Prometna sigurnost

Općina Klana zbog sigurnosti postavila rampu ispred škole

Andrej Petrak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



KLANA  Općina Klana povećala je prometnu sigurnost djece oko klanjske osnovne škole postavljanjem rampe, čime je automobilima onemogućeno prometovanje u samom okolišu školske zgrade. Parking automobila za roditelje koji djecu dovode u školu osiguran je s druge strane školske zgrade, prema vrtiću Maza, dok su školi i stanovnicima obiteljskih kuća koji koriste isti prilaz do svojih domova podijeljeni daljinski upravljači za otvaranje rampe. Uz rampu je ostavljen prolaz za pješake i bicikliste, a cijeli posao montiranja rampe povjeren je lokalnoj tvrtki Elektro Vukelić.


Osim same rampe, Općina Klana financirala je i potrebni strujni priključak. Rampa je opremljena svjetlosnom signalizacijom, a na prometnici će biti postavljeni znakovi upozorenja. Rampa je postavljena na zahtjev Osnovne škole Klana i roditelja djece koja polaze školu, napominje klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.


– Prilaz do školske zgrade je uzak i nije predviđen za mimoilaženje automobila zbog čega su se pri početku i kraju nastave ondje stvarale velike gužve. Budući da se nisu mogli nigdje okrenuti, automobili bi izlazili na glavnu prometnicu vozeći u rikverc, a djeca se nisu imala gdje izmaknuti, zbog čega je bila ugrožena njihova sigurnost. Nova rampa dar je Općine Klana našoj osnovnoj školi za 50. obljetnicu izgradnje školske zgrade te 175. obljetnicu osnovnog školstva na klanjskom području, objasnila je načelnica Željka Šarčević Grgić.




Inicijativa je klanjske načelnice, u suradnji s ravnateljicom OŠ Klana Jelenom Grbčić Samardžić da se od sljedeće školske godine riješi problem školaraca putnika, koji čine gotovo polovicu svih upisanih učenika. Od 134 učenika OŠ Klana, njih šezdesetak svakog jutra mora putovati dulje od tri kilometra kako bi došlo u školu. Riječ je o učenicima koji dolaze iz Lisca, Škalnice, Breze, Studene te zaseoka Laze i Pilane. Postojeće autobusne linije u tom su smislu neadekvatne, pa je plan da se u suradnji te uz pomoć Primorsko-goranske županije školarcima osigura kombi vozilo koje bi ih dovozilo u školu te iz škole.


Namjera je ovaj kombi osigurati za sljedeću školsku godinu, a tada bi se školarcima te njihovim roditeljima ponovo ponudila usluga produženog boravka u OŠ Klana. U tom slučaju, Općina Klana financirala bi učitelje, dok bi roditelji sudjelovali u financiranju prehrane.