smo zajedno omogućili najslabijima da uživaju u mogućnostima u kojima uživamo i mi. Kažu da se standard zajednice mjeri senzibilitetom prema najslabijima i nemoćnima, a s obzirom na to da Grad Kraljevica ima dvije ustanove za brigu o onima kojima je pomoć potrebna i izuzetno senzibilizirana za sve osobe sa slabijim sposobnostima, osobio za djecu, Kraljevica je jako bogata, kazala je Turina Đurić.