Održana komemoracija

Oproštaj od legende: Standing ovation za neponovljivog Ćiru Kovačića

Igor Duvnjak

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Na poziv Aramisa Naglića, predsjednika Kluba riječkih olimpijaca, svi do jednog u gradskoj vijećnici su ustali, nakon čega se čuo topli pljesak koji je govorio više od brojnih riječi upućenih u čast Kovačića



RIJEKA Takve su životne koincidencije, baš na Veliki petak održan je ispraćaj slavnog Riječanina Zdravka Ćire Kovačića, sportske i društvene legende grada s obala Rječine, koji je nedavno preminuo u 90. godini života. Na prigodnoj komemoraciji u Gradskoj vijećnici, na kojoj su se okupili brojni riječki i hrvatski uglednici, uz ostalo je blještalo od olimpijskih medalja.


Misli se na doajena riječkih osvajača odličja na Igrama, Franu Nonkovića, »srebrnjaka« iz Tokija 1964. godine i ostale vaterpoliste koji su došli odati počast nezaboravnom »šjor Ćiri«. Tu su bili prijatelji i suigrači, zlatnici iz Los Angelesa 1984. godine, kapetan Zoran Roje te Milivoj Bebić i Perica Bukić, Samir Barać, kapetan olimpijskih pobjednika iz Londona prije nepune tri godine, te Damir Glavan, srebrni iz Atlante 1996. godine, kao i košarkaš Aramis Naglić, finalist Olimpijskih igara 1992. godine.



Svi oni i razni brojni uglednici na čelu s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom jučer su se došli oprostiti od slavnog sportaša, sportskog radnika i uglednog privrednika koji je ušao u riječku i hrvatsku povijest. Upravo je najdojmljivija bila gesta s parketa, ona Aramisa Naglića, čovjeka koji je u Barceloni igrao nezaboravni finale nasuprot NBA zvijezdi kakve su Magic Johnson i Air Jordan.


Riječi utjehe




– Pozivam sve da odamo počast Zdravku Ćiri Kovačiću – rekao je na kraju svojega govora Naglić, inače predsjednik Kluba olimpijaca Rijeke.


Na njegov poziv, dvorana napunjena ljudima sve do galerije je ustala i čuo se topli pljesak koji je govorio puno više od brojnih toplih riječi izrečenih na jučerašnjoj komemoraciji. Naglić je uz ostalo istaknuo da je Klub riječkih olimpijaca izgubio utemeljitelja i prijatelja te da je on osobno imao čast i privilegij biti uz Kovačića u proteklih sedam-osam godina.



Više od 300 Riječana svih generacija okupilo se jučer na Gradskom groblju Trsat kako bi odalo počast i na vječni počinak ispratilo svima znanu sportsku i ljudsku legendu Hrvatske, a ne samo Rijeke – Zdravka Ćiru Kovačića. Obitelj, prijatelji, sportaši, njegovi vaterpolisti, ali i košarkaši i rukometaši, sportski djelatnici, člnovi Kluba Sušačana, djelatnici bivše Jugolinije, gospodarstvenici, pomorski svijet i brojnisu građani te gradonačelnik Vojko Obersnel okupili su se jučer na rastanku od velikog Riječanina, za kojega je predsjednica kluba Sušačana Tamara Morić rekla da je čovjek s velikim slovom »Č«.– Otišao si hrabro, brzo i beskompromisno, baš kao što si i živio, ipak si ti sportaš. Ponosni smo što si dio našeg života. Ti nisi volio velike govore i tko zna odakle nas sada promatraš i misliš »Nemojte puno povedat, nego puno delat«, kazala je Morić.Predsjednik Sportskog društva »Primorje 08« Željko Vidan kazao je da će ovaj veliki čovjek svima nedostajati, jer je svih zadužio svojom dobrotom, predanošću, svestranošću i dobrotom.– Imao je tisuću ideja, sve u njemu bilo je prilagođeno sportu, bio je hrvatska, a ne samo riječka sportska legenda. Od danas imamo još jednu zvijezdu na nebu, našeg Zdravka Ćiru Kovačića, kazao je Vidan. (B. S.)


– Ponosan sam što me zvao prijateljem – rekao je Naglić i ispričao anegdotu kada su Zdravka Ćiru Kovačića zvali iz Kluba Sušačana da napiše oproštajni govor za jednog njihova preminulog člana jer on to najbolje radi. Na kraju govora nastavio je diktirati s »Dragi Ćiro«, našalivši se da ako on to već najbolje radi, onda može pisati govor i za sebe.


Na skupu koji je moderirao Henrik Grubiša, itekako je bio dojmljiv govor gradonačelnika Vojka Obersnela, čovjeka koji je godinama surađivao, bolje reći, prijateljevao s Kovačićem, praktički do njegovih posljednjih trenutaka.


– Teško je pronaći riječi utjehe u trenucima praznine na oproštaju od ovoga velikoga sportaša, prijatelja i u prvom redu čovjeka – rekao je Obersnel izražavajući sućut obitelji Zdravka Ćire Kovačića, osvajača srebrnih medalja na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju i 1956. u Melbourneu kada je ovaj sudionik Narodnooslobodilačkog rata od 1943. godine nosio i zastavu bivše Jugoslavije. Branio je i na Igrama 1948. g. u Londonu, osvajao je srebrne medalje na Europskim prvenstvima 1950. i 1954. godine.


Moralna vertikala


– Ćiro je dao veliki doprinos gradu Rijeci. Nedavno sam mu uručio  nagradu za iznimni doprinos sportu grada Rijeke. Cijeli život je ostao vjeran vaterpolu i svom »Primorju«. Donedavno je još trenirao nekoliko puta tjedno. Dao je i iznimni doprinos u gospodarstvu kao privrednik u tadašnjoj uglednoj brodarskoj kompaniji »Jugoliniji«. Sjećat ću ga se kao prijatelja, čovjeka i dobrog duha grada Rijeke.Naravno da Obersnel nije zaboravio kako su Ćiro i on skočili skupa u vodu novog bazena na Kantridi te da je ovaj išao liječniku da mu da odobrenje za to.

Tomislav Paškvalin je označio Kovačića kao »moralnu vertikalu i možda jednog od najvećih humanista na ovim prostorima«, a Samir Barać se sjetio kako mu je ovaj izrekao pouku legendarnog atletičara Emila Zatopeka: »Nemoj imati figu u džepu. S novcima se ne trči nego sa srcem«. Tamara Morić, predsjednica Kluba Sušačana, je uz ino podsjetila kako je Kovačić svoj životni credo izrekao u knjizi »Brže, više, jače«, a što se tiče njegove djelatnosti u »Jugoliniji«, označila ga je »pionirom nadolazeće ere kontejnera«.


Dok su se prisutni razilazili, mnogima je u ušima zvonila poruka Željka Vidana, predsjednika Sportskog društva »Primorje 08«, da »smrt ne postoji nego je to put od gnijezda do zvijezda. Sada imamo zvijezdu na nebu«.