Slavlje riječke tvrtke

Otkrivanje spomenika pomorcu i pomorstvu: Danas na Korzu obilježavanje 25. godišnjice JPS-a

Orjana Antešić

Svečanost otkrivanja spomenika na Trgu 111. brigade bit će u 11 sati, nakon čega će Riječane na Korzu zabavljati Goran Karan i grupa E.N.I.  JPS darovao 170 obroka Kući utočišta



RIJEKA  U Jadranskom pomorskom servisu ovog vikenda obilježavaju 25. godišnjicu postojanja svoje tvrtke, a središnji događaj proslave bit će današnje otkrivanje Spomenika pomorcu i pomorstvu na Trgu 111. brigade HV-a u Rijeci. U riječkoj brodarskoj tvrtki ovim su povodom odlučili darovati i potrebite sugrađane, pa su jučer i danas korisnicima Kuće utočišta, koja djeluje u sklopu Družba sestara milosrdnica Sv. Vinka Pavlinskog u Rijeci, donirali 170 obroka.


– Velika je to i dobrodošla pomoć, zahvalila im je voditeljica ove Kuće, časna sestra Emanuela Rakocija jer, napomenula je, vremena su takva da je donacija sve manje, a onih koji trebaju barem jedan besplatan obrok dnevno i mjesto na kojem mogu predahnuti od ulice, sve više. Osim JPS-ovih porcija brudeta i gulaša, Kuće utočišta ovih su se blagdanskih dana i tjedana sjetili i u Općini Viškovo, iz koje su donirali 500 kilograma krumpira, doznajemo od časne Emanuele koja svakog dana brine da osamdesetak osoba, koji su se zbog teških materijalnih uvjeta našli na margini društva, dočeka topli obrok. Dosad je kroz Kuću utočišta, od njezinog osnutka 2007. godine, prošlo blizu 700 ljudi, a ono što posebno zabrinjava je da u posljednje vrijeme na vrata počinju kucati cijele obitelji.


U JPS-u danas će darivati i građane Rijeke, i to koncertom grupe E.N.I i Gorana Karana koji će početi točno u podne na Korzu. Tome će prethoditi sveta misa za sve preminule djelatnike JPS-a i riječke pomorce koju će, s početkom u 9,30 sati, u Katedrali sv. Vida predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić. Potom će u 11 sati uslijediti centralni događaj – otkrivanje Spomenika pomorcu i pomorstvu, rad akademskog kipara Petra Dolića iz Zagreba. Želja je ljudi iz JPS-a da Rijeka i cijeli ovaj kraj  vrsnih pomoraca konačno dobije spomenik pomorstvu, kao podsjetnik na slavnu tradiciju, ali i zalog za budućnost. Kameni Spomenik pomorcu i pomorstvu nedvosmislena je i izravna asocijacija na brod, i to parobrod kao sinonim za veliki brod u glavama većine starih i mladih, a  kojih je Rijeka kroz svoju povijest pomorske metropole dočekivala i ispraćivala iz svoje luke.