Humanitarna udruga

Osjeća li proračun grada otkucaje »Riječkog srca«? Tko pomaže onima koji pomažu svima

Edi Prodan

Dalibor Horvat Hoky / Foto: M. ANIČIĆ

Dalibor Horvat Hoky / Foto: M. ANIČIĆ

Danas i sutra imamo na Korzu, nedaleko od zgrade pošte, svoj info punkt na kojem ćemo upoznavati građane s našim aktivnostima. Bilo s onima koje su iza nas, koje smo organizirali potaknuti potrebama onih koji rade za opće dobro ili onih kojima je bilo potrebno, bilo s onima koje planiramo provesti 2018. godine, ističe Dalibor Horvat



– Danas i sutra imamo na Korzu, nedaleko od zgrade pošte, svoj info punkt na kojem ćemo upoznavati građane s našim aktivnostima. Bilo s onima koje su iza nas, koje smo organizirali potaknuti potrebama onih koji rade za opće dobro ili onih kojima je bilo potrebno, bilo s onima koje planiramo provesti 2018. godine, istaknuo je Horvat.


I oni »vode knjige«


No, ono što je također poruka njihovog info-štanda je molba da riječki proračun, o kojem je ovih dana bilo silno mnogo polemika, pokuša u svoj sastav uvrstiti i njihovu udrugu. Problem je naime u tome da, ma koliko bili humanitarni i aktivni za dobrobit drugih, i oni moraju udovoljavati nizu zakonskih odredbi. Pa su tako dužni »voditi knjige«, imati sjedište, a ni bez informatičke opreme se danas ne može.


– Ne treba nama mnogo, riječ je o nekoliko tisuća kuna, no bilo bi nam znatno lakše kad bi se našu udrugu i planirane aktivnosti uvrstilo u proračun. Time ne samo da bismo dobili sredstva za osnovno poslovanje, jer sve će druge naše aktivnosti ionako biti plod nesebičnog zalaganja ljudi koje okupljamo i koji nikad, ali baš nikad neće tražiti naknadu za svoj rad, nego i određeni legitimitet jedne od najvažnijih udruga koje skrbe o onima koji nemaju ili ne mogu sami do potrebnih sredstava, dodao je Horvat.


Impresivna lista




A lista sveg onog što je »Riječko srce« za vrlo kratko vrijeme učinilo uistinu je impresivna. Na samom koncu ljeta prošle godine, ili vrlo precizno 2. rujna 2016. godine, organizirali su se kako bi pokrenuli humanitarnu udrugu koja ima cilj pomagati raznim skupinama društva. Udruga danas broji oko 150 članova, a prva službena akcija bila je za Marka Mihaljevića i kupnju prijeko potrebne stajalice vrijedne 39 tisuća kuna.


Nakon toga dolazi akcija za socijalnu poslugu grada Vukovara koja je krenula na sam Dan sjećanja, 18. studenoga 2016. godine i trajala je točno mjesec dana. Kasnije dolazi pomoć za riječkog beskućnika Pepića kad je prikupljeno 22.500 kuna, pa u suradnji s riječkim Crvenim križom kad se prikupilo 55 doza krvi, a pomagalo se od strane Riječkog srca i nogometašu Nikolu Pokrivaču.


Akcija »Sve za našu djecu« pomogla je Dječjoj bolnici Kantrida za odjel hematologije i onkologije a za izgradnju igraonice, čekaonice i kupnju dvije infuzijske pumpe čemu je prethodio i veliki humanitarnim koncertom na Trgu Riječke rezolucije. U toj akciji prikupljeno je 231 tisuću kuna, a uz sponzore i donatore vrijednost je dosegla fantastičnih 300 tisuća kuna.


Planovi za 2018.


– U rujnu smo odradili i akciju za Riječki hospicij, s velikim koncertom u HNK-u Ivana pl. Zajca, a za 2018. godinu imamo u planu dva velika projekta »Sve za našu djecu« i »Dva srca za srce Hrvatske«. Najveći problem udruge je nedostatak prostora za rad, mada moram pohvaliti Grad i Županiju koji nam izlaze ususret u većini situacija kad nam je zbog organizacijskih potreba potreban prostor.


Za rad udruge na godišnjoj bazi potrebno nam je oko 10 tisuća kuna pa nam je želja i molba ulazak u godišnji proračun. Stoga, pozivam građane Rijeke da danas i sutra dođu na naš štand na Korzu, da se upoznaju s našim radom, da kušaju kuhano vino i palačinke, a ako žele mogu kupiti šalicu udruge te tako pomoći našem radu, završio je Horvat.