Povjerenstvo za razvoj

Optimistične najave iz gradskog Povjerenstva: U Rijeci se 2019. očekuje 30.000 putnika s kruzera

Andrea Bralić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Rezervacije za 2020. godinu kažu da Rijeka, koja će biti EPK, može očekivati više od 70 tisuća putnika s kruzera



RIJEKA Optimistične su najave dolazaka kruzera u Rijeku za iduću godinu kada se na kružnim putovanjima očekuje više od 30.000 putnika, a posebno vesele rezervacije za 2020. godinu kada se u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture, očekuje preko 70.000 putnika s kruzera. Ovogodišnja sezona započela je 26. ožujka dolaskom broda »AIDA aura« s 1.311 putnika, a završila je 1. studenoga odlaskom broda »Seabourn Ovation«.


Rijeku je 2018. godine posjetilo ukupno 11 brodova s 10.913 putnika i 5.650 članova posade. Od devet različitih brodarskih kompanija, njih šest: AIDA, FTI, Seabourn, The World-Residences at Sea, Azamara Club Cruises i Cunard Line, su prvi put Rijeku uključili u planove putovanja svojih brodova, podaci su Povjerenstva za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije.


Lučka uprava Rijeka od početka je ove godine predvodila tehničku organizaciju područja priveza brodova te koordinaciju s brodom i predstavnicima brodara, dok se za organiziranje dočeka dobrodošlice brodova i putnika pobrinuo TZ grada Rijeke uz potporu TZ-a Kvarnera. Planiranim aktivnostima svu logističku potporu omogućio je Grad Rijeka.




Posebno osmišljenim sadržajima, organiziranom dočeku i boravku putnika u Rijeci pridonijeli su i Gradska glazba Trsat, Prve riječke mažoretkinje, razne gradske javne službe i kulturne ustanove.


Rijeka kao polazna luka za manje brodove na kružnim putovanjima kapaciteta do 50 putnika, koju čine manji turistički brodovi i turistički motorni jedrenjaci, također bilježi dobre rezultate. U organizaciji touroperatera I.D Riva i Katarina Line svakog tjedna tijekom turističke sezone iz Rijeke je na sedmodnevna putovanja kretalo između 12 i 14 brodova.


Tako je ove godine zabilježeno rekordnih 298 dolazaka s 12.188 putnika. Ukupan broj putnika s brodova na kružnim putovanjima tako je u 2018. dosegao 23.100 približivši se rezultatima iz 2017.


Gospodarski učinci kružnih putovanja značajni su u lokalnom i regionalnom kontekstu, a kruzing turizam pokretač je razvoja brojnih uslužnih djelatnosti te izvor prihoda privatnog i javnog sektora, među kojima su kruzing kompanije, turoperatori, pomorske i turističke agencije, potencijalni investitori te brojni subjekti koji posluju na području destinacije i okruženja, rečeno je nakon sjednice Povjerenstva za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije.