Petogodišnji program

Općinsko vijeće Klane usvojilo Plan gospodarenja otpadom

Andrej Petrak

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

U Planu se zaključuje kako su zadani ciljevi u sustavu gospodarenja otpadom kako na razini države, pa tako i u općini zahtjevni, dok je komunalna infrastruktura za gospodarenje otpadom nedostatna



KLANA Općinsko vijeće Klane usvojilo je Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. godine. U Planu se zaključuje kako su zadani ciljevi u sustavu gospodarenja otpadom kako na razini države, pa tako i u općini zahtjevni, dok je komunalna infrastruktura za gospodarenje otpadom nedostatna.


 – U narednom će razdoblju biti potrebna ulaganja u infrastrukturu ali i u komunalnu opremu. Ovisno o svojoj specifičnosti, Općina mora razvijati sustav koji će financijski i okolišno biti najoptimalniji. Sustav gospodarenja otpadom potrebno je razvijati u komunikaciji sa javnošću jer je njihova uloga kao korisnika javne usluge značajna, zaključuje se u Planu.Uspostavom efikasne službe komunalnog redarstva, pružanjem kontinuirane usluge mobilnog reciklažnog dvorišta, izgradnjom reciklažnog dvorišta, dodatnom distribucijom kućnih kompostera, nabavom i distribucijom nove opreme za odvojeno prikupljanje otpada te provođenjem edukacijskih aktivnosti omogućilo bi se stanovnicima Općine veće izdvajanje korisnog otpada iz mješanog komunalnog topada, dodaje se.

Klanjski vijećnici ujedno su održavanje nerazvrstanih cesta na svom području povjerili GP Krku, a dali su  suglasnost na sporazum o osnivanju Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.