Pripreme za izbore

Općina Jelenje bez izvršne vlasti: Zaharija kandidat SDP-a, Marčelja PGS-a, a HDZ i Lista birača još uvijek šute

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

 Jelenjski HDZ, koji je bio u koaliciji s Listom birača te ima svoga predsjednika (Nikica Maravić) i dopredsjednika Općinskog vijeća (Ivoslav Ban), s imenima  kandidata  još uvijek ne želi u javnost



Općina Jelenje predala je Ministarstvu uprave obavijest o ostavci načelnika Ervina Radetića, koja je postala službena s danom 21. listopada, od kada Općina više nema izvršnu vlast, s obzirom da je 1. rujna ostavku na mjesto zamjenice načelnika podnijela i Ana Linić Faraguna, a Ervin Radetić ostavku je podnio prošle srijede, 19. listopada.


–  Bili smo dužni obavijest o ostavci podnijeti najkasnije u roku od osam dana, što smo i učinili. Ministarstvo uprave obavijest će dostaviti Vladi Republike Hrvatske, koja ovaj tjedan ima konstituirajuću sjednicu. Očekujemo da će Vlada donijeti odluku o povjereniku u najkraćem mogućem roku, s obzirom na hitnoću situacije, jer je Općina trenutno u blokadi, ne mogu se obavljati nikakve isplate, pa tako ni isplate plaće. Ukoliko Vlada ovaj tjedan bude imala i radnu sjednicu, moguće je da se na dnevnom redu nađe i imenovanje povjerenika za Općinu Jelenje, a ako ne, onda bi to moglo biti 3. ili najkasnije 10. studenog. Iz Ministarstva su nas već o tome kontaktirali, pa očekujemo da će povjerenik ipak biti imenovan čim prije je to moguće, doznajemo u Općini Jelenje.


Jedinstven slučaj


U međuvremenu, Općina Jelenje i dalje je tema rasprave u okruženju, ali i šire, s obzirom da je riječ o jedinstvenom slučaju u Hrvatskoj, jer je u samo dva mjeseca ova jedinica lokalne samouprave ostala bez načelnika i njegove zamjenice, koji su oboje podnijeli ostavke. I dok oni skloniji Radetiću, a posebno se to odnosi na članove njegove Liste birača, kao i na HDZ, s kojim je Lista u koaliciji, smatraju kako je glavni razlog Radetićeve ostavke problem sa zdravljem, stranke oporbe, među kojima prednjači PGS, skloniji su mišljenju kako je zdravlje samo »izgovor«, s obzirom da je Radetić dobio posao brodskog liječnika na kruzeru, a njihovi zaključci o razlozima ostavke idu čak i u smjeru sumnji na određene financijske malverzacije u Općini.



Radetićevo  pismo mještanima


Sada već bivši načelnik, Ervin Radetić, uputio je otvoreno pismo mještanima općine Jelenje, koje je u cijelosti preneseno na internet stranicama Općine Jelenje, a u kojem ih je detaljno izvjestio o razlozima koji su ga potaknuli da podnese ostavku na dužnost načelnika Općine Jelenje. Riječ je o razlozima koje je iznio i novinarima na prošlotjednoj konferenciji.–  Svoje zdravstveno stanje riješit ću u Americi, gdje sam nekada radio i gdje će mi u tome pomoći moji nekadašnji kolege. Sretna je okolnost da sam uz njihovu pomoć angažiran kao liječnik na jednom američkom kruzeru s kojim iz Opatije krećem put Amerike, što će mi olakšati podmirenje troškova boravka i liječenja u Americi. U Općinu Jelenje, sukladno zakonu, doći će povjerenik Vlade RH i premostiti vrijeme do novih izbora. Tada ćete vi, cijenjeni mještani i birači, dati svoj sud o svemu o čemu sam vas sada izvijestio. I to je zapravo najpravednije, između ostalog, napisao je Radetić.


S obzirom da su lokalni izbori pred vratima, točnije održat će se u svibnju sljedeće godine, neke su stranke s jelenjske političke scene već istaknule svoje kandidate za mjesto načelnika Općine Jelenje. Tako će kandidat SDP-a biti Luka Zaharija, inače dugogodišnji vijećnik u Općinskom vijeću Jelenja. PGS je još početkom ljeta istaknuo ime Roberta Marčelje kao svog kandidata za načelnika Općine Jelenje te ga i predstavio novinarima. Tada je Marčelja, inače do sada javnosti ne toliko poznat kao političar, kazao kako se prihvatio kandidature za načelnika kako bi Općinu Jelenje vratio na put prosperiteta kakvoga je nekada bila dio. Jelenjski HDZ, koji je u protekle tri i pol godine bio u koaliciji s Listom birača te ima svoga predsjednika (Nikica Maravić) i dopredsjednika Općinskog Vijeća (Ivoslav Ban), s imenima svojih kandidata za načelnika još uvijek ne želi u javnost.


– Imamo nekoliko imena, ali ćemo ih obznaniti tek u prosincu, nakon naše sjednice na kojoj ćemo usvojiti i predizborni program za predstojeće lokalne izbore. Bit će to, sigurno, netko iz redova HDZ-a, a o imenima ćemo kasnije, kaže predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Jelenje Ivoslav Ban.


Zdravstveno stanje


Na prošlotjednoj konferenciji za novinare, na kojoj je »nadugo i naširoko« punih pola sata objašnjavao razloge svoje ostavke, Ervin Radetić kazao je, da, ako riješi svoje zdravstvene probleme, ne isključuje mogućnost kandidature na svibanjskim lokalnim izborima. Hoće li to uistinu i učiniti, pokazat će vrijeme.


Ipak, Danko Baćac, vijećnik Liste birača, koju, inače, vodi Ervin Radetić, kaže kako Lista trenutno nema kandidata za načelnika, jer smatra kako je prerano govoriti o toj temi zbog odlaska na liječenje bivšeg načelnika.


– Dok se to ne završi ne želimo o toj temi ništa konkretno iznositi u javnosti, mislimo da je prerano. Tek kada vidimo kakvo će biti zdravstveno stanje Ervina Radetića, mi ćemo se očitovati o tome i utvrditi planove za buduće izbore. Malo je vremena prošlo od same ostavke i nismo još zauzeli nikakav stav. Inače, Općinsko vijeće ostaje u istom sastavu do razrješenja, jer je ono postojeće i šest vijećnika naše Liste normalno nastavlja rad. Što se tiče predstojećih izbora, nismo ni s kim razgovarali, s drugim političkim strankama i još uvijek ne znamo kako ćemo na izbore, samostalno ili u koaliciji, kaže Baćac. Komentirajući ostavku načelnika Radetića, kaže kako je sada već bivši načelnik svojim kolegama iz Liste svoje mišljenje i stav te informacije o zdravstvenom stanju iznio na vrijeme.


– Mi smo u startu znali o čemu se radi, da načelnik ima zdravstvenih problema, dakle, načelnik Radetić odstupio je isključivo zbog problema sa zdravljem. On je bio korektan i na vrijeme nas o tome izvijestio i mi o tome nemamo loše mišljenje, ističe Baćac.