Za radnike

Osniva se Fond solidarnosti za trećemajce: “Jedina smo država gdje radiš, a ne dobiješ plaću”

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U Županiji računaju da u 3. maju ima oko petsto obitelji s maloljetnom djecom ili redovnim studentima, za ovu vrstu pomoći iz Fonda od 2-3 milijuna kuna 



RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima predstavio je program mjera Županije za trećemajce i ostale radnike u PGŽ koji ostaju bez plaća: Županija će rebalansom proračuna, čije se izglasavanje očekuje 15. studenoga, osigurati između dva i tri milijuna kuna za potrebe obitelji s djecom i mladima. Osnovat će fond solidarnosti s rokom trajanja od godinu dana s nadom, rekao je Komadina, da nakon toga više neće biti potrebna ovakva interevencija.


U Županiji računaju da u 3. maju ima oko petsto obitelji s maloljetnom djecom ili redovnim studentima koji bi mogli zadovoljiti kriterij ovakve vrste pomoći u slučaju da u 3. maju prestane isplata plaća, ali još nisu u mogućosti odgovoriti koliko bi točno pojedino dijete moglo novaca dobiti, jer će to biti poznato onda kada stignu prve molbe zainteresiranih i kad se bude vidjelo koji je točan broj djece takvih obitelji u 3. maju i drugim tvrtkama.


– Hrvatska je valjda jedina država na svijetu u kojoj radiš, a ne dobivaš plaću, komentirao je Komadina ovu situaciju.


Djeca imaju pravo na sigurnost




Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač objašnjava kako Županija godinama vodi politiku zaštite djece i mladih kroz niz mjera, a uporište za ovakvu intervenciju je i Zakon o socijalnoj skrbi: »Kod otežanih životnih okolnosti, a život obitelji bez redovne plaće to sigurno jest, Županija može izravno intervenirati. Djeca imaju pravo na sigurno okruženje«, kazala je.


– Naravno, ako ovakav fond solidarnosti bude potreban i u 2019. godini, Županija je spremna produžiti njegovo trajanje. No, nadamo se da će dotad problem 3. maja ipak biti riješen, s obzirom da postoje zainteresirani partneri.


No, nevjerojatno mi je nečinjenje Vlade: početkom godine bio sam razgovarao s tadašnjom ministricom Martinom Dalić o tome da Uljanik treba iz svog »zagrljaja« ispustiti 3. maj i dopustiti mu novu budućnost, a evo ni nakon 10 mjeseci ništa se nije pomaklo s mjesta. To je odgovornost ne samo Uljanika, nego i Vlade, rekao je Komadina.


Čeka se rebalans


On objašnjava da će županijski fond solidarnosti profunkcionirati čim se usvoji rebalans proračuna, dakle već ako ne bude plaće za listopad u 3. maju na vrijeme. »I sam sam potekao iz 3. maja, prvi radni dan mi je bio 24. listopada 1983. godine, i to mi daje dodatni osjećaj za probleme koje trećemajci danas imaju«, kazao je župan.


Pročelnik za financije i proračun Krešimir Parat objasnio je da će rebalans donijeti pad proračuna od oko 2,1 posto zbog prolongacije nekih EU projekata koji se sele u 2019. godinu, ali da izvorni prihodi rastu, posebno porez na dohodak koji je oko 4,4 milijuna kuna iznad plana, te se iz tog rezervoara može financirati ovakav fond solidarnosti.


Također, osigurat će se dodatnih milijun kuna za Ekoplus i otklanjanje smrada na Marišćini, najavio je Parat, a 600.000 kuna osigurava se i za pomoć uređenju KBC-a u Rijeci.