Nakon tragične nesreće na Novoj cesti

Opasna točka na Krnjevu: Na pješačkom prijelazu nužni semafor i uređaj za nadzor brzine

Darko Pajić

Ilustracija Foto D. ŠKOMRLJ

Ilustracija Foto D. ŠKOMRLJ

Kad je riječ o prebrzoj vožnji, Nova cesta na Krnjevu uskoro bi mogla biti pod nadzorom, a to je na ovoj lokaciji doista potrebno, jer se tom preglednom i ravnom cestom nerijetko vozi brzinama većim od 100 km/h



RIJEKA Na opasnom pješačkom prijelazu na Krnjevu (Nova cesta, Krnjevo bb) uskoro bi mogao biti postavljen semafor. Odluka nije još donesena, ali je to mišljenje predstavnika Prometne policije i Rijekaprometa nakon što se prije nekoliko dana dogodila teška prometna nezgoda u kojoj je smrtno stradao pješak, kojeg je na prijelazu prvo udario automobil, a zatim i skuter. I inače je riječ o jednoj od »najbržih« gradskih prometnica, jednoj od rijetkih s četiri prometna traka, s velikom ravnicom i dobrom preglednosti, pa vozači na ovom mjestu često voze daleko većim brzinama od propisanog ograničenja koje iznosi 50 kilometara na sat. Na Novoj cesti su stoga i nezgode prilično česte, a posebno su u opasnosti upravo pješaci.


Načelnik Odjela sigurnosti cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić potvrđuje kako je riječ o cesti na kojoj se često vozi prebrzo i smatra da su potrebne određene mjere kako bi se preventivno djelovalo na sigurnost u prometu.


– Mi smo na ovoj lokaciji predvidjeli postavljanje mjernog uređaja za nadzor brzine, ali to još uvijek nije realizirano. Natječaj je ponovo otvoren, pa bi tijekom ove godine uređaj mogao biti postavljen i tada će biti moguće kažnjavanje prebrze vožnje na temelju izmjerene brzine. Kad govorimo o pješačkom prijelazu na kojemu se dogodila posljednja prometna nezgoda s teškim posljedicama smatram kako je također potrebno uvesti određene promjene.




Moguće je više opcija, između ostalog i postavljanje bolje rasvjete na pješačkom prijelazu kako bi bio uočljiviji svim vozačima. No, najvažnije bi ipak bilo postaviti semafor, koji bi se aktivirao kad pješak pritisne tipku na semaforu, te bi se tada u roku nekoliko sekundi palilo zeleno svjetlo za pješake. Time bi se opasnost značajno umanjila jer su vozači uglavnom vrlo disciplinirani i u pravilu poštuju signalizaciju na semaforima. Problem nije samo ovaj pješački prijelaz na Novoj cesti, već i nekoliko drugih na kojima se također dosta često događaju nezgode, ali je ovdje problem najveći upravo zato što nema semafora. Generalno bi vozači svakako morali biti na dodatnom oprezu na ovoj lokaciji i poštovati signalizaciju, pogotovo kad je riječ o ograničenju brzine – ističe Skeledžić.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…