Potpisan ugovor

Osigurani europski milijuni za sanaciju crne jame Sovjak u Viškovu, radovi kreću 2020.

Andrej Petrak

Procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi do 152.000 kubičnih metara otpada / Foto Sergej Drechsler

Procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi do 152.000 kubičnih metara otpada / Foto Sergej Drechsler

Procijenjena vrijednost projekta je 377.168.322 kune, a za sanaciju je osigurano 320.593.075 kuna bespovratnih EU sredstava, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta



VIŠKOVO – Ugovor kojim su osigurana bespovratna EU sredstva za projekt sanacije jame Sovjak, jedne od crnih točaka visokoonečišćenih industrijskim otpadom, potpisan je u Viškovu. Procijenjena vrijednost projekta je 377.168.322 kune, a za sanaciju je osigurano 320.593.075 kuna bespovratnih EU sredstava, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Korisnik bespovratnih sredstava je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji osigurava i preostalih 15 posto ukupno potrebnih sredstava za provedbu sanacije.


U razdoblju od 1956. do 1990. godine u jamu Sovjak, u neposrednoj blizini naselja neprimjereno je odlagan otpad, a procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi do 152.000 kubičnih metara otpada. Stoga se Strategijom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj pristupilo iznalaženju adekvatnog rješenja. U tome je, poručeno je s potpisivanja ugovora, uz stručnjake iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, aktivno sudjelovalo i lokalno stanovništvo, kao i predstavnici tamošnje vlasti.


– Cilj ove sanacije je, između ostaloga, ukloniti negativni utjecaj opasnog otpada na stanovništvo i okoliš te poboljšati uvjete za život, rekla je načelnica Viškova Sanja Udović.




Dodala je kako sanacija neće biti ni jednostavna ni laka, ni ugodna, no da je zajednička odgovornost i obveza iskoristiti mogućnosti korištenja EU sredstava koje su pružene.


– Želimo jednom zauvijek ovaj ekološki problem trajno ukloniti, a budućim generacijama ostaviti ovaj vrijedan prostor za druge namjene, poput prostora za rekreaciju i korištenje slobodnog vremena što je sada nezamislivo, poručila je načelnica Udović.


Nositelj zahvata sanacije Sovjaka je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ishodio potrebne dokumente i akte, što je također sufinancirano EU sredstvima.


– Današnje potpisivanje ugovora rezultat je dugogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti koje je trebalo poduzeti. Radi se o zahtjevnom i složenom poslu, radovi će se provoditi u neposrednoj blizini kuća i zato ćemo kod odabira izvođača radova inzistirati na maksimalnom poštivanju mjera zaštite. Intenzivirat ćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom te ih kontinuirano informirati o tijeku sanacije. Svjesni smo da su oni ti koji će podnijeti najveći teret sanacije te želimo biti otvoreni i dostupni za sva njihova pitanja, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.


Projekt sanacije uključuje vađenje plutajućih ugljikovodika, prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske, iskop taloga, odnosno katrana, predobradu vapnom, te njegov transport i spaljivanje izvan Hrvatske, uz potpuno zatrpavanje jame obrađenim materijalom i inertnim materijalom iz Hrvatske i zatvaranje gornjim odvodnim sustavom.


– Danas sa sigurnošću mogu reći kako svjedočimo jednom od najvažnijih trenutaka u zaštiti okoliša u Hrvatskoj, u sanaciji jame koja desetljećima ugrožava kvalitetu života ljudi i negativno utječe na okoliš ovog kraja. Drago mi je stoga što smo zajedničkim snagama omogućili da se ovaj problem konačno krene rješavati. Šesnaest tisuća stanovnika Viškova zaslužuju da izvođači pridaju najveću sigurnost da kvaliteta života ostane na visokoj razini. Ministarstvo i Fond u svakoj fazi ovog procesa bit će uz vas, rekao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.


Trenutno se priprema tender za izbor izvođača sanacije, koji mora izraditi i potreban projekt, a očekuje se kako bi se sa samom sanacijom moglo krenuti krajem 2019. ili početkom 2020. godine. Sam postupak sanacije potrajat će 56 mjeseci, pri čemu će 22 mjeseca trajati vađenje opasnog otpada iz jame. Realizacijom ovog projekta, do kraja 2023. godine, poručeno je, smanjit će se i količina oborinske vode koja ulazi u jamu te će se pridonijeti ispunjavanju ciljeva utvrđenih strateško-planskom dokumentacijom Republike Hrvatske kao i obveza Hrvatske prema zakonodavstvu EU.