Usavršavanje

Općina Kostrena pokreće besplatan program “Poslovni uspjeh”

Barbara Čalušić

Alen Marot, Dražen Vranić, Ljerka Cerović i Martina Zekić/ Foto: V. Karuza

Alen Marot, Dražen Vranić, Ljerka Cerović i Martina Zekić/ Foto: V. Karuza

Program je osmislio edukacijsko-savjetodavni centar Optimum iz Kostrene u kojem tvrde da će predavanja voditi stručnjaci  koji su i sami poduzetnici te dobro razumiju potrebe i očekivanja sudionika



KOSTRENA Za novi besplatni program usavršavanja »Poslovni uspjeh«, koji bi kostrenskim poduzetnicima trebao pomoći u poslovanju usvajanjem novih stručnih znanja, Općina Kostrena izdvojit će dvadesetak tisuća kuna. Riječ je o ciklusu od šest predavanja koja će se do kraja godine održavati jednom mjesečno u prostoru Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji koji bi zainteresiranim poduzetnicima trebali približiti upravljanje financijama, ljudskim potencijalima, optimizaciju poslovnih procesa, marketing, odnose s javnosti i europske fondove. Program »Poslovni uspjeh« osmislio je edukacijsko-savjetodavni centar Optimum iz Kostrene u kojem tvrde da će predstojećih šest predavanja voditi stručnjaci iz pojedinih područja koji su i sami poduzetnici stoga dobro razumiju potrebe i očekivanja sudionika.


Primjeri iz prakse


– Svako predavanje imat će teorijski dio s primjerima iz prakse i vrijeme za razgovor i pitanja. Konačan odabir tema ovisit će i o sugestijama samih poduzetnika koji će biti pozvani da sami predlože područja za koja procjenjuju da ih najviše interesiraju i da će im najviše koristiti. U drugom ciklusu planirano je održavanje radionica pa i nekih opsežnijih programa, a ovisit će o iskazanom interesu poduzetnika. Posebnu pažnju posvetit ćemo digitalnoj kompetenciji jer su to znanja koja se stalno trebaju dopunjavati i usavršavati u skladu s brzim razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije, istaknuo je jučer na konferenciji za novinare Alen Marot, vlasnik Optimuma.


Kostrenski načelnik Dražen Vranić u povodu pokretanja novog programa kazao je kako je i sam proveo dugi niz godina u privatnom poduzetništvu te zna s kakvim se problemima susreću privatni poduzetnici. Dodao je kako je Kostrena među industrijski najrazvijenijim općinama u Hrvatskoj, a posljednjih godina sve je snažniji i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.




– Unatoč indeksu razvijenosti, koji je po različitim parametrima iznad nacionalnog prosjeka, svjesni smo da se jedino poticanjem poduzetništva i stvaranjem preduvjeta za ulaganje, možemo dugoročno razvijati, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti kvalitetu života naših mještana, zato osobitu pažnju polažemo upravo na ovaj segment i to ne samo izravnim mjerama za poduzetnike, nego i programima stipendiranja i čitavim nizom drugih aktivnosti i preduvjeta za razvoj poslovne zajednice. Želimo da Kostrena osim poželjnog mjesta za život postane i poželjno mjesto za poslovanje, poručio je Vranić.


Ljerka Cerović, predsjednica općinskog Odbora za gospodarstvo i razvoj poduzetništva podsjetila je da je Općina Kostrena prva hrvatska business friendly općina što jasno pokazuje svijest o važnosti gospodarstva i razvoja poduzetništva.


Jedanaest mjera


– Odbor za gospodarstvo i razvoj poduzetništva, općinsko je tijelo formirano upravo od ljudi koji razumiju svijet ekonomije i poduzetništva. Uz nas, kao savjetničko tijelo načelnika, u Općini djeluje i Gospodarski savjet koji čine predstavnici lokalne poslovne zajednice pružajući nam izravan uvid u njihove stvarne potrebe. Rezultat te suradnje je jedanaest kvalitetnih poduzetničkih mjera kreiranih za 2019. usmjerenih na razvoj i unapređenje konkurentnosti gospodarskih subjekata koji posluju i imaju registrirano sjedište na području Općine Kostrena. Uz financijske oblike potpora, poput pokretanja same gospodarske djelatnosti, zapošljavanja i samozapošljavanja, do nabavke opreme ili subvencija kamate, prepoznali smo važnost edukacija kao vrlo konkretnog i važnog oblika potpore poduzetništvu, rekla je Cerović.