Muke s parkiranjem

Osoblje Doma zdravlja u Laginjinoj u problemu: ‘Dobivamo kazne, a primorani smo nepropisno parkirati’:

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Problemi s parkiranjem u Domu zdravlja na Belvederu onemogućavaju liječnike i medicinske sestre u obavljanju posla, te često rezultiraju kaznama Prometnog redarstva i policije, a u nepovoljnom položaju su i pacijenti i stanari okolnih zgrada



RIJEKA Nama liječnicima i medicinskim sestrama automobil je sredstvo za rad, zbog kućnih posjeta i patronaže, a ovdje smo primorani nepropisno parkirati, zbog čega dobivamo kazne od policije i prometnog redarstva, ogorčena je dr. Jadranka Lulić, jedna od liječnica s ordinacijom u prostorima Doma zdravlja u Laginjinoj broj 22, na Belvederu.


 Katastrofalna situacija


Kako u istoj zgradi, koja praktički nema parkirališta, radi više liječnika i stomatologa sa suradnicima, situacija s parkiranjem vozila uistinu je katastrofalna, u što smo se i sami uvjerili. Na malom prostoru pred ulazom automobili su parkirani u nekoliko redova, a i okolne uličice potpuno su zakrčene parkiranim vozilima, što stanara, što medicinskog osoblja, što pacijenata koji dolaze na preglede ili liječenje. Takvo stanje, objašnjava Lulić, ne samo da onemogućava liječnike i medicinske sestre u svakodnevnom obavljanju posla, već često rezultira i »čestitkama« prometnog redarstva i policije.


– Problem je u tome što i ovo malo prostora koji imamo ispred zgrade često zauzmu stanari okolnih zgrada, pa doista nemamo gdje parkirati svoja vozila, kojima odlazimo u kućne posjete. Nije to stvar luksuza, niti nekih naših prohtjeva, ali nama je automobil zaista potreban kao osnovno sredstvo za rad. Primorani smo parkirati u okolnim ulicama, znam da je to nepropisno, ali naprosto nemamo drugog izbora. I onda, umjesto da u policiji i Prometnom redarstvu pokažu malo razumijevanja, dođu i pišu nam kazne, kaže Lulić.




U nepovoljnom položaju su, prema njenim riječima, i pacijenti, koji također ne mogu automobilom doći do svog liječnika, a mnogi od njih su starije i teže pokretne osobe.


Dva mjesta za invalide


– Imamo samo dva mjesta za invalide, ali i ona su stalno zauzeta. Apeliram na gradske službe da se pronađe odgovarajuće rješenje, jer ovako je zaista nemoguće raditi, kad nam svaki dan nad glavom visi prijetnja kazne za nepropisno parkiranje, kaže Lulić.Njezin je prijedlog da se barem prostor ispred zgrade u kojoj djeluju ambulante ogradi pokretnim stupićima ili lancem, kako bi se osigurao nesmetan pristup medicinskom osoblju i teže pokretnim pacijentima. – Smatram da Rijeka promet treba reagirati i osigurati nam barem manji broj parkirnih mjesta ispred zgrade – zaključuje Lulić. Upit o situaciji ispred ambulanti na Belvederu poslali smo i Rijeka prometu, no oni odgovaraju kako nisu upoznati s problematikom, te da nitko od njih do sad nije tražio bilo kakvo postupanje po tom pitanju.

– Nikada do sad nismo dobili nikakav službeni prijedlog, bilo od Vijeća mjesnog odbora, bilo od zdravstvenog osoblja koje tamo radi. Neka nam pošalju zahtjev i prijedlog, svakako ćemo razmotriti što se da učiniti – rekao je Daniel Frka iz Rijeka prometa.