Inovacija

Osobni terapeut: Učinkoviti alat za individualnu rehabilitaciju na Fakultetu zdravstvenih studija

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci postao je akademska istraživačka baza PeThe (Personal Therapist) sustava, a kako je pojašnjeno na jučerašnjem predstavljanju riječ je o inovaciji koja omogućava korisnicima da primjenom suvremenih informacijskih tehnologija proces rehabilitacije učine individualnijim, prilagođenijim i učinkovitijim. Radi se o interaktivnom sredstvu za provođenje individualnih terapeutskih vježbi i praćenje napretka u savladavanju tih vježbi, koje funkcionira na principu senzora koji očitava tjelesne pokrete korisnika i pritom uspostavlja sinkronizaciju između korisnika i fizioterapeuta. PeThe je svojevrsni  osobni terapeut, a zadatak djelatnika i studenata riječkog fakulteta, prema najavama prodekanice za nastavu prof.dr. Daniele Malnar, bit će osmisliti niz vježbi te provesti testiranje njihove znanstvene utemeljenosti.


Predstavljajući PeThe član projektnog tima PeThe sustava, Jerislav Bobić, naglasio je kako se radi o hrvatskom proizvodu koji su prije šest godina osmislili zagrebački studenti Fakulteta elektrotehnike i računalstva te je sustav razvijen u suradnji s Microsoftom, a sredstva za razvoj sustava osobno je dao Bill Gates. Sustav se primjenjuje u nekoliko europskih bolnica, ali i u najvećoj svjetskoj bolnici za fizioterapiju u Dubaiju.



Microsoft je dijelom donirao opremu za sustav PeThe Fakultetu zdravstvenih studija, a očekuje se da će sustav biti od pomoći u dijagnostici i fizioterapiji prvenstveno djece s cerebralnom paralizom, ali i kod drugih teškoća, kao i u radu odraslih. Na temu PeThe sustava na riječkom je fakultetu nedavno obranjen i prvi diplomski rad, a studenti i djelatnici fakulteta kao istraživačka baza projekta morat će osmisliti veliki broj znanstveno utemeljenih vježbi.





– U Hrvatskoj je PeThe prisutan u svim specijalističkim bolnicama i udrugama, a služi kao pomoć u medicinskoj fizioterapiji. Njime se rješava rak rana nedostatka fizoterapeuta, jer omogućuje fizoterapeutu rad na daljinu te postoji mogućnost njegovog korištenja kod kuće, kazao je Bobić.


Dodajući kako se radi o izuzetnom alatu koji se koristi u radu s djecom s različitim motoričkim oštećenjima dr. Sandra Bošković napomenula je da je do sada PeThe testiran u radu Specijalne bolnice Goljak, a u daljnja istraživanja uključit će se i Dječja bolnica Kantrida.


– Sustav omogućuje da svakodnevna terapija djeci ne bude naporna i dosadna. Uz pomoć animiranih likova kiji na velikom ekranu pokazuju pokrete, dijete ih oponaša i na taj način vježba. Jedna od prednosti sustava je što odmah daje povratne informacije o kvaliteti određenih vježbi, što je fizioterapeutima iznimno bitno, jer ponekad je teško odrediti je li vježba kvalitetno odrađena, istaknula je Bošković.


Iako PeThe omogućuje samostalno odrađivanje vježbi bez fizoterapeuta njegov cilj nije u potpunosti zamijeniti rad fizioterapeuta, već ih rasteretiti i omogućiti im udaljeni rad. Takva mogućnost, ističe Bobić, posebno će doći do izražaja na otocima i u ruralnim krajevima gdje fizioterapeuta gotovo nema, jer cilj je PeThea raditi na širenju dostupnosti fizioterapije.