Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 27° 2
20. srpnja 2018.
Komemoracija

Oproštaj od Slavka Šestaka: Bio je umjetnik koji je obilježio riječki teatar

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2017. u 10:56 2017-09-14T10:56:00+02:00

Naš dragi Šeco ostvario je čitav raspon različitih uloga, pristupajući svakom liku studiozno i s puno žara. Mlade glumce uvijek je poticao u radu i ostao je moj uzor – kazala je Olivera Baljak

RIJEKA - Komemoracija za Slavka Šestaka, legendarnog riječkog glumca, održana je u HNK-u Ivana pl. Zajca. Izražavajući sućut obitelji, od Šestaka su se oprostili kolege i kolegice iz kazališta, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te gledatelji koji su redovito pratili njegov rad. U ime zasposlenika riječkog HNK-a, u kojemu je Slavko Šestak proveo najveći dio svoga radnog vijeka, obratio se intendant Marin Blažević. Prisjećajući se Šestakovih uloga, Blažević je kazao da je Slavko Šestak bio jedan od najvjernijih gledatelja »Zajca«.

– Šestak pripada nizu kazališnih umjetnika koji su nas napustili u posljednje vrijeme – Andreja Blagojević, Darko Gašparović, Alojz Usenik... Svi oni bili su istinski posvećenici teatra. Za Slavka Šestaka kazalište nije prestalo postojati kad je otišao u mirovinu. Predstave je pratio praktički do posljednjeg trenutka i uvijek mi je bilo drago čuti njegovo kritičko mišljenje. On je bio glumac koji nije radio samo na ulozi, nego je i cijeloga života radio na sebi – istaknuo je Blažević.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je da je Šestak ostvario upečatljive uloge u predstavama nastalima prema djelima domaćih i stranih autora. Obersnel je kazao da je ovaj glumac u predstave sebe unosio kao cjelovita ličnost, a osim glume je i pjevao i plesao, nastupajući i u mjuziklima i rock-operama. Slavko Šestak dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo, kao i godišnje nagrade Grada. Goran Petrc, pročelnik ureda Županije, naglasio je da je Šestak tijekom pet desetljeća stvaralaštva trajno obilježio scenu i doslovno živio teatar, bivajući omiljen kod publike i poštovan među kolegama.

Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame riječkog HNK-a, ukazala je na Šestakov doprinos kazališnoj zajednici, istaknuvši da je svojim ulogama pomicao granice kazališne umjetnosti. Dirljivim riječima od doajena i prvaka HNK-a Ivana pl. Zajca oprostila se glumica Hrvatske drame Olivera Baljak.

– Slavko Šestak, naš dragi Šeco, ostvario je čitav raspon različitih uloga, pristupajući svakom liku studiozno i s puno žara. Kad sam došla u riječki teatar, nas mlade glumce uvijek je poticao u radu i ostao je moj uzor – kazala je Baljak, prisjećajući se glumaca, redatelja i drugih kazališnih ljudi vezanih uz riječki teatar kojih više nema.
Uspomene na Šestaka na talijanskom je jeziku oživjela i Elvia Nacinovich, glumica Talijanske drame, rekavši da je u vrijeme njena dolaska u »Zajc« Slavko Šestak već bio afirmirani glumac, mitska ličnost i apsolutni gospodar scene.

Na kraju komemoracije glumac Nenad Šegvić citirao je Shakespearea: »Laku noć, moj kraljeviću! Jata anđela uspavala te svojim pjesmama...«, nakon čega je uslijedio veliki pljesak za nezaboravnog Slavka Šestaka. Olivera Baljak oprostila se od njega emotivnom izvedbom Schubertove »Ave Marije«, a Šestaka se prisjetio i glumac Dražen Mikulić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka