Završila 4. kiparska kolonija u organizaciji Kiparske škole »Mato Tijardović«

Otkrivene skulpture zvončara s Halubja

Andrej Petrak

U radu kolonije sudjelovali su Rajko Srok, Mato Tijardović, Ivica Tolić, Dijana Sočnić Kesić, Želimir Simčić i Veljko Franović

VIŠKOVO Otkrivanjem monumentalne skulpture halubajskog zvončara, te dvije skulpture mićeh zvončari u Ronjgima je završila 4. kiparska kolonija u organizaciji Kiparske škole »Mato Tijardović« Viškovo. Šestero eminentnih umjetnika u drvu proteklih je pet dana danonoćno stvaralo skulpture na temu »Običaji našeg kraja«, a uz voditelja Kiparske škole Rajka Sroka, na koloniji su sudjelovali majstor rezbar Mato Tijardović, osnivač poznate Ernestinovačke kolonije te Ivica Tolić iz Ernestinova, tajnik tamošnje udruge »Petar Smajić«, dok su domaće snage predstavljali diplomirana kiparica Dijana Sočnić Kesić iz Marčelja, Želimir Simčić iz Klane te Veljko Franović iz Grada Grobnika.   

Odlična suradnja




– Bilo je naporno, suočili smo se i s lošim vremenom, pa i kišom po kojoj nismo mogli raditi, ali možemo biti i više nego zadovoljni s postignutim rezultatima. U protekle četiri godine kvalitetno smo radili i ostvarili odličnu suradnju s mještanima, udrugama i naše dvije općine, Viškovom i Ernestinovom, a ove nas je godine podržao i velik broj sponzora, kaže Srok, napominjući kako želja svih da kolonija preraste u tradiciju i nastavi se dalje razvijati.



 Dvije skulpture zvončarića izrađene su posebno za viškovsku Osnovnu školu »Sv. Matej«, a u suradnji s ravnateljem Josipom Crnićem bit će postavljene u holu škole. Završetkom kiparske kolonije zatvorena je i izložba duboreza »Pet godina zajedništva« koja je bila postavljena u Restoranu Ronjgi. Izložbom otvorenom na svečanoj sjednici u povodu dana Općine Viškovo, obilježeno je pet godina rada i uspješne suradnje trojice osnivača Kiparske škole »Mato Tijardović« pri Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov, kipara Rajka Sroka, Mate Tijardovića i Ivice Tolića.





   Srok je dodao kako mu je posebno drago što su nastavili suradnju s Halubajskim zvončarima, jer prve skulpture koje su nastale suradnjom kipara Viškova i Ernestinova, bile su upravo one Halubajskih zvončara.


   – Nakon pet godina i prvog susreta uspjeli smo napraviti impresivnu i monumentalnu skulpturu Halubajskog zvončara. Oni ne zaslužuju samo posebnu pažnju, već da postavimo skulpture Halubajskih zvončara u svako mjesto kojim prolaze na svom pohodu, kaže Srok.


   Predsjednik Halubajskih zvončara Dalibor Marčelja rekao je da će skulptura biti postavljena na Vozišću, u blizini restorana »Mladenka«.   

Poticaj iz Ernestinova


– Zahvalni smo kiparima na skulpturi, a mi ćemo se potruditi da je kvalitetno postavimo. Projekt se upravo dovršava u suradnji s Općinom, a prostor na kojem će biti postavljena skulptura je izvrstan, jer na Vozišću na pusni pundejak radimo veliko kolo, kaže Marčelja.


   Kiparsku koloniju zatvorenom je proglasio načelnik Goran Petrc.


   – Sve je počelo tako što nam je Ernestinovo putem udruge »Petar Smajić« darovalo prve kipove halubajskih zvončara, a u proteklih pet godina naši su kipari zajednički izradili brojna umjetnička djela koja krase javne prostore diljem općine Viškovo, kaže Petrc.