Humanitarni koncert

Operni prvaci pjevali za edukaciju psa vodiča za slijepog Ivicu Butorca

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Lions klub Sušak i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka organizirali su i ove godine tradicionalni humanitarni koncert naslovljen »Glazbom pomažemo«. Koncert je održan u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a prihod je namijenjen edukaciji psa vodiča za slijepog Ivicu Butorca, koji je, zahvaljujući organizatorima ovog humanitarnog koncerta, kazao kako mu ova akcija jako puno znači.


– To je krasna gesta s obzirom da meni pas vodič jako puno znači u životu. Do sada sam imao četiri psa vodiča i doista su mi bili od velike pomoći, a puno mi znači da dobijem još jednog psa vodiča.


Crni labrador je izvrstan pas za ljude s mojim potrebama. To je pasmina koja je vrlo druželjubljiva i izvrsno se slaže s ljudima. Kada sam dobio prvog psa vodiča, bilo je pomalo teško, kao što su i svi počeci teški, ali se onda prilagode i čovjek i pas. Kao i u odnosu s ljudima tako i između vlasnika psa i same životinje, psa vodiča, mora postojati odnos povjerenja, koji je od izuzetne važnosti, a posebno kad je pas u funkciji vodiča slijepoj osobi – kazao je Ivica Butorac, sretan što će u šetnjama gradom ponovo ići u društvu najboljeg čovjekovog prijatelja. A kada je riječ o psu vodiču taj opis – najbolji čovjekov prijatelj, doista poprima pravo značenje riječi.




Ove godine na humanitarnom koncertu sušačkih Lionsa nastupili su Olga Kaminska, Olga Šober, Vivien Galetta, Sergej Kiselev i Voljen Grbac, uz klavirsku pratnju Natalie Marycheve.


Lions klub Sušak osnovan je 2001. godine i već niz godina organizira brojne humanitarne akcije, kojima su često u središtu slijepe i slabovidne osobe i zaštita vida, ali i druge ranjive skupine društva. Godine 2011., na prijedlog Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, koji su poduprli i Klinika za oftalmologiju KBC-a Rijeka, Zajednica društava Crvenog križa PGŽ-a, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka te Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Lions klub Sušak dobio je i Nagradu Grada Rijeke.