Konačno

Otklonjeni kvarovi u centru za otpad: Marišćina već tri dana radi u punom pogonu

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nakon što je riješen problem s dizalicom, od ponedjeljka je Marišćina počela zaprimati otpad s područja Rijeke, riječkog prstena i Liburnije, navodi direktor Ekoplusa Josip Dedić



RIJEKAŽupanijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina već je tri dana u punom pogonu, nakon što je prošlog četvrtka konačno riješen problem s dizalicom koja manipulira iskrcanim otpadom. Zbog ovog problema centar vrijedan 36 milijuna eura, u kojem će se ubuduće zbrinjavati otpad u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, nije radio od početka ožujka. KD Čistoća u međuvremenu je nastavila s »izvozom« riječkog otpada na deponij u Kutini, na što su dosad od 2015. godine potrošeni milijuni kuna.


– Nakon što je riješen problem s dizalicom, tijekom vikenda smo obavili testiranja i od ponedjeljka počeli zaprimati otpad s područja Rijeke, riječkog prstena i Liburnije. Centar je već treći dan u pogonu i već smo zaprimili ozbiljne količine, rekao je Josip Dedić, direktor Ekoplusa, tvrtke u vlasništvu Županije, Grada Rijeke, KD Čistoća i Općine Viškovo, osnovane za upravljanje centrom.


Direktor Ekoplusa optimističan je što se tiče daljnjeg rada centra i ne očekuje nove veće kvarove poput ovog na dizalici.


– Prošli smo cijeli tehnološki proces u smislu ispitivanja opreme i strojeva s izvođačem, a zasad kako stvari stoje više se ne bi smio dogoditi veći zastoj ili kvar. Za očekivati je da će se pojaviti manji problemi, jer sustav je zahtjevan i potrebno je par mjeseci da se cijeli proces usavrši. Uvjeren sam da će dalje ići bez većih zastoja i da će stvari profunkcionirati kako spada. Atmosfera je pozitivna i krećemo u daljnji rad, dodao je Josip Dedić.Sljedećeg tjedna u centru bi trebali početi zaprimati otpad s pretovarne stanice u Novom Vinodolskom, koje pokriva područje tog grada i susjedne Crikvenice, a u predstojećim mjesecima pomalo bi se u sustav trebale uključiti i druge sredine u županiji, kako se pretovarne stanice za ta područja budu puštale u rad. U međuvremenu je riješen i problem s dozvolama za rad centra. Budući da ni nakon 12 godina nisu riješeni imovinsko-pravni problemi, jer za dio zemljišta, na kojem je izgrađen centar, nisu dovršeni procesi izvlaštenja s privatnim vlasnicima, CGO Marišćina nije mogla dobiti uporabnu dozvolu.

Intervencijom premijera Andreja Plenkovića i župana Zlatka Komadine najprije je izdana privremena uporabna dozvola, koja je imala rok trajanja od samo tri mjeseca. Prijelazno rješenje pronađeno je u izmjenama Zakona o gradnji, usvojenim u Saboru u hitnom postupku.


Novo zakonsko rješenje dopušta izdavanje privremene uporabne dozvole, koja će praktički vrijediti neograničeno, odnosno dok se ne riješi imovinsko-pravno pitanje i formira cjelovita građevinska čestica na zemljištu centra. U Ekoplusu dočekali su ove zakonske izmjene spremni i izdane su im važeće uporabne dozvole.