Obećanje ludom radovanje

Osiguravatelj ne želi platiti odštetu vozačima koji su naletjeli na rupu u Osječkoj

Marinko Glavan

Suprotno najavi šefa ispostave Hrvatskih cesta u Rijeci Matije Glada, neposredno nakon serije naleta vozila na udarnu rupu, da će vlasnicima štete biti isplaćene iz police osiguranja tvrtke Ceste Rijeka s kojom HC ima ugovor o održavanju prometnice, nije im isplaćeno ništa. Umjesto očekivane isplate, vozači su dobili hladan odgovor osiguravajuće kuće da zahtjev nisu u mogućnosti pozitivno riješiti



RIJEKA Vlasnici dvadesetak vozila oštećenih u naletu na rupu na kolniku Osječke ulice u Rijeci sredinom ožujka ovih su dana doživjeli novo neugodno iznenađenje – njihovi zahtjevi za obeštećenjem uredno su odbijeni.


Suprotno najavi šefa ispostave Hrvatskih cesta u Rijeci Matije Glada, pod čijom nadležnošću je Osječka ulica, neposredno nakon serije naleta vozila na udarnu rupu, da će vlasnicima štete biti isplaćene iz police osiguranja tvrtke Ceste Rijeka s kojom HC ima ugovor o održavanju prometnice, nije im isplaćeno ništa. Umjesto očekivane isplate, vozači su dobili hladan odgovor osiguravajuće kuće da zahtjev nisu u mogućnosti pozitivno riješiti.


Kao obrazloženje navodi se da Ceste Rijeka ne prihvaćaju odgovornost za nezgodu pa »nema elemenata za naknadom štete temeljem njihove police odgovornosti«. Ogorčeni vlasnici oštećenih automobila na kojima su redom stradale gume, naplatci i elementi ovjesa, ne prihvaćaju takav odgovor.


Sramotno ponašanje




– Sramotno je da nam sada ne žele ni štetu isplatiti. Ispada da se nas dvadeset valjda namjerno zaletjelo autom u tu rupu pa sad tražimo nešto što nam ne pripada, kazao nam je razočarani vozač iz Rijeke (podaci poznati redakciji), koji kaže kako nema namjeru odustati od svoga zahtjeva za obeštećenjem.


– Auto sam već popravio o svom trošku. Spreman sam novac od odšetete uplatiti u dobrotvorne svrhe, ali ne mogu se pomiriti sa odbijenicom zahtjeva. To je nedopustivo i nemoralno, jer da je u tu rupu naletio jedan auto možda bi se moglo govoriti o neoprezu, neprilagođenoj brzini i ostalim floskulama kojima se obično krivnja za nezgodu prebacuje na vozače, ali ako je u istu rupu uletjelo osamnaest vozača, onda to može biti isključivo odgovornost nadležnih za održavanje ceste. Oni su ti koji moraju podmiriti troškove popravka oštećenih automobila, rekao je vlasnik jednog od automobila oštećenih u nezgodi.


U odgovoru Ceste Rijeka osiguravajućoj kući na njegov odštetni zahtjev stoji kako je ta tvrtka »u potpunosti izvršila sve obaveze« održavanja Osječke ulice prema ugovoru o njenom redovnom održavanju, te stoga smatraju da nema zakonske osnove za utvrđivanje njihove odgovornosti. U prilog svojim tvrdnjama navode kako je posao ophodnje cesta utvrđen planom koji im daje investitor, a Ceste Rijeka su ga u potpunosti ispoštovale, što, tvrde, mogu dokazati i podacima iz sustava satelitskog praćenja vozila njihovih ophodnji.


– Naše društvo bilo bi odgovorno ukoliko ne bi izvršilo ophodnju ceste u skladu s programom, ili ako nakon dojave o udarnoj rupi na cesti ne bi poduzeli nikakve radnje u smislu osiguravanja nesmetanog i sigurnog prometa, stoji u odgovoru, uz napomenu da je na dan nezgode izvršena ophodnja Osječke ulice, te da »tada rupe na kolniku nije bilo«. U Cestama Rijeka tvrde da je rupa nastala kasnije u poslijepodnevnim satima uslijed djelovanja kiše i vode, te da dojavu o tome nisu imali prije same nezgode.


Na naš upit o neisplatama šteta, Mirko Brumnjak iz Cesta Rijeka odgovorio je kako je to stav pravne službe u tvrtki, ali i da će se u upravi raspravljati o cijelom slučaju.– Odluka će biti donesena u roku od desetak dana, prije toga ne mogu ništa konkretno reći, kazao je Brumnjak.

Taktika iscrpljivanja


U Hrvatskim cestama smatraju da će cijeli slučaj biti riješen na zadovoljstvo svih strana. Tako Matija Glad, voditelj riječke ispostave HC-a tvrdi da će oštećenima biti isplaćene naknade šteta.– Svi koji se ne slažu s odbijenicom mogu se obratiti izravno Hrvatskim cestama. Nastojat ćemo da se slučaj riješi u što kraćem roku, kazao je Glad, objasnivši da je u pojedinim slučajevima moguće štetu naplatiti izravno od HC-a. Takvi odgovori u potpunoj su suprotnosti s navedenim u odbijenici zahtjeva za isplatom šteta vozačima, pa unatoč Gladovom optimizmu na koncu ostaje nejasno hoće li im i kada odštete biti isplaćene. Samo vozači ne dvoje u svoje pravo na odštetu, ali ističu da je riječ o klasičnoj taktici iscrpljivanja kojom ih se želi odvratiti od daljnjih pokušaja ostvarivanja prava na obeštećenje.– Ne bi nas čudilo da cijelu stvar »odvuku« do suda, u nadi da će barem dio nas naprosto odustati, što je za njih vrlo isplativo. Sve skupa je velika sramota, zaključuje Riječanin.