Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Suradnja s Norvežanima

Osniva se Centar za istraživanje mira i sukoba

Prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i Henrik Urdal
Prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i Henrik Urdal
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 8:26 2018-09-18T08:26:58+02:00

Uopće, da postoji interes za suradnjom i da PRIO želi partnerski s nama raditi na osnivanju Centra za istraživanje mira i konflikata zaista je velika čast i posebno smo zahvalni na podršci hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj i veleposlaniku Hrvoju Marušiću. No, rezultat je to i naših dosadašnjih napora u aktivnostima na planu znanstvene diplomacije, ističe prof. dr. Prijić Samaržija

RIJEKA Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija sudjelovala je na seminaru »Minority and Migrant Rights in Europe in the era of Populism: Boosting Benefits and Addressing Challenges« u organizaciji instituta The Peace Research Institute Oslo (PRIO) i hrvatskog veleposlanstva u Kraljevini Norveškoj.

Kao pozvani govornik s temom »Migration and International Istitution« prilikom posjeta The Peace Research Institute Oslo rektorica i direktor Instituta Henrik Urdal  potpisali su memorandum o suradnji dviju institucija s naglaskom na razvoj istraživanja na temu mira i konflikata te osnivanje Centra za istraživanje mira i sukoba na Sveučilištu u Rijeci.

Tema seminara bile su migracije, prava migranata te djelovanje i odgovornost institucija kada je riječ o migracijama, a rektorica najavljuje da bi Centar za istraživanje mira i sukoba trebao biti akdreditiran do kraja godine te da će s radom započeti iduće godine.

– Potpisivanje Memoranduma o suradnji s Institutom PRIO iz Osla održano je u kontekstu seminara na kojem su sudjelovali zaista eminentni predstavnici važnih institucija, od Vijeća Europe, pa do državnih tajnica ministarstava vanjskih poslova zemalja Norveške i Hrvatske, bitna je činjenica. Jednako je važno da su se seminar i potpisivanje memoranduma održali u gradu u kojem se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir, dok je The Peace Research Institut Oslo jedan od najstarijih u Europi koji se bavi istraživanjem mira i konflikata. Uopće, da postoji interes za suradnjom i da PRIO želi partnerski s nama raditi na osnivanju Centra za istraživanje mira i konflikata zaista je velika čast i posebno smo zahvalni na podršci hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj i veleposlaniku Hrvoju Marušiću. No, rezultat je to i naših dosadašnjih napora u aktivnostima na planu znanstvene diplomacije, ističe prof. dr. Prijić Samaržija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.