Iz agonije na burzu

Otkaz za 126 radnika Elektromaterijala u stečaju

Robert Frank

Do otvaranja stečaja zaposlenici nekada ugledne riječke tvrtke su potraživali čak šest plaća, a svega 2,5 milijuna kuna na računu tvrtke najvjerojatnije neće biti dostatno za isplatu po otkaznim ugovorima



RIJEKA Od trenutačno 211 zaposlenika Elektromaterijala u stečaju, do kraja tjedna temeljem Ugovora o radu tek njih 85 ostat će u privremenom radnom odnosu, 126 radnika dobiva otkaz i odlazi na burzu rada. Tu nam je informaciju potvrdila stečajna upraviteljica Elektromaterijala u stečaju Blaženka Prpić koja kaže da je trenutačno u zadnjoj fazi odabira nužno potrebnih radnika. Blažević je potvrdila i kako se na računu Elektromaterijala u stečaju trenutačno nalazi oko 2,5 milijuna kuna, što je otprilike dovoljno za isplatu plaća po otkaznom ugovoru. Ipak, pojasnila je Blažević, plaće će isplatiti tek kad bude utvrdila koji je potreban iznos obrtnog kapitala za nastavak poslovanja u svrhu završetka započetih poslova.    


Tražbine vjerovnika


Prema riječima stečajne upraviteljice, Elektromaterijalu u stečaju svakodnevno pristižu prijave tražbina vjerovnika koje se zaprimaju u velikom broju.



POSLOVNA LOKACIJA MARTINKOVAC (56 tisuća m2)   




založno pravo: Tim Kabel - potraživanje: 5 milijuna kuna


založno pravo: PBZ - potraživanje: 12,3 milijuna kuna


založno pravo: ABB - potraživanje: 20 milijuna kuna


založno pravo: Elka Kabeli - potraživanje: 500 tisuća eura


UPRAVNA ZGRADA ELEKTROMATERIJALA U RIJECI  


založno pravo: Porezna uprava Rijeka - potraživanje: 5 milijuna kuna


založno pravo: Elektrolux - potraživanje: 1,1 milijun eura


POSLOVNA ZGRADA S DVORIŠTEM NA STUPNIKU U ZAGREBU 


založno pravo: PBZ - potraživanje: 2,2 milijuna eura i 9,5 milijuna kn


POSLOVNI PROSTOR U ZADRU (5.000 m2) I ROBNOJ KUĆI RI    


založno pravo: Raiffeisen bank Austria - potraživanje: 5 milijuna eura i 4,5 milijuna eura


POSLOVNI PROSTOR U SLATINI (12 tisuća m2)


založno pravo: PBZ - potraživanje: 2 milijuna eura



Radi se, naime, o stotinama prijava o čemu će se raspravljati 20. travnja na ispitnom i izvještajnom ročištu. Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić tada će među ostalim podnijeti izvješće o stvarnom gospodarskom i financijskom stanju Elektromaterijala u stečaju. To pak znači da će vjerovnici na izvještajnom ročištu, nakon što budu realno upućeni u situaciju u stečajnom dužniku, donijeti odluku o eventualnom nastavku poslovanja. 


Elektromaterijal je u stečaj otišao temeljem prijedloga bivše zaposlenice Dorotee Kučar, a prijedlog za stečaj zbog ispunjenih uvjeta podnijela je i tadašnja Uprava na čelu s Ninom Malinarićem, kao i predsjednica Radničkog vijeća i član NO-a Vesna Bolić.   


Ponos regije


Razlozi za pokretanje stečaja Elektromaterijala, nekad jednog od gospodarskih ponosa riječke regije, bili su nesposobnost za plaćanje, prezaduženost, dok je procjena imovine, koja je pod hipotekama, puno manja od dugova. Uglavnom, od 2007. godine Elektromaterijal je nelikvidan, ključna imovina je pod hipotekama, a račun je blokiran. 


Do otvaranja stečaja zaposlenici Elektromaterijala su potraživali čak šest plaća, a dotad im nije bilo plaćeno niti sedam i pol doprinosa. U međuvremenu, od otvaranja stečaja, Elektromaterijal u stečaju napustilo je desetak radnika. 


Među njima od preksutra će biti i zadnji predsjednik Uprave Elektromaterijala Nino Malinarić, koji nam je potvrdio kako odlazi na novo radno mjesto koje je našao u Zagrebu.