Izvođači nestali bez traga

Osijek Koteks u konzorciju za izgradnju Zagrebačke obale, a ne može završiti radove u uličici u Marčeljevoj Dragi

Marinko Glavan

Ne zanima nas tko je kome i zašto dužan, nego samo želimo normalno živjeti, kažu stanari koji gotovo godinu dana muku muče s prilazom svojim kućama, blatom, prašinom i rupama na cesti



  Izvođači radova ponašaju se kako hoće, ističe Dražen Kurpis, a da za to ne samo da nikome ne odgovaraju, nego dobivaju još unosnije poslove. 


    – Čitam u Novom listu da je taj isti Osijek Koteks u konzorciju koji će graditi Zagrebačku obalu, vrijednu stotine milijuna. Pa ako nisu u stanju završiti ovakvu jednu uličicu, kako će to izgraditi. I kako je uopće moguće da takva tvrtka u istom gradu dobije bilo kakav novi posao, a kamo li takav projekt. Naša ulica im je valjda bila referenca za dobivanje posla na Zagrebačkoj obali, kaže Kurpis.





    – Praktički istodobno kad je gradonačelnik Vojko Obersnel prošloga tjedna u Gradskom vijeću najavio da će radovi biti gotovi u roku od mjesec dana, radnici tvrtke koja je podizvođač za Osijek Koteks pokupili su strojeve i opremu s gradilišta, rekavši nam da se neće ni vraćati jer im Osijek Koteks ništa ne plaća. Ne zamjeramo mi tim dečkima, ali smo razočarani ponašanjem ViK-a, koji dopušta da ovakvo stanje traje već deset mjeseci. Ne zanima nas tko je kome i zašto dužan, nego samo želimo normalno živjeti. Dosta nam je svega. Neka dođu i zatrpaju sve i asfaltiraju, ne trebaju ni izgraditi tu kanalizaciju do kraja. Kad smo do sad bez nje preživjeli, živjet ćemo i dalje, kazao nam je ogorčeni Krešo Bagić, vlasnik jedne od kuća u ulici. 


   Niz apsurda


Normalno živjeti u raskopanoj ulici se ne može, a još manje raditi, kaže njegova susjeda stomatologinja Vesna Aleksovska koja u kući ima i stomatološku ordinaciju. 


    – Kako da radim, kad mi pacijenti ni do kuće ne mogu doći. Prvo je pred ulazom u dvorište dva mjeseca stajao rov dubok dva metra, a sad su to malo zatrpali no to nije nikakvo rješenje. Mi već desetljećima plaćamo komunalne doprinose kao i svi drugi građani, a jedini u krugu od kilometra nemamo kanalizaciju. Da apsurd bude veći, prije nekoliko godina su nam ulicu raskopali da postave oborinsku kanalizaciju. Pa zar se nije tada mogla izgraditi kompletna kanalizacija. Želimo da sve ovo konačno završi, a ne da se još godinu dana svako malo mijenja podizvođač uz nikakav pomak na gradilištu, ogorčena je Aleksovska. 


   Slaba utjeha


Iz Vodovoda i kanalizacije, investitora radova, na pitanje kada će radovi biti gotovi odgovaraju kako će sve biti završeno do početka travnja. Kao argument ističu da je već završeno više od 80 posto radova u prolazu Marčeljeva draga i okolnim ulicama, a za posljednju dionicu, dugu 80 metara pozvali su Osijek Koteks na sporazumnu primopredaju radova. Drugih suvislih argumenata u prilog tvrdnji da će radovi doista biti gotovi do travnja, u poduljem odgovoru iz ViK-a gotovo da i nema, osim izražene nade da će stupanjem na snagu novog Zakona o javnoj nabavi početkom ove godine, kojim je omogućeno izravno plaćanje podizvođaču, »izbjeći situacije s kojima smo bili suočeni tijekom dosadašnjih realizacija razvojnih zahvata, a građani su ih osjećali vidljivim dugotrajnijim zastojima u gradnji.« 


    Uz takav odlučan stav i obrazloženje iz ViK-a, ni stanarima Prolaza Marčeljeva draga ne preostaje drugo do li da se i oni nadaju, i to milosti izvođača radova. Slaba će im pritom utjeha biti i napomena iz ViK-a da je stanje u njihovoj ulici puno bolje(!?) nego na gradilištu u ulicama Plase i Goranskoj, u kojima je radove izvodila tvrtka Gamont iz Zagreba, a za ta će se gradilišta ovih dana tek raspisati novi postupak javne nabave, pošto je izvođač napustio započete radove. Taj primjer samo govori da s ugovaranjem javnih radova nešto debelo ne štima, posebno u slučaju Vodovoda i kanalizacije, na što već dulje vrijeme upozorava i strukovno udruženje građevinara pri HGK-ŽK Rijeka. Ta je teza, nažalost, potkrijepljena i gubitkom mladog života u Pašcu, gdje je, zbog nepostojanja zaštite oko jame prilikom radova na kanalizaciji koje je za ViK izvodila Dira gradnja, prije tri godine poginula osamnaestogodišnja djevojka.